Uključeno pet zagorskih osnovnih škola

U Zaboku održana završna konferencija hvalevrijednog projekta”#zavolontirAJMOse”

Objavljeno: 16.06.2023. zagorjeinternational

U Zaboku je u srijedu, u prostoru Centra za mlade Krapinsko – zagorske županije, održana završna konferencija u sklopu projekta “#zavolontirAJMOse“. Na samom početku prisutnima se ispred Županije obratila Martina Šarić koja je istaknula važnost volontiranja i provođenja ovakvih projekata na području županije.

Konferencija je počela puštanjem spota himne volontiranja, “Samo volontiraj!“, koju izvodi Dječji zbor Zabočki mališani Društva “Naša djeca” Zabok, a koja promovira značaj i vrijednosti volonterstva, kako za samog pojedinca, tako i za cijelu zajednicu.

Voditeljica projekta, Ana Đurkan, predstavila je njegove ciljeve i rezultate. Ciljevi projekta usmjereni su na razvoj i promoviranje volonterstva i odgoja za volontiranje u odgojno-obrazovnim ustanovama, te društveni razvoj u županiji i lokalnim zajednicama aktivirajući potencijale volonterstva s osobitim naglaskom na potencijale odgoja za volontiranje. Kroz projekt je provedeno ukupno deset radionica za učenike/ce na temu odgoja za volontiranje i volonterstva. Nakon radionica, u suradnji sa školama, provedeno je deset volonterskih akcija. Također, provedena je volonterska akcija u zajednici u suradnji s Društvom “Naša djeca“ Desinić, a u koju se uključilo 14 školskih volontera/ki. 

Predstavnici i predstavnice partnerskih organizacija predstavili su volonterske akcije koje su provodile škole partnerice na projektu – Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Bedekovčina, Osnovna škola Đure Prejca Desinić, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar i Osnovna škola Franje Horvata Kiša Lobor.

Škole su kroz prezentacije predstavile svoju povijest volontiranja, te što su sve kroz ovogodišnje volonterske akcije napravile i što će još napraviti. Nakon predstavljanja, dodijeljene su nagrade učenicima čiji su radovi nagrađeni na likovno/literarnom natječaju “Dobro biram – Volontiram!“ koji je bio namijenjen učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola s područja Krapinsko – zagorske županije. Cilj natječaja bio je prikazati volontiranje kao društveno korisno, kako za djecu i mlade, tako i za cjelokupnu zajednicu uključenu u volonterske aktivnosti. Na natječaju je sudjelovalo osam osnovnih škola s područja županije (Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Bedekovčina, Osnovna škola Đure Prejca Desinić, Osnovna škola Ante Kovačića Zlatar, Osnovna škola Franje Horvata Kiša iz Lobora, Osnovna škola Zlatar Bistrica, Osnovna škola “Ljudevit Gaj” Krapina i Osnovna škola Donja Stubica). Učenici su u svojim radovima kroz priče i primjere dali kratki opis pozitivnih iskustava prilikom volontiranja i kako su svojim volontiranjem doprinijeli razvoju lokalne zajednice. Na natječaj je pristiglo 80 radova, od čega 36 literarnih i 44 likovna, koji su dostupni u online katalogu koji se nalazi na mrežnoj stranici Mreže udruga “Zagor”. Autorice nagrađenih literarnih radova su Stella Kolar, Paula Pereglin, Karla Omerza i Jana Krušelj, a autori/ce nagrađenih likovnih radova su Ida Kerep, Franka Ivanjko, Paula Lugarić, Adrijan Dorotić i Luka Hršak. 

Projekt “#zavolontirAJMOse” provodi Mreža udruga “Zagor” uz partnere Osnovnu školu Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovnu školu Bedekovčina, Osnovnu školu Đure Prejca Desinić, Osnovnu školu Ante Kovačića Zlatar, Osnovnu školu Franje Horvata Kiša Lobor i Krapinsko – zagorsku županiju. Vrijednost projekta iznosi 15.547,51 eura. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja, a sufinancira ga Krapinsko – zagorska županija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba