Prosvjed Varteksovaca na glavnom varaždinskom trgu

ODRŽAN PROSVJED: “Grad Varaždin čvrsto stoji uz radnike Varteksa, a ne uz vlasnike”

Objavljeno: 10.05.2024. zagorjeinternational

Radnici varaždinskog Varteksa danas su prosvjedovali na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava tražeći svoje plaće, opstanak tvrtke i nastavak proizvodnje, a gradonačelnik Neven Bosilj pozvao je vjerovnike, banke i dioničare da se dogovore u interesu radnika i Varteksa.

Radnici Varteksa već su pet dana u štrajku zbog neisplate dijela plaće za veljaču i plaće za ožujak, ali i zato što žele da nekadašnja perjanica hrvatske tekstilne industrije opstane i nastavi s proizvodnjom, prenosi Hina.

– Dobili smo informaciju da je Uprava najavila odlazak i da je na stolu zajam kojim bi se pokrenula proizvodnja i isplatile plaće. S tim smo samo djelomično zadovoljni jer to nije dovoljno za nastavak proizvodnje i onakav Varteks kakav želimo – rekao je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Istaknuo je da žele jak Varteks, tvrtku koja će imati kvalitetnu upravu, koja je spremna reagirati u trenutku, da Varteks više nikada ne bude u ovako lošoj situaciji.

– Želimo da se tvrtka dokapitalizira sa značajnijim iznosom od onog kojim se namjerava dokapitalizirati 21. svibnja na Skupštini. Pozivamo sve koji su spremni uložiti u Varteks da to učine – poručio je Rajković.

Podrška gradonačelnika

Okupljenim se radnicima obratio gradonačelnik Neven Bosilj poručivši kako je žalosno to što se u 21. stoljeću radnici moraju štrajkom boriti za svoje plaće.

– Grad Varaždin čvrsto stoji uz radnike Varteksa, a ne uz vlasnike, Upravu ili Nadzorni odbor. Grad zapravo kreditira Varteks s 550.000 eura jer bi sutra mogao poslati Varteks u stečaj, ali to je zadnje što će ova gradska uprava napraviti – rekao je Bosilj.

Pozvao je Upravu, vlasnike, Nadzorni odbor i založne vjerovnike da sjednu za stol i dogovore se o budućnosti tvrtke. Novinare je zanimalo je li u razgovoru s vlasnicima tvrtke stekao dojam da oni imaju motivaciju za nastavak proizvodnje, a Bosilj kaže kako mu se čini da im nikada cilj nije bio opstanak tvrtke i proizvodnja.

– Tu su uvijek neki nekretninski ciljevi. Jedino što je ostalo vrijedno je imovina, zemljište koje je strateškim projektom Vlade iz siječnja 2021. proglašeno u jednom dijelu zonom višestambene izgradnje. Ako propadne Varteks, propada i strateški projekt Vlade, a zemljište vrijedi manje. Založni vjerovnici, banke i dioničari, dogovorite se u interesu Varteksa i njegovih radnika – poručio je Bosilj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba