Krenuo je novi saziv Hrvatskog sabora, jedna od zastupnica je i načelnica Konjščine Anita Curiš Krok

Curiš Krok: Premijeru, što je s nabavkom vozila i izgradnjom vatrogasnih domova u područjima koja nisu brdsko-planinska?

Objavljeno: 20.05.2024. zagorjeinternational

Prva dva dana u novom sazivu Hrvatskog sabora za SDP-ovu zastupnicu Anitu Curiš Krok, načelnicu Općine Konjščina, započela su radno, s dvije replike i jednom pojedinačnom raspravom. U pojedinačnoj raspravi Curiš Krok govorila je o programu Vlade ‘Ravnomjeran regionalni razvoj Republike Hrvatske’ naglasivši da taj razvoj nije ni ravnomjeran ni ravnopravan.

– U predloženom programu Vlade u naslovu ‘Ravnomjeran regionalni razvoj’ jedna je riječ svakako višak, a to je ‘ravnomjeran’. Pozivate se na to da ćete raditi na gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji svih krajeva Hrvatske, uspostavljanjem razvojnih okvira koji će poboljšati kvalitetu života svih naših građana, neovisno o tome gdje oni žive. Pozivate se, također, na nastavak razvijanja partnerstva s općinama, gradovima i županijama, gdje kao jedno od četiri načela navodite iskren dijalog. Je li to onaj iskreni dijalog kakav je s jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje vas se godinama upozorava na nelogičnosti i nepravednosti brdsko-planinskog područja i indeksa razvijenosti. Mogu govoriti iz prve ruke, s obzirom na to da dolazim iz Zagorja i malo je paradoksalno da u jednom selu imate brdsko-planinski status i brijeg, a u drugom nemate. Tu je i paradoks da je susjed koji živi na istoj visini brijega kao i vi u brdsko-planinskoj općini, a vi niste – objasnila je zastupnica Curiš Krok.

Začarani krug

Istaknula je kako sve to stvara začarani krug koji se reflektira i na druge sfere društva, posebno spomenuvši dječje vrtiće, odnosno sredstva koja država daje za fiskalnu održivost za vrtiće.

– Zbog brdsko-planinskog statusa i indeksa razvijenosti, ta su sredstva drugačija od općine do općine. Tako i kod nas imate paradoks da na 30 kilometara imate dijete u vrtiću za koje država daje 18 posto, a malo dalje daje 37 posto. Zar nam Konvencija UN-a o pravima djeteta ne nalaže to da sva djeca imaju ista prava, bez obzira i neovisno o tome gdje žive? – upitala je.

Naglasila je i kako će osoblje u dječjim vrtićima osigurati jedinice lokalne samouprave kojima je nametnuta uredba o radnim mjestima i o visini plaća koje JLS-i trebaju dati osoblju u dječjim vrtićima, s obzirom na to da su osnivači.

– Bilo bi vrlo lijepo da država uzme i taj trošak i da financira jednako tako kao što financira školstvo. Smatram da je dječji vrtić najvažnija demografska mjera i bez obzira na povećanje naknada za novorođenčad, ako nemate mjesto u vrtiću nakon godinu dana kada se trebate vratiti na posao, sve je to uzalud – poručila je Curiš Krok.

Vatrogasni paradoks

Druga tema na koju utječe status brdsko-planinskih područja i indeksa razvijenosti je vatrogastvo, dodala je.

– Što je s dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja se nalaze u jedinicama lokalne samouprave koje nemaju ni status potpomognutog niti brdsko-planinskog područja? Ponovno ću spomenuti paradoks jer imate selo u kojem je DVD u općini koja je brdsko-planinska, a imate selo udaljeno dva kilometra i ono nije. Prvi su dobili novi auto i novi dom, a ovi koji nisu u BPP-u ne dobivaju ništa ili dobivaju vrlo mali broj bodova – upozorila je zastupnica u svojoj pojedinačnoj raspravi.

Vatrogastvo je bilo jedna od tema o kojoj je govorio i premijer Andrej Plenković, a Curiš Krok mu je replicirala istaknuvši da se ne vodi dovoljno brige o dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

– Imamo ih 1800 u Hrvatskoj, broje više od 30.000 članova, najviše na sjeveru Hrvatske, a podsjećam i da je u Varaždinu bio osnovan prvi DVD. Dobrovoljni vatrogasci vrlo su često dislocirani na hrvatskoj obali u vrijeme sezone, a oprema tih vatrogasaca iz DVD-ova sa sjevera Hrvatske dolazi na našu obalu i vrlo se često vraća u stanju u kojem nije bila poslana. Što je s nabavkom vozila i izgradnjom vatrogasnih domova u područjima koja nisu brdsko-planinska? – upitala je Curiš Krok.

– Poznata mi je tradicija vatrogastva na sjeveru Hrvatske i ono je itekako utkano u biće hrvatskog čovjeka, a što se tiče naših ulaganja, ona su enormna. Dosad smo uložili više od 600 milijuna eura, trenutno su pravilnici u javnom savjetovanju koje je uputio glavni vatrogasni zapovjednik. Što se tiče vozila, mislim da nikada više vozila nije bilo distribuirano postrojbama diljem Hrvatske, čak 400, to ćemo nastaviti i dalje, a i transfer tijekom ljeta bit će adekvatno nagrađen – odgovorio je premijer zastupnici Curiš Krok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba