POPLAVE U RH: Kupa kod Karlovca dosegnula osam metara

Kod Čazme još uvijek teško, na ozaljskom području bile ugrožene kuće

Objavljeno: 18.09.2022. zagorjeinternational

Kupa u Karlovcu dosegnula je osam metara. Od sinoć su na Kupi u Karlovcu na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaj u samom gradu za sada ne stvara probleme, javlja HRT.

FOTO: DVD Jurovski Brod

Problemi su uzvodno od Karlovca, na ozaljskom području te nizvodno, piše 24 sata. Na ozaljskom području su zatvorene mnogobrojne ceste, zatvoren je dio državne ceste od Jurovskog Broda prema Ozlju. Najteže je u prigradskim naseljima Zorkovac, Lug i Polje ozaljsko.

FOTO: DVD Jurovski Brod

Voda je ušla u 20-ak stambenih objekata. Tamo se oni brane podizanjem zečjih nasipa, odnosno vrećama s pijeskom. I dalje su tamo na terenu vatrogasci i pripadnici Stožera civilne zaštite. Nešto je bolja situacija na ogulinskom području gdje se izlila rijeka Dobra.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su hitne službe i dalje na terenu.Gotovo polovinu teritorija je poharalo nevrijeme, a situaciju otežava kiša, javlja HRT.

Najteže je pogođeno čazmansko područje te će trebati proći još dosta vremena da se stanje vrati u normalnu.

Zbog izlijevanja rijeka iz svojih korita brojne su prometnice u Karlovačkoj županiji pod vodom.

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

– državna cesta DC42 u Ogulinu
– državna cesta DC228 na dionicama Jurovski Brod-Kamanje te Mahićno-Ozalj
– državna cesta DC36 Pokupska Blatnica-Koritinja
– županijska cesta ŽC3140 u mjestu Brihovo
- županijska cesta ŽC3297 u mjestu Podbrežje
- županijska cesta ŽC3143 Trg-Polje Ozaljsko
- lokalna cesta LC31185 u mjestu Zorkovac
- lokalna cesta LC34028 u mjestu Jaškovo
- lokalna cesta LC34011 u mjestu Obrež Vivodinski
– lokalna cesta LC 58032 Blaževci-Zapeć
– nerazvrstane ceste u mjestima Donje Mekušje-Kobilić, Brodarci i Brežani
– zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti. Na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8) opasnost je od odrona.

FOTO: DVD Jurovski Brod

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata odrađeno je 65 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Tijekom jučerašnjeg dana otpuštene su dislokacije iz Karlovačke županije i Grada Zagreba koje su upućene u ispomoć, a domicilnim vatrogascima pomoć i dalje pružaju vatrogasne snage iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.


I na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica jakog nevremena. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala, sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Zabilježeno je 12 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 158 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila. Zbog velikih oborina na gornjem toku rijeke Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja stoga je glavni vatrogasni zapovjednik uputio izvanrednu dislokaciju vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama u izgradnji box barijera.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama pa su vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 34 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila.
Na području Primorsko-goranske županije vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 46 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.
I na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca sa 21 vatrogasnih vozila, a na kojima su vatrogasci uklanjali srušena stabla se ispumpavali vodu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba