SUBOTA U DONJOJ VOĆI: Utrka, živi praljudi, špiljski kokteli, pećinska peciva, druženja s medvjedom, ali i iznenađenja

NOVO I JEDINSTVENO: Održava se 1. Špilja Vindija trail, došlo više od 200 trkača

Objavljeno: 12.11.2022. Marta Čaržavec

Zasigurno ste čuli za najznačajnije arheološko i paleontološko nalazište Hrvatske, špilju Vindija… Ako niste, ono što trebate znati je da je ona zaštićen spomenik kulture i spomenik prirode i da je subotnje jutro u neposrednoj blizini špilje započelo prvim trailom na ovom području. I još nešto – u ostatku dana očekuje vas super program u sklopu obilježavanja Dana općine Donja Voća. Općina je to koja obiluje prirodnim ljepotama i kulturno etnografskom baštinom pa je to savršen spoj koji pruža doživljaj nekog drugog vremena. Da je upravo ova utrka bila pun pogodak govori podatak da je sudjelovalo više od 200 natjecatelja.

Općinska načelnica Sanja Kočet rekla je kako je cijeli događaj nov i jedinstven, a spoj utrke i turističke ponude odlična je sinergija za promociju špilje Vindija.

– Ovo je bila poprilično zahtjevna organizacija. Ovdje je više od 30-ak učesnika, volontera, udruge su maksimalno uključene, ali i pojedinci. Iznenađenje je kod samog ulaza u špilju Vindija. Trkače tamo čeka improvizacija neandertalaca koji ih dočekuju s kolačima i špiljskim koktelima – ispričala je Kočet.

Predsjednik AK Varaždin Josip Lacković istaknuo je kako je ugodno iznenađen brojem trkača, ali i posjetitelja pa se nada da će ovaj trail postati tradicija.

– Za prvi puta lijepo i ugodno iznenađenje, više od 200 natjecatelja i nadam se da će postati tradicionalno. Valja istaknuti i ugodnu suradnju s općinom Donja Voća, naišli smo na zajednički jezik i u kratkom vremenu sve dogovorili. Imamo maksimalnu podršku i to je već sada lijepi nivo. Na terenu je i HGSS zbog zahtjevne staze, tako da je sve pod kontrolom – rekao je Lacković.

Podsjetimo, organizirane su dvije utrke od pet i 10 kilometara. Duža staza se sastoji od 360 metara visinske dionice prolazi kraj špilje, tamo su natjecatelje dočekali praljudi i taj se motiv prožima kroz srce ove utrke.

Zabave i smijeha neće nedostajati ni tijekom ostataka dana, posebice na predstavi za djecu ‘Šašava avantura’, a uz predstavu osigurani su dodatni sadržaji za najmlađe, kao što je dječji zip line i dječja seoska olimpijada. Ljubitelji folklora moći će uživati uz svečani mimohod i smotru folklora, a kakvo bi to bilo obilježavanje Martinja, a da zaboravimo na ceremoniju krštenja mošta, koja će uslijediti nakon nastupa KUD-ova.

Nedjelja je predviđena za Umjetničku koloniju ‘Dani braće Stolnik – martinjsko izdanje’ i predstavljanje voćanskih udruga te nogometnom utakmico NK Vindija i NK Vinica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba