Ovo nije kazna, ističe, ali država na novom porezu planira ubrati oko dvije milijarde kuna

MINISTAR PRIMORAC I NOVI POREZ: ˝Oni koji imaju više pomoći će onima koji imaju manje˝

Objavljeno: 17.11.2022. zagorjeinternational

Nakon današnje sjednice Vlade, ministar financija Marko Primorac predstavio je detalje nacrta prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit koji se upućuje u javno savjetovanje. Dakako, uz njega je svoje komentare plasirao i premijer Andrej Plenković.

– To je jedan doprinos solidarnosti. Ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bio solidarni doprinos radi pravednije podjele tereta krize koja pogađa sve u društvu. Naglašavam, ne radi se o kažnjavanju onih koji su uspješni, nego preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji u ovoj krizi imaju manje. Poanta je da sva sredstva koja će se prikupiti, iskoristimo u idućoj godini kanaliziramo prema onima koji su najslabiji u društvu – rekao je Plenković.

– Ovaj porez je prije svega namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2021. godini ostvariti razine profita koji su značajni. U okolnostima u kojima svatko od nas treba podnijeti dio tereta ove krize i pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Oni čiji je prihod bio veći od 300 milijuna kuna plaćat će ekstraprofit – rekao je Primorac.

Zakon će, prema riječima Primorca, danas biti upućen u javno savjetovanje, pratit će se sve konstruktivne kritike pa će se kroz proceduru donijeti konačan zakon koji će biti prihvatljiv, koji će u teškim okolnostima, biti prihvatljiv i poreznim obveznicima koji će ga plaćati.

– Ne radi se o kazni. U sustavu oporezivanja poreza dobiti postoje dvije stope. Mi ovim porezom u teškoj kriznoj situaciji uvodimo još jedan prag i stopu. Možemo ju promatrati kao kliznu stopu. Kada zbrojite sve to skupa, ako je nekome dobit u 2022. rasla 40 posto u odnosu na četverogodišnju dobit, porez mu bio 24 posto, ako je rasla 100 posto u odnosu na četverogodišnju dobit njemu bi stopa bila oko 30 – kaže Primorac.

 – To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da je ovakva vrsta poreza solidarni doprinos. Ne radi se o kažnjavanju onih koji su uspješni – rekao je Primorac pa pojasnio kako država na novom porezu planira ubrati oko dvije milijarde kuna. Porez će, prema procjenama, obuhvatiti 200 kompanija.

– Porez je namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika koji će u 2021. godini ostvariti značajne razine profita. U okolnostima u kojima svatko od nas treba podnijeti dio tereta ove krize i pomoći svima kojima je pomoć potrebna. U ovom procesu nam je bitna transparentnost. Detaljno ćemo obrazložiti prihode koje ćemo prikupiti i na što će se distribuirati, na najugroženije – rekao je.

– Sektori koji bi bili pogođeni porezom, to bi bila prerađivačka industrija, tu je i Ina, sektor trgovine, građevinarstva i financijska industrija dominantno. To je analiza na temelju 2021. godine. U 2021. turizam se nije pokazao kao dominantan – dodao je Primorac.

– Nismo čekali upute i snažno smo reagirali kad je to bilo najvažnije, od cijena energije, goriva, nema sektora koji je bitan poduzetnicima, a da nismo intervenirali. Već i tom intervencijom smo stvorili preduvjete za jedan takav potez, cijene su prepuštene da se poduzetnici s tim bore. Vlada je pravovremenim reakcijama donijela odluke da rasporedi državna sredstva koja pune i oni najsiromašniji kad idu u dućane. Ako je u tim uvjetima netko ostvarivao zaradu koja je veća od prosjeka, mislim da je pošteno da se dio te zarade rasporedi građanima – rekao je. 

Na pitanje oko podrške u Saboru za ovaj porez kaže da su imali niz razgovora s pojedincima unutar HDZ-a, ali i među koalicijskim partnerima. Dodaje da prema njegovim saznanjima svi su podržali prijedlog u ovom obliku.

– Mislim da će ovaj prijedlog naići i na podršku u oporbenim redovima. Veseli me rasprava u Saboru i trenutak glasovanja. Većina je sigurna – rekao je Primorac i dodao da će raditi na svemu da se do kraja godine obavi procedura i da se zakon izglasa u ovoj godini. 

Na pitanje oko zamrznute cijene osnovnih namirnica rekao je da se radi analiza i da nema ništa protiv da se napravi novi prijedlog ako je to oportuno pa istaknuo da je to u resoru ministra Filipovića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba