RECEPT ZA BOLJU HRVATSKU: Suradnja triju gradova koja otvara nove prilike i vidike

Odlične vijesti za one koji žive na ovim područjima i žive od realnog tržišta

Objavljeno: 28.10.2022.

Gradonačelnik Slovenj Gradeca Tilen Klugler, Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović susreli su se na prvom slovensko – hrvatskom susretu na inicijativu ‘Poduzetništvo bez granica’ kako bi razgovarali o pravcima zajedničke suradnje, poglavito u pravcu razvoja realnog tržišta u obje države.

Suradnja

Riječ je o prvom takvom susretu bilateralne vrste između jednog slovenskog i dva hrvatska grada prijatelja poduzetništva, s ciljem razvoja svih kapaciteta lokalne zajednice u službi svih onih koji žive i rade od realnog tržišta.

Inicijativa za susret sa slovenske je strane došla od poduzetnice Irene Linasi Rogač, a s hrvatske strane iz poslovne zajednice ‘Osjeti Hrvatsku’, s jasnim ciljem, a to je promocija i unaprijeđenje aktivnosti i sadržaja koje nude hrvatski i slovenski proizvođači i pružatelji usluga na tržištima obje države, ali i promišljati o pravcima zajedničke suradnje. Kao izvrsni poznavatelji prilika na hrvatskom tržištu, poslovna zajednica ‘Osjeti Hrvatsku’ koju vodi grupa stručnjaka iskusnih u brojnim područjima domaćeg i inozemnog gospodarstva, već je dulje vrijeme partner mnogih lokalnih uprava i samouprava među kojima su svakako gradovi prijatelji poduzetništva Ogulin i Varaždinske Toplice.

– Naše partnerstvo je usko povezano s djelovanjem poduzetnice Irene Linasi Rogač. Raduje nas što su gradonačelnici Slovenj Gradeca, Varaždinskih Toplica i Ogulina prepoznali, podržali i pridružili nam se u inicijativi ‘Poduzetništvo bez granica’ na samom početku djelovanja, ali s neslućenim razmjerima aktivnosti – izjavila je u povodu susreta u Slovenj Gradecu Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.

Susret je prošao u izrazito pozitivnom i konstruktivnom ozračju međusobnog upoznavanja, ali i mogućnosti za buduće suradnje, poglavito u međudržavnoj aktivnosti povlačenja EU sredstava namijenjenih poduzetništvu, ali i ostalim područjima interesa za financiranje iz fondova rada lokalne uprave i samouprave u Sloveniji i Hrvatskoj.

Riječ čelnika

– Ovakve inicijative su uvijek dobro došle i poželjne, a u mom gradonačelničkom mandatu uvijek smo bili otvoreni za suradnju jer u svakoj od njih leži neka prilika – bilo samo za poznanstvo ili pak znatno šire, ali uvijek je riječ o prilici da se krene korak naprijed. I ovo je jedan takav korak i radujem se da ćemo sigurno iz njega napraviti nešto korisno za sve – ocijenio je gradonačelnik Ogulina u gradskoj vijećnici Slovenj Gradec.

– Varaždinske Toplice imaju nešto više od 5000 žitelja, ali obilje infrastrukturnih potreba i zahtjeva, a suradnjom s gradovima poput Slovenj Gradeca možemo je unaprijediti i još više poboljšati. Treba učiti sve što se može naučiti, a ovo je odličan primjer za navedeno. Sigurna sam da ćemo napraviti korak više nakon ovog prvog susreta kojima je inicijator bila poslovna zajednica Osjeti Hrvatsku – poručila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

I gradonačelnik Slovenj Gradeca, s pravom ponosan na mnoge infrastrukturne projekte u svom gradu, pojasnio je kako je čak 60 posto sredstava proračuna investicijske naravi, čega veliki dio ide upravo na poduzetništvo.

– Vi ste sada kod nas i rado ćemo pokazati svoje potencijale u cilju suradnje i međusobnog razumijevanja, a radujemo se posjetu i Hrvatskoj, te upijanju iskustava koje možemo i od vas naučiti – istaknuo je gradonačelnik Slovenj Gradeca.

Novi susret pod inicijativom ‘Poduzetništvo bez granica’ bit će u Zagrebu, na Svjetski dan poduzetnica 19. listopada 2022. u organizaciji poslovne zajednice ‘Osjeti Hrvatsku’.

Inače, poslovna zajednica ‘Osjeti Hrvatsku’ izrasla je iz gospodarskih aktivnosti koje su gradili dulje od šest godina stvarajući kroz nevladinu udrugu ‘Ženski poduzetnički centar’, najveću i najučinkovitiju mrežu poduzetnica i svih onih koji će to tek postati (s više od 2300 članica) kao i njihovih kolega (128 članova) od 2015 do 2021. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba