Nagrađen trud i angažman, čestitamo!

Muzej Radboa, Općina Radoboj i Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU, dobitnici su velike i važne nagrade

Objavljeno: 26.06.2023. zagorjeinternational

S ciljem predstavljanja vrijednosti kapele sv. Jakoba na Očuri (Gorjani Sutinski), oživljavanja i očuvanja ovog sakralnog objekta i njegova potencijalnoga kulturnog krajolika koji svojom vrijednošću nadilaze lokalne okvire pokrenuo se još početkom 2022. godine partnerski projekt Stručno-znanstveni skup ‘Dani Očure-O kapeli svetog Jakoba’ i izložba ‘Sveci s bregov-SOS za Svece’, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Muzeja Radboa, Općine Radoboj, Konzervatorskog odjela u Krapini i suradnika, te pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i Ministarstva kulture i medija.

Stručno-znanstveni skup ‘Dani Očure-O kapeli svetog Jakoba’ održao se u Radoboju, u Muzeju Radboa 20. i 21. listopada 2022. godine. Istraživanja su javnosti predstavili eminentni izlagači iz raznih područja kulture i umjetnosti, ukupno njih 21. Izložba ‘Sveci s bregov-SOS za Svece’ nastala je na temelju spašenog crkvenog inventara, a radi se o 15-ak vrijednih baroknih skulptura koje su zahvaljujući red. prof. mr. art. i voditeljici projekta ‘SOS za svece’ Zvjezdani Jembrih valorizirane, konzervirane i restaurirane i koje predstavljaju i podsjećaju na nekadašnji sjaj bogatog crkvenog inventara.

Podsjetimo, izložba je svečano otvorena 20. listopada 2022. godine u kapeli sv. Jakoba u sklopu koje je postavljena kopija gotičke skulpture Bogorodica s Djetetom iz Očure, i ona će u ovoj kapeli trajno ostati kao simbol početka oživljavanja i očuvanja ovog sakralnog objekta. Autori koncepcije ove izložbe, vizualnog identiteta i likovnog postava bili su red. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih, Sanja Bachrach Krištofić, docentica mag. art. Ana Božićević ,dr. sc. Danko Šourek ,Tessa Bachrach Krištofić i Mario Krištofić.

Stručni skup i izložba bili su dio manifestacije Dani općine Radoboj 2022. te su popraćeni Katalogom izložbe i Knjižicom sažetaka radova. Projekt ‘Sveci s bregov-SOS za Svece’, se nastavlja i ove godine, a u tijeku je prikupljanje stručnih radova svih izlagača koja će se objaviti u Zborniku radova.

Zahvaljujući velikom trudom i angažmanu organizatorima kojeg je prepoznalo Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Muzej Radboa i Općina Radoboj dobitnici su nagrade Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske u kategoriji zaštite kulturne baštine za 2022. godinu za projekt ‘Sveci s bregov-SOS za svece’

Dobitnicima će biti nagrade svečano dodijeljene u srijedu 28. lipnja 2023. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba