U Pregradi traje Vjeronaučna olimpijada

“Drago nam je da sve vratilo tamo gdje je i započelo”

Objavljeno: 10.05.2023. zagorjeinternational

U SŠ Pregrada je u utorak otvoreno državno natjecanje iz vjeronauka za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola na kojem će ove godine sudjelovati 180 učenika raspoređenih u 20 osnovnoškolskih ekipa, 20 ekipa iz srednjih četverogodišnjih škola te pet ekipa iz srednjih trogodišnjih škola.

Kako je istaknuto, ovogodišnje natjecanje je posebno iz dva razloga – obilježava se 50 obljetnica vjeronaučne olimpijade, a drugi je da su ove godine po prvi puta sudionici i učenici trogodišnjih obrazovnih programa. Predstojnica ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije Valentina Mandarić istaknula je da se sve vratilo tamo gdje je i počelo.

– Korijeni su isti, a ja vjerujem da je stablo hrasta poraslo. Pedeset godina povijesti označava ozbiljnost i zrelost ovog natjecanja, a vi ste njegova nada i budućnost. Uživajte u prekrasnom Zagorju, radosnom druženju i zajedništvu, a tko bude prvi – njemu ćemo se svi nakloniti i čestitati – poručila je. 

Tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Vranić rekla je da vjeronaučna natjecanja predstavljaju promociju vjeronaučnog znanja i promociju zajedništva.

– Na ova se natjecanja svake godine, od početka, uključuje više od 3000 učenika, dok na državna natjecanja dođe samo njih 80 iz osnovnih škola, 80 iz četverogodišnjih srednjih škola te ove godine prvi put 20 učenika iz srednjih strukovnih škola. Uistinu sam ponosna na vas i sve ono što vi predstavljate. Svjetlo koje vi donosite ulijeva nama nadu u svjetlu budućnost – rekla je Vranić. 

Dobrodošlicu je poželio i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. 

– Grad ima 26 naselja i četiri župe, a o ukorijenjenosti vjere na našim bregima govori činjenica da imamo 12 crkvica i kapela, a posebno smo ponosni što smo i grad zagorske katedrale. Puno velikih ljudi ima korijene na području Pregrade, a sigurno da ni ova olimpijada ne bi bila ovdje bez jednog velikog svećenika. Prije 50 godina je sve krenulo s Brankom Ivanjekom i siguran sam da bi on danas bio izrazito ponosan što je završnica 50. olimpijade baš u njegovom i našem gradu – poručio je Vešligaj. 

Prisutne je prilikom otvorenja pozdravila i dožupanica Jasna Petek. 

Krapinsko – zagorsku županiju na natjecanju predstavlja ekipa Srednje škole Zlatar koja je na međužupanijskom natjecanju u Dugom Selu osvojila treće mjesto, no na državno natjecanje se plasirala zbog odličnog znanja. 

Inače, rezultati natjecanja bit će poznati danas. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba