U Gornjoj Konjščini otvorena deseta likovna kolonija “Željko Pavić“

“Nema nijednog ratišta gdje nije bilo Zagoraca – uvijek su znali biti na pravoj strani u pravo vrijeme na pravom mjestu“

Objavljeno: 17.10.2022. zagorjeinternational

U subotu je, u Gornjoj Konjščini, u organizaciji Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko – zagorske županije, održano otvorenje 10. likovne kolonije “Željko Pavić” koja se svake godine održava u drugom zagorskom gradu ili općini, uz sudjelovanje umjetnika iz raznih dijelova Hrvatske, a sve u spomen na pogibiju prvog poginulog zagorskog branitelja, pripadnika “Tigrova”, Željka Pavića – Kalca.

Likovnu koloniju otvorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga brigadir Bruno Špoljar, koji je rekao da je Željko Pavić – Kalc, kao prvi poginuli hrvatski branitelj iz Krapinsko – zagorske županije utkao svoj život u ostvarenje tisućljetnih snova hrvatskog naroda o vlastitoj državi i slobodi.

-Od srca mu veliko hvala za njegovu žrtvu i žrtvu svih hrvatskih branitelja koju nikada ne smijemo zaboraviti. Upravo je ova, 10. likovna kolonija jedan od načina odavanja trajne zahvale i sjećanja na njihov doprinos, dali su maksimum, dali su svoj život – poručio je Špoljar, naglasivši kako ova likovna kolonija potvrđuje da su hrvatski branitelji aktivni sudionici kulturnog i umjetničkog života u Republici Hrvatskoj.

Župan Željko Kolar zahvalio je umjetnicima koji su se odazvali pozivu Tigrova, kako bi se održalo sjećanje na prvog poginulog zagorskog branitelja, kazavši:

-Njegova majka odnosno obitelj nije imala tu sreću da zajednički dočeka njegovu obitelj i unuke. I koliko je takvih hrvatskih sinova ostavilo život na bojišnicama diljem Hrvatske. Kada to gledamo s perspektive Hrvatskog zagorja, koje i nije bilo neposredno u ratnim događanjima, ali Zagorci su uvijek znali biti na pravoj strani i u pravo vrijeme na pravom mjestu, svjesni toga da Zagorje brani u Slavoniji, u Dalmaciji i na Baniji, odnosno svugdje gdje je takozvana JNA izvršila agresiju na teritorij Republike Hrvatske. I s ponosom, gdje god da idem ističem da je preko 11,5 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu i da nema nijedne postrojbe, ni hrvatske vojske i policije, kao nijednog ratišta gdje nije bilo zagorskog čovjeka – rekao je Kolar dodavši da se te činjenice trebaju stalno ponavljati i prenositi iz generacije u generaciju.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ Željko Herceg je zajedno s tajnikom udruge Tomislavom Bedenikovićem uručio zahvalnice za sudjelovanje i potporu likovnoj koloniji, istaknuvši da su one do sada održane u Svetom Križu Začretju, Desiniću, Mariji Bistrici, Đurmancu, gdje je obilježena i 25. godišnjica pogibije zagorskog branitelja, a likovne kolonije održane su i u Krapini, Oroslavju, Velikom Trgovišću, Klanjcu i Zlataru. Okupljene su pozdravili i prvi zapovjednik Tirgova brigadni general Darko Rukavina, načelnica Konjščine Anita Krog te voditeljica kolonije Mirjana Drempetić Hanžić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba