DA SE NE ZABORAVI: Hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara

GRAD NOVI MAROF: Obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’

Objavljeno: 01.05.2024. zagorjeinternational

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je u Novom Marofu obilježena 29. travnja obljetnica vojno-redarstvene operacije ‘Bljesak’. Uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odali su i predsjednik Gradskoga vijeća Mladen Benjak, gradski vijećnici, delegacija Policijske postaje Novi Marof i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Novog Marofa, ali i drugih dijelova Varaždinske županije.

Gradonačelnik Jenkač tom je prigodom rekao da se Novi Marof i njegovi građani uvijek prisjećaju onih koji su za hrvatsku slobodu i neovisnost dali svoju mladost, snove i živote.

– Taj 1. svibnja 1995. godine za sve nas veliki je datum. Tada je započela akcija ‘Bljesak’, zahvaljujući kojoj smo oslobodili veliki dio hrvatskog teritorija. Ta je akcija pokazala snagu i odlučnost ne samo hrvatske vojske već i hrvatskog naroda. U tom trenutku Hrvatske je već bila priznati i poznati politički čimbenik jer do ‘Bljeska’ možda ne bi niti došlo, da nas u svemu tome nije podržala i međunarodna zajednica – rekao je Jenkač potvrdivši važnost obilježavanja ovakvih značajnih povijesnih datuma, ali i prisjećanja svih onih koji su dali svoje živote za stvaranje samostalne Hrvatske.

– Povijest je učiteljica života. Stoga ne smijemo zaboraviti gdje smo bili i kako smo živjeli prije nepunih 30 godina – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija ‘Bljesak’ započela je 1. svibnja 1995. godine, a dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U ovoj operaciji život je izgubio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba