Održana 17. sjednica Gradskog vijeća Čakovca

“Visina proračuna s usvojenim Izmjenama povećava se za 3.088.957,11 eura te sada iznosi 52.004.536,89 eura”

Objavljeno: 15.06.2023. zagorjeinternational

Održana je 17. sjednica Gradskog vijeća Čakovca uz 18 točaka Dnevnog reda, a kojoj je prisustvovalo 19 vijećnika. Uz najvažnije točke Dnevnog reda, Prijedlog Odluke i Izmjena i dopuna Proračuna te Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Čakovca za 2023., na samom početku odrađena je verifikacija mandata vijećnika. Tako s obnašanjem dužnosti gradskog vijećnika nakon mirovanja mandata kreće Stjepan Kovač, dok svoju vijećničku dužnost prestaje obnašati njegov dosadašnji zamjenik Miroslav Novak.

Gradonačelnica Ljerka Cividini rekla je da se ukupna visina proračuna s usvojenim Izmjenama povećava za 3.088.957,11 eura te iznosi 52.004.536,89 eura. 

– Planirani ukupni prihodi se smanjuju. U okviru prihoda poslovanja za prihode od poreza procjenjuje se mogućnost povećanja, dok se kod prihoda s drugih razina (EU, Država, županija i druge općine) – skupina 63, predviđa manje moguće ostvarenje od planiranog osnovnim proračunom. Prema sadašnjim raspoloživim informacijama, neki se planirani prihodi za sufinanciranje tekućih i kapitalnih projekata Grada i proračunskih korisnika neće realizirati, među njima je vrijednosno najznačajniji planirani prihod za izgradnju objekta Regionalnog edukacijsko rehabilitacijskog centra, za čije je financiranje sklopljen Sporazum, temeljem kojeg se mijenja tijek novca. Značajan utjecaj na smanjenje plana ovih prihoda ima i činjenica da se, temeljem Upute Ministarstva financija, neki, do sada planirani iznosi prihoda, ne evidentiraju kroz prihode proračuna Grada. U ostalim skupinama prihoda poslovanja nema značajnijih odstupanja, samo korekcije u manjim iznosima – objasnila je gradonačelnica.

Najavljene investicije 

Pritom planirani iznos za investicije raste, uz promjenu izvora financiranja istih – smanjuju se prihodi s razine EU i Državnog proračuna, uz istovremeno planiranje financiranja iz dugoročnog zaduženja. Što se tiče značajnijih investicija u proračunu, za izgradnju i rekonstrukciju ulica planiraju se znatno veća sredstva, povećanje s 3,93 milijuna na 8,5 milijuna kuna, od čega se dio u iznosu od 4.890.000 eura pokriva kreditnim sredstvima, dok se razlika pokriva sredstvima s razine EU ili proračuna RH te iz proračuna Grada iz namjenskih prihoda ili manjim dijelom, iz općih prihoda i primitaka proračuna. 

– Kao pojedinačno najveći iznos ističem uređenje šetnice, trga s amfiteatrom i parkiralište na SRC, kao dio investicija iz ITU mehanizma, zatim prometnice u zoni Globetka, izgradnju Ulice 34. inženjerijske bojne s rekonstrukcijom raskrižja u kružno raskrižje na tom području, rekonstrukciju dionice ceste prema Novom Selu Rok, sanaciju Prvomajske ulice u Mihovljanu, izgradnju kružnog raskrižja u ulici Ivana Mažuranića, rekonstrukciju raskrižja Ivana Gorana Kovačića i sjeverne obilaznice, sanaciju staze u ulici Ivana Novaka u Čakovcu i drugo. Za izgradnju rasvjete također se planiraju nešto veća sredstva od planiranog u osnovnom proračunu, od ukupno planiranih 306.000 eura iz kredita će se financirati 100.000 eura – rekla je Cividini. 

Najviše se sredstava planira za izgradnju regionalnog teniskog centra (tri milijuna eura), a ostale veće planirane investicije su sportska dvorana i dogradnja OŠ Kuršanec, rekonstrukcija zgrade DVD-a u Savskoj Vesi, rekonstrukcije gradskih dječjih vrtića i izgradnja novog na čakovečkom Jugu, energetska obnova objekata (DV “Cipelica”, NK “Sloga”, solarne elektrane na bazenima, itd.), ulaganja u društvene i sportske objekte, izrada projekata za zgrade, kao i značajna ulaganja temeljem ITU mehanizma (vanjski bazeni, uređenje Trga Republike, prometnice, formiranje centra za potporu poduzetništvu itd.). Za sufinanciranje ulaganja u navedene objekte očekuju se sredstva s razine EU ili Države, a koristit će se i sredstva proračuna (namjenski prihodi, prihodi od prodaje imovine ili opći prihodi i primici).

Vijećnici su izglasali i tri važne Odluke za segment obrazovanja – o sufinanciranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola, o izgradnji IV. osnovne škole Čakovec te o izmjenama i dopunama Plana mreže predškolskih ustanova na području Grada.

– Nakon što smo izradili i usvojili UPU Vojni vrtovi – Sjever te otkupom od privatnih vlasnika osigurali zemljište za gradnju IV. osnovne škole, potrebno je donijeti Odluku o gradnji. Ovime formalno krećemo s postupkom koji će rezultirati potpuno novom osnovnoškolskom ustanovom u Čakovcu. Nakon što je Gradsko vijeće usvoji, Odluka će biti proslijeđena u Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje bi ju trebalo potvrditi te zajedno s nama krenuti u pripreme za osnivanje ustanove – objasnila je Cividini te dodala kako prema demografskim podacima i trenutnim planovima, na području Čakovca ima mjesta za jednu, možda dvije nove osnovne škole.

Nadalje, Grad će i dalje iz proračuna roditeljima osnovnoškolaca vratiti dio novca za kupnju radnih bilježnica, geografskog atlasa te mape za likovni odgoj. Prošlogodišnja odluka usklađena je s novom valutom te su iznosi zaokruženi na više. Tako će roditelji učenika od 1. do 3. razreda, koji u računovodstvo škole donesu račun za radne bilježnice, dobiti povrat od najviše 30 eura, 4. razreda 45 eura, a od 5. do 8. – 60 eura. 

Što se tiče predškolskih ustanova, gradonačelnica je rekla da su dobivena sredstva za obnovu dva i izgradnju jednog novog vrtića. 

– Obnavljat će se matični objekti “Cvrčka” i “Cipelice”, gdje će se otvoriti po dvije nove jasličke skupine. Vjerujemo da će one u funkciji biti do kraja ove godine. Također, i privatni vrtići prilagođavaju se situaciji te povećavaju svoje kapacitete, posebno u jaslicama. Uvjerena sam da će najkasnije u studenom sva vrtićka djeca s područja Čakovca čiji roditelji to žele, imati osigurano mjesto u jednoj od predškolskih ustanova – rekla je gradonačelnica.

Vijećnici su usvojili i Odluke o izmjenama i dopunama Programa građenja komunalne infrastrukture, Program održavanja komunalne infrastrukture, Program javnih potreba u kulturi, tradicijskoj kulturi i umjetnosti, Program javnih potreba u socijalnoj zaštiti i Program demografskih mjera Grada Čakovca za 2023. Glasalo se i o Odluci o pokretanju postupka stavljanja van snage UPU „Sajmište – II etapa“ u Čakovcu, kako je Urbanistički plan Sajmišta donesen prije otprilike 40 godina te je u međuvremenu četiri puta mijenjan.

Za mlade obitelji

Izglasana je i Odluka o mjerama poticaja za kupnju nekretnina na području mjesnih odbora Čakovca te će Grad korisnicima poticaja koji su tijekom tekuće kalendarske godine kupili nekretninu (staru kuću) na području mjesnih odbora, dodijeliti poticaj, pojedinačno u iznosu od najviše 6000 eura. 

Donesena je i Odluka o izmjenama Odluke o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za uvođenje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i Odluka o izmjenama Odluka o imenovanju Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Nakon što je Mirjana Varga dostavila Gradu zahtjev za razrješenjem, za novu članicu u oba Povjerenstva imenovana je Sandra Mihajlović.

Na sjednici je prošao i Prijedlog Odluke o ukidanju statusa općeg dobra pod upravom Grada, kao i Odluka o ustrojstvu uprave.

Spomenimo kako od 18 točaka Dnevnog reda jedna nije usvojena, a to je Prijedlog Stajališta o članku 11. Kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća Čakovca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba