TKO TU KOGA? Dok se na jednoj strani Zagorja prijeti blokiranjem ceste, na drugoj strani ministrica prebacuje lopticu na DHMZ

VUČKOVIĆ: Osigurana su potrebna sredstva, sustav je počeo s radom 15. lipnja, SALATKO: To je laž, nama još nije ni dostavljena otopina!

Objavljeno: 23.06.2023. Marta Čaržavec

Sredinom tjedna, 21. lipanja 2023. godine, iza 22 sata, ponovno se otvorilo nebo nad Zagorjem, a tuča veličine oraha ponovno je potukla poljoprivredne usjeve, ali i imovinu građana. O tome smo detaljnije izvijestili jučer, a podsjetimo kako je upotreba protugradnih raketa ukinuta 2020. godine, a istovremeno, raketari su ostali bez rada radio veza i time je mreža sustava obrane od tuče gotovo pa uništena. Nakon prozivki Ministarstva poljoprivrede, u rasprave se uključio i Državni hidrometeorološki zavod koji je konstantno ponavljao kako je obrana od tuče neefikasna i da njena učinkovitost nije znanstveno dokazana. Obrana od tuče, naime, regulirana je Zakonom o sustavu obrane od tuče koji je još uvijek na snazi, DHMZ je početkom lipnja najavio kako će krenuti s provedbom proutagradne obrane s 15. lipnjem, ali to se dogodilo nije. U četvrtak smo kontaktirali Josipa Salatka, predsjednika Udruge raketara Republike Hrvatske koji je oštro kritizirao ne poštivanje zakona pa se pitao, a podsjetimo, danas je Salatko u društvu saborskog zastupnika III. izborne jedinice Davora Dretara i vijećnika Županijske skupštine KZŽ Marijana Tupeka (DP) na Bedekovčanskim jezerima zbog cijele situacije najavio prosvjed.

Prosvjed i mjere

– Spremamo se na prosvjed uz zahtjev da se vrati sustav obrane od tuče protugradnim raketama jer su generatori manje učinkoviti. Samo čekamo iduću tuču… Ako je Vlada Republike Hrvatske gluha, a očito je – pošto dvije godine ne čuje naše vapaje, neka ide na pregled sluha. Spremni smo blokirati cestu Macelj – Zagreb, počinje turistička sezona pa će onda A. P. sve to riješiti. A čime da se branimo od tuče kad nam još nije ni dostavljena otopina? To je laž da je obrana od tuče počela – revoltiran je Salatko.

I dok je na Bajerima trajala press konferencija, na drugom dijelu Krapinsko – zagorske županije boravila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Bila je to, dakako, prilika da je se upita o novonastalim štetama. Kao i do sada, Vučković je prebacila lopticu na DHMZ i podsjetila na mjere kojima se nastoje ublažiti posljedice elementarnih nepogoda za poljoprivredu pa je spomenula sufinanciranje police osiguranja s intenzitetom potpore od 70 posto…

– Mi ulažemo značajna sredstva u ovaj program i mjere. Spomenut ću isto tako da se svake godine određena sredstva dodjeljuju na temelju zakona o ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda od strane Ministarstva financija putem tekuće pričuve, spomenut ću i prevenciju i ulaganja putem investicijskih mjera programa ruralnih razvoja u mreže, u sustave obrane od tuča na poljoprivrednim gospodarstvima i na kraju ove kompenzacijske mjere dodatne programe koje provodimo već dvije godine, započeli smo s Požeško – slavonskom županijom, nastavili prošle godine kad smo sufinancirali štete na području šest županija, među kojima je bila i Krapinsko – zagorska županija, upravo nakon tuča i to ćemo nastaviti i dalje, to je moja temeljna poruka. Poljoprivrednici mogu očekivati pomoć i ove godine, primjenjivat ćemo jednaka načela, to su dodatni programi koje je osmislila ova vlada i nastavit će ih raditi i dalje – poručila je Vučković koja, za razliku od Salatka, tvrdi kako je program obrane od tuča počeo s 15. lipnjem pa odgovornost prebacila na DHMZ.

DHMZ i Županija

– To je usklađeni stav, ali na temelju stava nadležnog tijela, treba spomenuti, program provodi Državni hidrometeorološki zavod, osigurana su potrebna sredstva za sustav obrane od tuče na način kako je to predvidio DHMZ i sustav je počeo s radom 15. lipnja – objasnila je Vučković pa nam savjetovala da se za detalje obratimo DHMZ-u koji, naravno, na upite ne odgovara nikome pa ni Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Mi smo svi više puta čuli što nadležno državno tijelo, njegovi stručnjaci, što znanstvenici misle o efikasnosti i učinkovitosti ovog sustava, što misle isto tako svjetske organizacije no u ovom trenutku bih htjela poručiti našim poljoprivrednicima, odnosno poslati jednu umirujuću poruku; Sustav će se primjenjivati na način kako je to predvidio DHMZ, zaista su osigurana sredstva. Primjena je počela 15. lipnja, a mi, Ministarstvo poljoprivrede, kao i hrvatska Vlada nastojat ćemo ublažavati ove posljedice na način koji nije upitan. To su kompenzacijske mjere, programi potpore, investiranje na poljoprivrednim gospodarstvima u svrhu jačanja mogućnosti obrane od tuča samih poljoprivrednih gospodarstava – poentirala je ministrica, a zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je stav Krapinsko – zagorske županije jasan, a bio je jasno izražen i na različitim koordinacijama sa Resornim ministarstvom, s Hrvatskom zajednicom županija, predstavnicima DHMZ-a.

– Krapinsko – zagorska županija ima zakonsku obvezu plaćanja i ona je uredno izvršava. Čak moram reći da smo za ovu godinu i 100 posto povećali sredstva. Nas interesira zašto je 17 naših raketnih postaja, ajmo reći u funkciji, a imamo ih 28?! Ministrica kaže da sustav funkcionira, da se počeo primjenjivati od 15. lipnja, ali mi smo poslali danas u DHMZ upit da li je sustav s ovim prizemnim regeneratorima bio uspostavljen prekjučer, hoće li biti u budućnosti kada se najavi nevrijeme. Do maloprije nismo dobili odgovor, ja se iskreno nadam da će to funkcionirati. I da, Krapinsko – zagorska županija je za to da sustav protugradne obrane dalje funkcionira i da se financira i Županija će naravno, sukladno svojim zakonskim ovlastima financirati taj sustav – rekla je Petek.

Plaćanje i usluga

Zamjenici župana postavljeno je i pitanje smatra li da, obzirom da Županija plaća sustav obrane od tuče, zauzvrat dobiva ono što bi trebala.

– Ako pitate ljude koje je pogodila tuča i one koji su izravno pogođeni ne, a struka kaže drugačije. Tako da zasigurno, svjedoci smo ovih izuzetno velikih klimatskih promjena, one su naša realnost i upravo se trebamo svi skupa tome prilagoditi i nastojati sačuvati i poljoprivredne urode i zemljišta i imovinu i ljude – jednostavno se svi presložiti da nam stvari u Županiji i u cijeloj Hrvatskoj zapravo funkcioniraju u skladu sa tim klimatskim promjenama – poručila je Petek.

Inače, izvještaji o štetama od strane jedinica lokalnih samouprava stigli su u Županiju, a prema riječima zamjenice Petek puno je njih pogođeno. Informacije se još prikupljaju, župan Željko Kolar obišao je teren što je, prema riječima zamjenice, izrazito važno budući da u tim situacijama treba biti s ljudima i vidjeti na koji način i kako im e može pomoći. Na kraju, Petek je napomenula kako KZŽ ima i kroz svoj Upravni odjel za gospodarstvo određene mjere kojima potiče zaštitu poljoprivrednih površina određenim mrežama i sustavima za protugradnu obranu koja je svake godine ukalkulirana u ostale mjere poticanja i zaštite poljoprivrednih površina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba