Najuspješniji hrvatski proizvod na svjetskom tržištu

Google kupuje aplikaciju ‘Photomath’ Damira Sabola 

Objavljeno: 22.02.2023. zagorjeinternational

Alphabet, krovna kompanija u sklopu koje posluje Google, preuzima hrvatsku aplikaciju ‘Photomath’. Naime, Reuters je danas objavio da je europski antimonopolski regulator postavio rok do 28. ožujka za donošenje odluke o preuzimanju hrvatske aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka, od strane Alphabeta, prenosi Telegram

Iz Googlea su potvrdili navedeno preuzimanje – njihov glasnogovornik rekao je da je sporazum sklopljen još u svibnju prošle godine. ‘Photomath-ova’ tehnologija trebala bi pomoći Googleu da poboljša svoje usluge za učenike, koje se odnose na učenje matematičkih zadataka. 

Damir Sabol, osnivač ‘Photomath’ u svojoj poslovnoj karijeri pokrenuo je više uspješnih projekata. Uz ‘Photomath’ tu je i IT kompanija Microblink, a prije toga pokrenuo je i Iskon.  

Sami počeci ‘Photomath-a’ su bili skromni, čak je i Sabol predvidio brojku korisnika od oko 100 tisuća, no već na prvom danu konferencije TechCrunch Disrupt, ‘Photomath’ je ušao među četiri najbolje aplikacije. Mediji su se raspisali, a prvog dana kada je bila dostupna na svim operativnim sustavima, aplikaciju je skinulo 50.000 tisuća ljudi. Drugi dan bili su na pola milijuna skidanja. Treći dan na milijun. Nakon mjesec dana aplikaciju je skinulo pet milijuna ljudi. 

– I onda se uhvatiš za glavu… – kroz smijeh je za Telegram ispričao Sabol. 

‘Photomath’, koji će vjerojatno biti njegov najveći uspjeh do sada, prije dvije godine prikupio je 23 milijuna dolara investicije. Inače, PhotoMath je jedan od najuspješnijih hrvatskih proizvoda na svjetskom tržištu, ako uzmemo u obzir da je dostupan u gotovo 200 država, na 30 jezika te da je aplikaciju preuzelo preko 250 milijuna ljudi. Koliko je Google platio za preuzimanje aplikacije, za sada još uvijek nije poznato. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba