Obrana od tuče u RH regulirana je zakonom, no država isti taj zakon krši!

Salatko nakon jučerašnje tuče u Zagorju: Sutra će biti još gore! Ovome se djeca u vrtiću smiju!

Objavljeno: 22.06.2023. zagorjeinternational

Sredinom tjedna, 21. lipanja 2023. godine, iza 22 sata, ponovno se otvorilo nebo nad Zagorjem, a tuča veličine oraha ponovno je potukla poljoprivredne usjeve, ali i imovinu građana…

Sjetimo se, u lipnju prošle godine, u samo 20-ak dana, tuča je u nekoliko jakih nevremena napravila štete u desecima milijuna kuna pa je portal Zagorje International, uz podršku Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske te zagorskih udruga vinogradara, voćara i pčelara, pokrenuo peticiju za vraćanje protugradne obrane. Iako je ona prikupila 12.500 potpisa, iako je ta tema 15. ožujka 2023. bila predmet rasprave u Hrvatskom saboru koju je pokrenuo zastupnik Željko Pavić – od svega toga ništa.

Podsjetimo, upotreba protugradnih raketa ukinuta je 2020. godine, a istovremeno, raketari su ostali bez rada radio veza i time je mreža sustava obrane od tuče gotovo pa uništena. Nakon prozivki Ministarstva poljoprivrede, u rasprave se uključio i Državni hidrometeorološki zavod koji je konstantno ponavljao kako je obrana od tuče neefikasna i da njena učinkovitost nije znanstveno dokazana. Obrana od tuče, naime, regulirana je Zakonom o sustavu obrane od tuče, koji je još uvijek na snazi, DHMZ je početkom lipnja najavio kako će krenuti s provedbom protugradne obrane s 15. lipnjem, što se nije dogodilo.

Josip Salatko predsjednik Udruge raketara Republike Hrvatske revoltiran je jer se zakon ne poštuje pa se pita jesmo li mi pravna država?! Kako je moguće da državne institucije ne poštuju zakon Republike Hrvatske? Kako je moguće da za to ama baš nitko ne odgovara?

– Zakon se mora poštivati, vi ga morate poštovati, ja ga moram poštivati, dakle moraju ga i državne institucije, jel tako, ako smo pravna država?! Očito nismo, ako zakon krši država kako joj se prohtije. Obrana od tuče zakonski treba početi 1. svibnja i treba se provoditi do 30. rujna. Za to je zadužen DHMZ, međutim on ne radi svoj posao te grubo, jasno i svjesno krši zakon, pri tom upropaštavajući imovinu naših građana, ugrožavajući ljudske živote. Da vas jedan komad veličine teniske loptice pogodi u glavu, mislim da vam ne bi bilo ugodno. Obećali su da će početi 15. lipnja i to postoji napismeno. Danas je 22. lipanj, ništa. Jučer smo dobili prvu tuču, vidio sam unaprijed da neće biti dobro. Sutra ćemo dobiti drugu, još goru – poručuje Salatko, a na činjenicu da županije odvajaju određenu svotu novaca za protugradnu obranu od tuče kaže:

– Svaka županija izdvaja određenu svotu novaca, to je točno. KZŽ je do sad, koliko se vidjelo, bila redoviti platiša, međutim, prošle godine, budući da se ne radi punim kapacitetom, nije uplatila. Ako je od 1. svibnja do 30. rujna, platit ću, ali neću platiti stanarinu mjesec i pol za to što ti plašiš vrane. Ovome se djeca u vrtiću smiju. Neki su se očito posvađali s mozgom – zaključuje Salatko.

I što ćemo sad?

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba