Regija zapadnog Balkana ulazi na mapu razvoja svemirskog programa svijeta

VJEROVALI ILI NE: BiH osvaja svemir 

Objavljeno: 21.02.2023. zagorjeinternational

Prvi satelit Svemirske asocijacije jugoistočne Europe kratica ‘SESA’, poklon je Indijske svemirske agencije. Inače, SESA – ‘Southeast European Space Association’ čine, ‘Adriatic Aerospace Association’ iz Zagreba, CERIT – ‘Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju’ iz Mostara, ‘Komitet za razvoj svemirskog programa’ iz Novog Sada, ‘Montenegro Space Research’ iz Podgorice i ‘Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA’ iz Skoplja.  

U razgovoru za Nezavisne novine Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju ‘CERIT’ pojasnio je kako je došlo do suradnje s Indijom. 

– Do polovice ove godine, pošto smo potpisali strateško partnerstvo s Indijskom svemirskom agencijom, planiramo lansirati satelit. Oni su nam poklonili taj satelit povodom 75 godina nezavisnosti Indije. Upravo zbog toga planiraju lansirati 75 satelita, točnije tri rakete po 25 među kojima će biti i naš satelit – ispričao je Hadžiomerović.

Na ovaj način će regija zapadnog Balkana ući na mapu razvoja svemirskog programa svijeta. No, ova regija daleko je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, prvenstveno po pitanju novca koji se ulaže u razvoj tehnologija neophodnih za istraživanje svemira.  

– Mi i dalje ovo radimo volonterski. Pojedinačno mi nismo toliko jaki kako bi parirali NASA-i, ESA-i, Indijskoj svemirskoj agenciji, ali zajedničkim radom i dijeljenjem onoga što imamo ovdje ipak je korak u tom smjeru. Imamo u planu se širiti prema Mađarskoj, Rumunjskoj, a imamo informacije da nam se žele pridruže i Grčka i Albanija – ističe Hadžiomerović.  

Prema njegovim riječima, osnivanje jugoistočne svemirske asocijacije bila je jedna od najboljih odluka koju su mogli donijeti, jer će se tek pokazati kolika je ekonomska opravdanost u istraživanju svemira.  

– Svemirski program nije samo odlazak ljudi u svemir. Tu ima dosta drugih stvari, kao korist za ekonomiju, nova radna mjesta, prosperitet – kaže Hadžiomerović, dodajući da je jedna od ključnih pogodnosti i rad na edukaciji kadrova, prvenstveno djece i mladih, koji su pokazali ogromni interes za projekte iz ovog područja znanosti.   

Kada je u pitanju podrška nadležnih, Hadžiomerović ističe najzvučniju onu koja dolazi iz Crne Gore, gdje je premijer te države Dritan Abazović obećao pomoć za razvoj svemirskog programa. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba