SUVREMENI OKUSI ZAGORJA: Najfiniji mirisi danas su se dolazili iz Radoboja i 'Hiže zagorskih štrukli'

“Gastronomija je bitan dio turističke ponude, kao što je Hrvatsko zagorje bitan dio Hrvatske”

Objavljeno: 10.05.2024. zagorjeinternational

Baš u vrijeme gableca, danas su se Radobojem proširili mirisi domaće kuhinje jer u tijeku su ‘Suvremeni okusi Zagorja’. Manifestacija je to koja je u Zagorje dovela vrhunske kuhare iz instituta ‘Kul IN’ kako bi osmislili cjelokupni meni temeljen na izvornim i lokalnim namirnicama. 

Kako je istaknula direktorica ‘Kul IN-a’ Ivana Fried, posebno im je bila interesantna priča oko ‘Hiže štrukli’ koji su hrvatski proizvod kojeg vrijedi promovirati, a uz to je ovo bila i prilika da se struka podruži.   

– Mi smo prva međunarodna privatna kulinarska škola u Hrvatskoj te se kod nas školuju profesionalni kuhari, slastičari i sommelieri iz cijelog svijeta. U Zagorju često surađujemo s kulinarskim školama, a bit svega je da je gastronomija bitan dio turističke ponude kao što je i Hrvatsko zagorje bitan dio Hrvatske koji vrijedi posjetiti jer ima sve bolje restorane – kazala je Fried dodavši kako se suradnja na konferenciji rodila na eventu gdje je upoznala Jasnu Vukas, predsjednicu Asocijacije ‘Snaga Šume – Forest Power’ . 

Više o samom meniju rekao je Branimir Krtalić istaknuvši kako su u fokusu domaći, lokalni sastojci. 

– Za početak krećemo s varivom od ječma, korjenastog povrća i gljiva. Nakon toga izlazimo s puricom s istim korjenastim povrćem i jabukom te trganom puricom s mlincima što je pak spoj tradicionalnih sastojaka i nečeg modernog. Kao desert smo napravili jednostavan krambl od jagoda koje su u sezoni, a kako bi bilo lokalno, dodali smo heljdu – rekao je Krtalić otkrivši kako je štrukle prepustio iskusnim gospođama. 

A kako je Radoboj mjesto koje je, osim po gastronomiji, poznato i po prirodnim ljepotama, predsjednica Asocijacije ‘Snaga Šume – Forest Power’ Jasna Vukas pobliže je opisala i projekt ‘šumske kupke’ koji se također provodi na području općine. Kako je rekla, ideja je nastala u Kini.  

– Tamo se jako puno pričalo o šumskoj kupki i bili smo iznenađeni koliko zemalja to zapravo koristi. To je inače stara japanska praksa, a jedan doktor iz Japana nastojao je znanstveno dokazati sve benefite šume i to je onda 80-ih godina krenulo svijetom. Šumska kupka otvara pet ljudskih čula, a kroz 2 do 3 sata vođenja kroz šumu, vi dobivate kompletan ‘reset’ organizma. Snizi se tlak, reumatska oboljenja svedu se na minimum, luči se još više stanica koje ubijaju rak, a ljudi počnu drugačije razmišljati o sebi. Šumska kupka je u svijetu toliko razvijena da velike asocijacije ljude vode na šumske kupke jer su shvatili da je zbog toga u padu broj bolovanja, a ljudi postaju kreativniji. Mi smo u Hrvatskoj pioniri u tome, a nakon Sljemena i NP Krka, krenuli smo s Radobojem jer je Radoboj posebna zona sa svojim posebnim šumama, a tu je i magična Strahinjčica. Također, Općina je otvorena za sudjelovanje na tom projektu, a pokazalo se i da povijesna priča Radoboja, s gastronomijom, čini zaokruženu cjelinu. To ćemo njegovati i dalje. Zdravlje, šuma, priroda, kulturni turizam i gastronomija, a sve to nedaleko Zagreba – rekla je Vukas.   

Načelnik Anđelko Topolovec rekao je da je ideja za ovaj događaj nastala kako bi se što više promovirala vrhunska zagorska jela. 

– Mi ovdje u Radoboju imamo našu ‘Hižu zagorskih štrukli’ u kojoj su isključivo izvorna zagorska jela pripremljena na moderniji način, što uostalom današnje vrijeme i zahtjeva. Zahvaljujem ovom prilikom i ‘Kul IN-u’ koji su nam ovdje došli napraviti prvu prezentaciju sa svojim kuharima i doista su nam podrška u tome. Nadam se da je to početak duge suradnje kroz koju bi promovirali ‘Hižu zagorskih štrukli’, ali i naš Radoboj – zaključio je Topolovec. (vh, nt)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba