˝Neke se još uvijek održavaju u lokvi vode. Djeca ih skupljaju i drže u boci ili staklenci˝

BIZARNO: S neba padale ribe

Objavljeno: 22.02.2023. zagorjeinternational

U sušnom australskom gradiću Lajamanu koji se nalazi 900 kilometara južno od Darwina u sjevernom teritoriju Australije, ponovno je zabilježen neobičan fenomen. Isti taj gradić je već četiri puta u posljednjih 30 godina imao priliku iskusiti “kišu riba”, a posljednji put je to bilo 2010. godine. 

Ovu posljednju “kišu riba” za australski ABC News opisao je lokalni vijećnik Andrew Johnson Japanangka.

– Vidjeli smo veliku oluju koja se približavala mojem gradu i mislili smo da je samo kiša, ali kad je kiša počela padati, vidjeli smo kako padaju i ribe – rekao je Japanangka.  

Same ribe, za koje je ihtiolog iz muzeja Queenslanda rekao da su smuđevi, bile su otprilike veličine dječjeg dlana. Smuđevi su jedna od najčešćih i najraširenijih vrsta slatkovodnih riba u Australiji. Padale su preko noći, a ujutro su ih građani zatekli razbacane po gradu dok su mnoge od njih još uvijek bile žive, piše Index

– Neke se još uvijek održavaju u lokvi vode. Djeca ih skupljaju i drže u boci ili staklenci – rekao je Japanangka. 

Ribe koje padaju s neba, iako neočekivane, nisu potpuno neviđene, samo što se kod takvih fenomena obično radi o žabama, šišmišima, crvima i paucima. Točni razlozi iza takvih životinjskih kiša nisu uvijek jasni.  

Jedna od općeprihvaćenih teorija sugerira kako “vodeni mlazovi” odnosno stupovi zraka koji se ubrzano kreću iznad vodenih tijela poput tornada i podižu kapljice vode mogu prenijeti i životinje preko velikih udaljenosti kroz atmosferu. 

Druge teorije o kiši riba govori da su ih zapravo ispljunule ptice. Ovo je objašnjenje ponuđeno prošle godine, kada su s neba iznad San Francisca pale tisuće inćuna. 

Lajamanu je vrlo daleko u unutrašnjosti i na rubu pustinje, što znači da nije osobito blizu velikim vodenim površinama. Još jedna teorija o pojavi riba niotkuda je da nisu pale s neba, već ih je poplava odnijela u grad. Upravo ovakvo objašnjenje dao je kustos za ribe u Muzeju i umjetničkoj galeriji Sjevernog teritorija, Michael Hammer. 

– Možda su samo došle poplavom koja se dogodila lokalno, iz male vodene jame ili tako nešto. No, svakako se ne može isključiti mogućnost zahvaćanja riba malim olujama koje zatim ispuštaju te ribe na drugim lokacijama – rekao je Hammer. 

Hammer je također naveo kako su u Australiji sve više pojavljuju čudni vremenski fenomeni poput ovog te pozvao mještane neka pripaze na ove bizarne događaje kako bi se što bolje dokumentirali i proučili razlozi koji stoje iza njih. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba