Stravični sudar teretnih vlakova kod Križevaca - nastala šteta od 6,8 milijuna eura

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Strojovođa (47) mobitelom nazvao prometnika, pa prošao kroz crveno

Objavljeno: 10.05.2024. zagorjeinternational

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg strojovođe koji se tereti da je u kolovozu 2021. godine, u blizini mjesta Majurec kod Križevaca, skrivio sudar dva teretna vlaka, piše Prigorski

Tužiteljstvo je izvijestilo da se 47-godišnjak tereti za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem posebnih vrsta prometa. 

Prema pisanju medija, optuženi strojovođa je upravljao kompozicijom u vlasništvu tvrtke Enna Transport koja se zabila u kompoziciju vlaka HŽ Carga, koji je zbog kvara stajao na pružnom prijelazu. 

Okrivljenog 47-godišnjaka tereti se da je 11. kolovoza 2021. godine, kao strojovođa lokomotive prvog teretnog vlaka, s priključenih 19 vagona, zaustavio vlak ispred signala pred koji je došao, pri čemu je signal pokazivao znak za zabranjenu vožnju. 

Tereti ga se da je službenim mobitelom kontaktirao prometnika željezničkog kolodvora tražeći dozvolu za prolazak kroz crveno svjetlo, nakon čega je nastavio upravljati vlakom iako od prometnika nije dobio dozvolu za prolazak vlaka. 

Potom je, prema optužnici, prednjim dijelom lokomotive udario u kraj zaustavljenog drugog teretnog vlaka koji se sastojao od lokomotive i 17 vagona, uslijed čega je došlo do izlijetanja i oštećenja lokomotive i vagona prvog teretnog vlaka, kao i oštećenja željezničke pruge i elektroinstalacija. 

Tužiteljstvo ističe da je u prometnoj nesreći prouzročena šteta u iznosu od oko 6,8 milijuna eura, dok je strojovođa drugog teretnog vlaka zadobio tjelesne ozljede.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba