Ekskluzivno donosimo dopise ravnateljice DHMZ-a s ministricom poljoprivrede i ministrom gospodarstva

FILIPOVIĆU, SPAŠAVAJ! Hitno nam treba 900.000 eura. MINISTRICA VUČKOVIĆ: Riješit ću to ovaj put ja, žurno organizirajte obranu od tuče

Objavljeno: 01.04.2023. Alen Brodar

Kajkavske kronike u subotnjem broju ekskluzivno donose dopise ravnateljice DHMZ-a Branke Ivančan – Picek s ministricom poljoprivrede Marije Vučković i ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, kojem ravnateljica DHMZ-a ministra, zbog naređenja iz ministarstva poljoprivrede, hitno traži osiguranje 900.000 eura, kako bi se pokrenuo postupak javne nabave otopine srebrnog jodida te ugovorio posao s više od 600 honorarnih poslužitelja prizemnih generatora i organiziralo operativno djelovanje DHMZ-a. Ministrica Vučković na kraju je stvar uzela u svoje ruke i odlučila da će njeno ministarstvo platiti 900.000 eura te naložila da se žurno organizira obrana od tuče. U DHMZ-u je zavladala panika, jer su računali s ukidanjem Zakona o obrani od tuče, međutim, ono je zbog pritiska javnosti izostalo.

Pročitajte čitav tekst u nastavku:

S obzirom na činjenicu da je digitalnu peticiju Zagorje Internationala za povratak obrane od tuče raketama potpisalo više od 12.600 građana iz čitave Hrvatske te da je to ponovno postala i aktualna tema u Saboru, obratio nam se i meteorolog u mirovini Zorislav Gerber, s 40 godina radnog iskustva u obrani od tuče u RH, u okviru Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji itekako ima što reći na tu temu.
U prvom tekstu pisali smo o tome da DHMZ već četiri godine radi nezakonito u sprovođenju obrane od tuče, a Ministarstvo poljoprivrede žmiri na to, a sada ekskluzivno donosimo dopis ravnateljice DHMZ-a Branke Ivančan – Picek ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću od 16. ožujka, u kojem ravnateljica hitno traži osiguranje, kako kaže, iako nedostatnih, 900.000 eura, kako bi se pokrenuo postupak javne nabave otopine srebrnog jodida te ugovorio posao s više od 600 honorarnih poslužitelja prizemnih generatora i organiziralo operativno djelovanje DHMZ-a.

Županije se izjasnile

U dopisu također piše da je, slijedom dogovora sa sastanka održanog 3. veljače ove godine, između predstavnika Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, Ureda predsjednika Vlade RH i DHMZ-a, svim županijama na čijem se području do sad provodila operativna obrana od tuče, poslan dopis od strane Ministarstva poljoprivrede i traženo očitovanje što smatraju prihvatljivim u ovoj godini – da li da se koristi operativni program zaštite od tuče ili da se koriste sredstva za preventivne aktivnosti i ublažavanje posljedica financiranjem potpora male vrijednosti.

– Ministarstvo poljoprivrede nas je dopisom od 14. ožujka 2023. godine (KLASA: 320 12/23-01/2; URBROJ: 525-06/206-23-4) obavijestilo, da unatoč stavu stručne i znanstvene zajednice te rezultatima dijaloga s nadležnim tijelima, treba nastaviti provedbu postojećeg sustava obrane od tuče u skladu s postojećim zakonskim propisima. U proračunu DHMZ-a za 2023. godinu na aktivnosti A654021 OBRANA OD TUČE ima osigurano samo 83.749,47 EUR na izvoru 11, te 271.922,20 EUR na izvoru 52, što je nedostatno za bilo kakvo provođenje obrane od tuče – piše ministru Filipoviću ravnateljica DHMZ-a te potom hitno traži spomenutih dodatnih 900.000 eura kako bi se ipak do svibnja uspjela organizirati kakva – takva obrana od tuče.


Što se tiče dopisa Ministarstva poljoprivrede DHMZ-u od 14. ožujka, kojeg smo također dobili na uvid, u njemu se ističe da najavljena mogućnost ukidanja Zakona o obrani od tuče, unatoč stavu stručne i znanstvene zajednice da nije učinkovita, izaziva brojne rasprave u javnosti, pa bi, budući da su se županije izjasnile da su za nastavak provedbe postojećeg sustava obrane od tuče u skladu s postojećim zakonskim propisima, ipak trebalo nastaviti s postojećim sustavom obrane od tuče “do trenutka nastupa drugih okolnosti uključujući pod tim i potrebu operativnog provođenja obrane od tuče u ovoj godini”.

Paziti na potrošnju

– U tom smislu, prilikom organiziranja i provedbe obrane od tuče u 2023. godini treba prije svega voditi računa o potrošnji raspoloživih zaliha otopine reagensa srebrnog jodida te sukladno procjeni i računa potrebama sezone provesti njegove nabave kako bi se osiguralo provođenje obrane od tuče – zaključak je dopisa koji potpisuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a koji je u DHMZ-u, u kojem su očito računali s ukidanjem Zakona o obrani od tuče koje je zbog pritiska javnosti izostalo, izazvao paniku te sada ministra gospodarstva hitno ‘žicaju’ 900.000 eura da nastave provoditi obranu od tuče otopinom reagensa srebrnog jodida.

Naposljetku, ministrica poljoprivrede Marija Vučković odlučila je ipak stvar preuzeti stvar u svoje ruke pa 28. ožujka upućuje izravan dopis ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, nastavno na dopis ravnatljice DHMZ-a istome ministru, kojim ga hitno traži 900.000 eura.

Uvažavajući potrebu za žurnim financijskim sredstvima, iznimno u ovoj godini, radi pravovremene organizacije i provedbe sustava obrane od tuče u skladu s postojećim zakonskim okvirom, Ministarstvo poljoprivrede će rebalansom državnog proračuna RH za 2023. godinu osigurati potrebna financijska sredstva u ukupnom iznosu od 900.000 eura, umanjenjem limita ukupnih rashoda, u korist limita Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja/Državnog hidrometeorološkog zavoda. Zaključno, potrebno je žurno organizirati provedbu sustava obrane od tuče u 2023. godini, kao i osigurati sredstava neophodna za provedbu operativne obrane od tuče u budućem razdoblju, u obliku i sadržaju kako je propisano Zakonom o sustavu obrane od tuče, do trenutka nastupa drugih okolnosti – zaključuje ministrica Vučković.


No ono na što nam meteorolog Gerber ukazuje je, da se unatoč ovakvom sustavu obrane od tuče, i dalje krši postojeći Zakon o obrani od tuče.
kršenje zakona

– Pravilnik o tehničkim uvjetima za djelovanje sustava obrane od tuče između ostalog propisuje člankom 18., da za operativno djelovanje na pojedinoj lansirnoj postaji (LP) treba biti minimalno šest raketa protiv tuče, a člankom 19. da za operativno djelovanje na pojedinoj GP treba biti minimalno osam litara otopine reagensa. Dakle, stanje raketa početkom 2023. godine na svim LP je nula (0), a otopine nema dovoljno samo za 300 generatora (zaliha 2250 litara). Za 264 generatora nema otopine nikako, jer neće raditi. To je još jedno kršenje zakona preko podzakonskog akta – upozorava Gerber te dodaje da je glavna ravnateljica, tada ohrabrena podrškom Ministarstva poljoprivrede, u siječnju 2021. godine, inicirala prema Ministarstvu dokument kojim želi požuriti ukidanje zakona. No, u međuvremenu još je trajalo e-savjetovanje o toj temi, pa i to iščitavamo kao još jedno nezakonito djelovanje od strane DHMZ-a. Ukidanje Zakona nije prošlo zbog više stvari – tvrdi Gerber i podsjeća na četverogodišnje kršenje zakona:

Umirovljeni meteorolog Zorislav Gerber 40 je godina radio na obrani od tuče u DHMZ-u i ima što za reći o toj temi

– Godine 2019. rakete uz otopinu koriste samo radarski centri (RC) Osijek, Gradište i dio Gorica, ostali koriste samo otopinu, što je protuzakonito, jer svi radarski centri trebaju imati i rakete i otopinu. Godine 2020. koristi se samo otopina na čitavom branjenom području (564 GP), što je ponovo protuzakonito, jer svi radarski centri trebaju imati i rakete i otopinu, a sezona OT počinje 8. lipnja. Godine 2021. još uvijek postoji zakon, otopina nije naručena, a rakete pogotovo, pa se teren s GP popunjava samo polovično, jer nema dovoljno otopine za sve, a radarski centri imaju duplo manje aktivnih GP, od 564 radi njih 300 i to tek od 15. lipnja, a dobivaju za početak samo jedan kanister od 20 l otopine. Godine 2022. ista priča – još uvijek postoji zakon, otopina i rakete nisu naručene, pa se teren s GP popunjava samo polovično, jer nema dovoljno otopine za sve, a radarski centri imaju duplo manje aktivnih GP, od 564 radi njih 300 i to tek od 1. lipnja, a dobivaju za početak 40 litara otopine – pa kakva je to država koja se sama ne pridržava vlastitih zakona? – pita se Gerber i dodaje:

Kakva je to država?

U spomenutom dopisu iz Ministarstva poljoprivrede od 14. ožujka ove godine se traži da “prilikom organiziranja i provedbe OT u 2023. godini treba prije svega voditi računa o potrošnji raspoloživih zaliha otopine reagensa AGI, te sukladno procjeni i potrebama sezone provesti njegove nabave kako bi se osiguralo provođenje OT“.

Pa, jel’ znaju oni koliko traju natječaji? Bude to dobro za zimsku službu, do onda stigne i otopina. Tko je kriv što u proračunu za ovu godinu nije predviđen novac za nabavu sredstava djelovanja? Zimski san je bio dug i ugodan i sad odjedanput bliži se sezona OT). Inače, postoji i odljev djelatnika iz odjela obrane od tuče (mirovine, otkazi), a nema novih zapošljavanja, djelomice se tek primaju djelatnici preko student servisa koje treba obučavati. A od ovakve devastirane i prepolovljene obrane od tuče u RH (nema raketa, otopina se ne nabavlja, ne obnavlja se radio veza, koriste se stari automobili za prijevoz otopine koja se tretira kao zapaljiva tekućina itd., op.a.), ne očekuje se niti neka učinkovitost, ali se uvijek može reći “evo vidite tuča pada, a obrana je radila”. U takvim situacijama postoji velika mogućnost manipulacije podacima, a to u velikoj mjeri ovisi i o medijima na koji će se način predstaviti problem. Činjenica je da je ovo već četvrta godina da se ne radi po postojećem zakonu, jer se “čeka” njegovo ukidanje, a godine prolaze i nitko nije zato odgovoran! Ponavljam: kakva je to država koja donosi zakone, ali se njih ne pridržava – pita se Gerber i zaključuje:

– Smatram da se Zakon o radu OT ne smije ukidati, nego dalje provoditi u onom obliku kako ga propisuju pojedini njegovi članci, s raketama i meteorološkom otopinom reagensa, ili poboljšati uz pripadajuće pravilnike.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba