Ususret Jurjevu i Danu općine Gornja Stubica, načelnik Krizmanić dao je presjek protekle i najavio najvažnije projekte u narednoj godini

“Za obnovu infrastrukture stradale u potresima iz Fonda očekujemo 10,5 milijuna eura, nadamo se realizaciji svih tih projekata do 30. lipnja” 

Objavljeno: 18.04.2023. Vanja Hozmec

Na blagdan svetog Jurja, svog zaštitnika i zaštitnika tamošnje Župe, Gornjostubičanke i Gornjostubičanci ove nedjelje slave dan svoje Općine. Sama proslava i svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se ove srijede, stoga smo iskoristili priliku i prije tog velikog događaja porazgovarali s načelnikom Jasminom Krizmanićem koji je ispričao koji su najvažniji realizirani projekti na području općine u posljednjih godinu dana.

Kako je rekao, zadovoljni su svime što se radilo, a prioritet su bile komunalne ‘akcije’.

– Asfaltirane su pojedine dionice nerazvrstanih cesta, pa je tako u naselju Samci asfaltiran odvojak Salari – Stakori, u Pasanskoj Gorici odvojak Svibnji – Čupari te u Banščici odvojak Brebri – Sovići. Nadalje, modernizirala se i proširivala mreža javne rasvjete u naseljima gdje je dosad nije bilo te na mjesnom groblju Gornja Stubica gdje je dosad nije bilo, a sanirale su se i makadamske nerazvrstane ceste i brojne druge javne površine. Navedeni projekti financirani su dijelom iz sredstava nadležnih Ministarstava, a većim dijelom iz vlastitih sredstava – započeo je načelnik.

Također, tamošnji Dječji vrtić ‘Jurek’ je nedavno navršio godinu dana, a načelnik je istaknuo kako su izuzetno zadovoljni njegovim radom, radošću djece koja ga pohađaju, kao i pozitivnim reakcijama mještana na to što općina ima vlastiti vrtić. 

– Općina je naravno, kao i svih ovih godina, poticala rad i djelovanje udruga s našeg područja, te imala dobru suradnju s našom Osnovnom školom, a kroz proračun su se izdvajala značajna sredstva za naše socijalno ugrožene mještane, te djecu i mlade – kaže Krizmanić. 

Obnova od potresa

Dodao je da su trenutno najveći izazovi s kojima se općina suočava vezani za koordinaciju radova na obnovi javne infrastrukture, no tu su onda i problemi sumještana vezani uz obnovu i izgradnju njihovih stambenih objekata. Riječ je o obnovi od potresa, a načelnik je potom rekao i kako sve napreduje.

– Svi radovi vezani uz javnu infrastrukturu su u tijeku, za sada je obnova izvršena na sakralnim objektima i to na Župnoj crkvi svetog Jurja mučenika i Kapeli svetog Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku. Također, pri samom kraju su i radovi na zgradi Caritasa. Što se tiče obnove javne – komunalne  infrastrukture oštećene u potresu, u tijeku su radovi na sanaciji klizišta u pet naselja i to u Dobrim Zdencima, Dubovcu, Gusakovcu, Jakšincu i Karivarošu. Tu je onda i sanacija propusta na potoku Piškorica, a počeli su i radovi na sanaciji 11 nerazvrstanih cesta – kaže načelnik i dodaje da je donesena odluka o odabiru izvođača za sanaciju 25 nerazvrstanih cesta, te odluke za sanaciju još dva klizišta i to u naselju Gornja Stubica kod mjesnog groblja i u Svetom Mateju. 

– Nadamo se da će svi projekti biti realizirani do 30. lipnja i za njih od Fonda solidarnosti očekujemo oko 10,5 milijuna eura – dodaje Krizmanić.

Kao najvažnije nadolazeće projekte, načelnik ističe modernizaciju javne rasvjete, a planira se i daljnja izgradnja mreže javne rasvjete na području općine. 

– Također, po završetku projekata vezanih uz obnovu, pristupiti će se projektu asfaltiranja makadamskih nerazvrstanih cesta u vrijednosti od oko milijun eura, a u sklopu navedenog projekta, najprije će se izraditi projektna dokumentacija, pa će se po dobivanju potrebnih akata nadležnih tijela pristupiti samoj modernizaciji i asfaltiranju cesta. Nadalje, Općina se prijavila i na natječaj Ministarstva prostornoga uređenja i graditeljstva s projektom sanacije dionice nerazvrstane ceste u naselju Gornja Stubica, a u našem dječjem vrtiću planiramo na igralištu vrtića postaviti još novih sprava za igru. Također u planu nam je i uređenje dva dječja igrališta na području općine, kako bi djeca u svakom kutku općine imala mjesto za igru i druženje – dodaje Krizmanić. 

Općina će u narednom periodu krenuti i s daljnjim radovima na Spomen hiži Rudolfa Perešina, a u pripremi je i prijava izgradnje reciklažnog dvorišta na natječaj. 

– U tijeku je projektiranje za modernizaciju/asfaltiranje nerazvrstane ceste Sekirevo Selo – Karivaroš – Sveti Matej, a čekamo i otvaranje natječaje na koji bi mogli prijaviti rekonstrukciju sportskog centra, za kojeg je izrađena projektna dokumentacija i ishođen akt za građenje – priča načelnik.

Bogat slavljenički program

Što se tiče same proslave Dana općine, program je vrlo bogat i svatko će moći pronaći sadržaj za sebe. Dan će se proslaviti svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja će biti 19. travnja, ali i raznim događanjima koja će se na području Općine odvijati sve do 23. travnja. 

– U četvrtak, dan nakon sjednice, slijedi Dan otvorenih vrata Dječjeg vrtića ‘Jurek’ gdje će djeca održati prigodni program, zatim slijedi sveta misa u župnoj crkvi sv. Jurja, a potom navečer slijedi druženje na ‘Jurjevskoj večeri’, recitalu poezije na kajkavskom u organizaciji Gornjostubičke udruge “Lipin cviet“ uz nastup Ženske izvorne skupine KUD-a Matija Gubec. U petak slijedi nastup ansambla “Pučki pivači KBF-a“, a potom i otvorenje tradicionalne Jurjevske izložbe u galeriji “Lipa” kod Gupčeve lipe – najavljuje načelnik. 

Program se nastavlja u subotu, najprije misom u župnoj crkvi sv. Jurja koju će animirati Ženska izvorna skupina KUD-a Matija Gubec, a potom slijedi kulturno-umjetnički program kod Gupčeve lipe. Subota će završiti uz paljenje Jurjevskog krijesa i nastup benda ‘Footlose’. 

– Zadnji dan programa kreće uz svetu misu u župnoj crkvi svetog Jurja, a onda kreće ‘Dječji folklorni dan’. Kasnije će se, od 13 do 23 sata, održati zabavni program uz bend ‘Bonaparte’, a valja istaknuti i da će kod Gupčeve lipe biti i Sajam proizvoda domaćih OPG-ova od samog jutra, točnije od 9 sati – najavio je načelnik i pozvao sve da narednih dana posjete Gornju Stubicu. 

Za kraj je svojim sumještankama i sumještanima uputio i čestitku povodom Dana općine. 

– Svim našim mještanima upućujem iskrene čestitke povodom Dana općine Gornja Stubica, Župe svetog Jurja mučenika i blagdana našeg zaštitnika Svetog Jurja. Tijekom ovih dana, ali i cijele godine, kroz rad i djelovanje naših udruga, nastojimo da na području općine vlada pozitivna atmosfera i vedar duh, a nadam se da ćemo kroz projekte koje provodimo doprinijeti poboljšanju standarda i kvalitete života naših mještana i da će naša općina biti mjesto ugodnog življenja i zadovoljnih ljudi. Također, ovom prilikom i svim stanovnicima naše županije čestitam Dan županije – poručio je za kraj načelnik Krizmanić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba