TRAKOŠĆANSKO JEZERO: Radovima na jednom od većih projekata u ovom dijelu Hrvatske ne nazire se kraj...

MULJANJE ILI IZMULJIVANJE: Pada li prva ostavka?

Objavljeno: 29.10.2022. Vanja Hozmec

Nedavno smo na Facebooku objavili fotografiju ‘prekrasne’ bujne livade i pitali vas znate li o kojem se jezeru radi? Možda smo vas malo i zbunili fotografijom i natpisom da se radi o jezeru, ali točno je, na slici se doista nalazilo jezero. Trakošćansko jezero. 

Radovi na njegovom izmuljivanju, projektu isprva procijenjenom na oko 15 milijuna kuna, i dalje traju, a kako je nedavno izvijestio portal Evarazdin.hr, redovno su započeli, ali su ubrzo i obustavljeni. Dno jezera zaraslo je u bujnu vegetaciju, kao što smo vam i pokazali, što je odavalo dojam da se tamo ništa ne događa. 

Iz Hrvatskih voda su nam još koncem kolovoza potvrdili da radovi na projektu, osim samog čišćenja jezera od nataloženog sedimenta, obuhvaćaju i opsežne pripremne radove, a koji se sastoje od uređenja privremene deponije kao i prilagodbe šumskog puta kojim će se izvađeni sediment voziti do deponije. 
– Ovi radovi koji prethode samom vađenju sedimenta nisu bili toliko vidljivi javnosti tj. posjetiteljima budući da se ne odvijaju na samom jezeru pa je stoga razumljiv i dojam da radovi u potpunosti stoje – priopćili su pa nastavili:

– Na prezentaciji za medije 7. srpnja, mogli ste uočiti da je prilikom prolaska strojeva-dempera došlo do propadanja stroja na putu izrađenom u jezeru što je kasnije potvrđeno i od strane nadzorne službe kao opasnost za sigurnost strojeva i potencijalno dovođenje u opasnost života radnika na tim strojevima. Stoga smo morali pronaći rješenje, kako Izmjenom i dodatkom ugovora ostati unutar okvira Zakona o javnoj nabavi, a kojim bi omogućili sprovođenje ugovora sklopljenog s izvođačem – rekli su krajem kolovoza iz Hrvatskih voda te dodali da se zbog opravdanih razloga, važenje ugovora može produžiti u skladu sa zakonom, a budući da je došlo do odstupanja pretpostavljenog stanja jezera čija je projekcija dobivena istražnim radovima i stanja jezera nakon ispuštanja vode iz njega, opravdan je razlog produženja ugovornog roka, bude li do njega došlo.

Nezadovoljni, pa ipak zadovoljni

Potom se, također krajem kolovoza, pisalo da je Danijel Bunić, direktor Hrvatskih voda za varaždinsko područje, koje su ujedno i naručitelj radova, otvoreno priznao da nisu zadovoljni s izvođačem, tvrtkom ‘Bagerkop-Roberto d.o.o’. Bunić je krajem kolovoza rekao da je spomenuta tvrtka, u okviru ponude, davala izjave i jamstva da sve može napraviti, no neke stvari ipak nisu mogli, tvrdio je.  
– Sada su u tijeku procjene što možemo poduzeti. Poteškoće su djelomično objektivne jer su slojevi mulja deblji nego što se očekivalo, no subjektivna poteškoća je ta da izvođač nije u potpunosti prilagodio svoju tehnologiju kako je bilo traženo. Mi se sada “natežemo” jer kada imamo ugovor s izvođačem onda smo u problemu zajedno. U svakom slučaju, realno je da tu količinu mulja do kraja godine, kako je bilo najavljeno, nije moguće izvaditi. Nismo sretni s izvođačem. U svakom ugovoru za građevinske poslove postoji opcija raskidanja ugovora, pa tako i u ovome – rekao je tada Bunić. 

Dan nakon te izjave, direktor Bunić se oglasio demantijem u kojem je kazao kako javna kritika prema izvođaču radova koju je uputio nema osnove, te da nikad nije bila razmatrana opcija raskida ugovora. 
U upitu kojeg smo 20. listopada poslali na adresu Hrvatskih voda, pitali smo jesu li riješeni problemi s izvođačem radova te radi li i dalje ista tvrtka na projektu izmuljivanja Trakošćanskog jezera. 

– Radove će izvoditi ista tvrtka – kratko su na to pitanje odgovorili iz Hrvatskih voda bez dodatnih pojašnjenja oko toga na koji je način riješeno nezadovoljstvo s izvođačem radova. Nezadovoljni odgovorom, upit smo poslali ponovno 26. listopada i pitali tko je odgovoran za to što je odabran izvođač radova koji isprva nije zadovoljio, kako je to nezadovoljstvo riješeno te kako to da će radove nastaviti izvoditi ista tvrtka, a isprva nije zadovoljila. 

– Izvođač radova odabran je postupkom javne nabave, sukladno zakonu o javnoj nabavi i u skladu sa zahtjevima dokumentacije za nadmetanje, a tijek postupka nabave te cjelokupna dokumentacija je javno dostupna na EOJN RH. Hrvatske vode kao naručitelj ne izražavaju svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo izvođačima već se prati dinamika realizacije ugovora – odgovorili su nam. 

Kontaktirali smo tvrtku izvođača radova kako bi provjerili u kojoj su fazi radovi sada, te smo htjeli čuti i njihovu stranu priče glede nezadovoljstva od strane naručitelja radova, Hrvatskih voda.
– Ja vam ne znam, nisam kompetentna osoba za to, nazovite Hrvatske vode – rekao nam je kratko u razgovoru direktor Boris Rauš kojeg smo odmah upitali i radi li njegova tvrtka još uvijek na spomenutom projektu, na što nam je odgovorio da nam on ne može dati nikakve informacije. 
– Sve morate pitati Hrvatske vode u vezi toga. Prošli sam puta nešto rekao u vezi toga i to nije dobro prošlo jer nemamo dozvolu od njih – dodao je Rauš.

Na upit o kakvim se točno dozvolama radi, direktor tvrtke nas je još jednom uputio na Hrvatske vode i prekinuo poziv, pa smo o spomenutim dozvolama upitali i Hrvatske vode.
– Što se tiče Vašeg pitanja postavljenog izvođaču radova vezanu za davanje informacija odnosno ‘dozvoli za davanje informacija’, nismo upoznati o kakvoj se to točno dozvoli radi te o istoj nemamo informaciju – tvrde iz Hrvatskih voda.     

Opet novi rokovi

U istom smo upitu, poslanom 20. listopada, ponovno pitali i za trenutno stanje radova. 
– Vezano za nastavak radova na izmuljivanju Trakošćanskog jezera, svakako možemo reći da su terenski uvjeti otežani, odnosno sediment koji se nalazi u jezeru je izrazito mekan i dolazi do utonuća mehanizacije što predstavlja određene probleme u izvođenju. U tijeku je izrada servisnog puta. Izrađuje se izmjena i dopuna izvedbenog projekta s detaljem izrade servisnog puta u jezeru putem kojeg će se omogućiti uklanjanje sedimenta – odgovorili su, a što se tiče roka završetka radova, poručili su da je u postupku izrada dodatka Ugovora kojim će se definirat izvođenje radova za dovršetak ugovora prema zakonski dopuštenim osnovama, te će se definirati i rok izvođenja radova. 

Na pitanje čija je zadaća bila da se predvide i u što kraćem roku riješe situacije poput ove da je sediment premekan i da zbog toga mehanizacija propada, rečeno nam je da su u dokumentaciji za nadmetanje priloženi svi postojeći projekti i ispitivanja te je projektnom dokumentacijom bilo definirano kakvi su uvjeti na terenu.
– Mi smo kao naručitelj proveli pripremne istražne radove. Tek nakon pražnjenja jezera moguće je utvrditi stvarno stanje na lokaciji radova te se prilagoditi dobivenim podacima. Izradom projektne dokumentacije uzet je u obzir faktor mekanog tla, a rješenje koje je dano projektom za vađenje sedimenata  je prilagodba mehanizacije u uvjetima muljevitog tla – pojasnili su nam. 
Upitali smo Hrvatske vode i tko snosi odgovornost za silna produljenja rokova trajanja radova te što će se sve uzeti u obzir prilikom određivanja novog roka. Proslijeđen nam je odgovor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, a poručili su da je Ugovorom definirana mogućnost produženja roka te uvjeti i način na koji je to moguće. 

Ostavka ili bolovanje? 

Na sve te probleme koje je donio jedan od, kako je najavljivano, najvećih i najvažnijih projekata, u javnost je krenula priča kako direktor Hrvatskih voda za varaždinsko područje, Danijel Bunić, podnosi ostavku. 
S namjerom da provjerimo jesu li navodi istiniti te ima li možda navodna ostavka veze sa silnim problemima koji prate projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera, najprije smo direktora Bunića pokušali dobiti na njegov službeni broj, a na poziv nam je odgovorila njegova tajnica. Na naš upit o istinitosti priča oko ostavke odgovorila nam je:

– Prema informacijama koje ja imam, direktor je na bolovanju. Ništa drugo nemam potvrđeno – rekla nam je tajnica koja nam je ustupila i njegov broj mobitela, međutim, na naše brojne telefonske pozive Bunić nije odgovarao. 
Kontaktirali smo potom i Anu Hranić iz Hrvatskih voda, Vodnogospodarske ispostave za mali sliv “Plitvica- Bednja”, koja nam je rekla da ona nije ovlaštena davati takve informacije u ime tvrtke te nas je savjetovala da upit pošaljemo samom direktoru Buniću što smo i napravili, ali odgovore od njega nismo dobili.  

Upit smo poslali i Hrvatskim vodama koje su nam prenijele odgovor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu.
– Pitanje vezano za trenutačnu poziciju direktora VGO-a za Muru i gornju Dravu, odnosno odgovor na isto, uređeno je Statutom Hrvatskih voda kojim Upravno vijeće imenuje direktore VGO-a na razdoblje od pet godina. Statut je pravni akt koji predstavlja unutarnje uređenje i upravljanje Hrvatskim vodama – rekli su nam.  
S obzirom na to da nam na pitanje oko navoda o ostavci direktora nije odgovoreno, isto smo pitanje ponovno poslali 26. listopada, a kratko nam je odgovoreno da je Direktor Bunić trenutačno na bolovanju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba