Iznimna kvaliteta stiže iz Zagorja

Bagremov med OPG-a ‘Pčelarstvo Škrlec’ iz Radoboja najbolji je u Hrvatskoj

Objavljeno: 28.11.2022. zagorjeinternational

OPG ‘Pčelarstvo Škrlec’ iz Radoboja ukupni je šampion 27. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj. Uz tu titulu, ‘Pčelarstvo Škrlec’ proglašeno je i šampionom bagremova meda, a ukupno su proglašena tri šampiona. Šampion medljikovca je OPG Mirko Almaši iz Omišlja (otok Krk), a šampion lipova meda je OPG Jelena Fišer iz Markovca Našičkog.

Ocjenjivanje je prvi put organizirano na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, uz suorganizaciju Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek, Pčelarskog saveza Osječko – baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) i Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, pod pokroviteljstvom Hrvatskog pčelarskog saveza i Osječko-baranjske županije.

– Na ocjenjivanje je pristigao 91 uzorak meda od 57 pčelara iz cijele Hrvatske. Uzorci su podvrgnuti peludnoj analizi, a ocjenjivala se boja, miris i okus te bistrina, odnosno kristalizacija, kao i čistoća meda. Riječ je o kvalitetnim proizvodima, o čemu svjedoči podatak da je uz tri šampionska pehara dodijeljeno i 57 zlatnih, 27 srebrnih i sedam brončanih odličja – rekla je voditeljica ocjenjivanja, izv. prof. dr. sc. Ivana Flanjak s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta dodajući da je ova pčelarska godina bila bolja od prethodne, a da je dobra bila i bagremova paša.


– Proizvodnja meda odvija se pod otvorenim nebom, dakle sve ovisi o vremenskim prilikama, ali i o sposobnosti pčelara da dobije pčele koje će skupiti što više meda. Međutim, klimatske promjene jedan su od osnovnih razloga koji će odlučiti o tome hoćemo li imati veće ili manje prinose meda – rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet pa upozorio na pojavu patvorenog meda na hrvatskom tržištu.

– Procjena je da je patvorina više od 30 posto, i to bez nelojalne konkurencije. Stoga je Hrvatski pčelarski savez 2014. godine pokrenuo projekt Nacionalna staklenka za med, koji pokazuje sljedivost od proizvodnje do potrošača – rekao je.

Pozitivno je to što broj pčelara blago raste što potvrđuje i pobjednik ovog natjecanja, Marijan Škrlec, vlasnik OPG-a Pčelarstvo Škrlec iz Radoboja.

– U pčelarstvu sam od malih nogu, a intenzivno se ovim poslom bavim od 2004. godine. Danas imamo 350 košnica. Ova pčelarska godina prva je dobra za nas pčelare, no ovo su teška vremena, jer proteklih godina bilo je problema s vremenskim uvjetima – istaknuo je Škrlec, koji osim što prodaje med u Hrvatskoj, svoj med plasira i u Sloveniju, ali i u Austriju. Premda mu ovo nije prva nagrada istaknuo je kako mu titula ukupnog šampiona mnogo znači.

– To znači da struka cijeni naš rad i zalaganje. U ovaj posao uključeni su moja supruga i djeca. Odlučivale su nijanse, jer svi medovi koji su prezentirani na natjecanju iznimne su kvalitete – rekao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba