OBNOVA OD POTRESA: Izgradnja nove Područne škole u Lazu Bistričkom teče po planu

“Djeca me željno ispituju kad će škola biti gotova, a meni kao ravnatelju lijepo je sa smiješkom reći – uskoro“

Objavljeno: 25.08.2022. Valentina Cigula

Područna škola u Lazu Bistričkom teško je stradala u potresima koji su se dogodili prije dvije godine, a oštećenja su bila toliko jaka da se stara zgrada nije mogla obnoviti kako bi bila sigurna za boravak djece i djelatnika, stoga se na mjestu gdje je bila stara zgrada, nakon što je ona srušena, krenulo u izgradnju nove.

Izgradnja teče po planu, a radove je u četvrtak, u društvu nadzornog inženjera Ivana Požgaja, pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marija Bistrica Branke Herceg te ravnatelja Osnovne škole Marija Bistrica Dominika Karaića, obišao krapinsko -zagorski župan Željko Kolar.

Nadzorni inženjer iz tvrtke JAM-ING Ivan Požgaj kazao je da se s radovima započelo 29. lipnja, dodavši da je predviđeni rok za završetak radova deset mjeseci, odnosno krajem travnja iduće godine, istaknuvši da nema većih zaostatka, ni kašnjenja.

– Do sada smo izveli iskop zemlje za temelje, gotovi su armirački radovi na temeljnim zidovima, gotova je armatura podne ploče. Danas se očekuje nastavak betonskih radova na podnoj ploči – pojasnio je.

Zadovoljstvo napretkom radova iskazala je i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marija Bistrica Branka Herceg.

Četiri učionice

– Zahvaljujem svim županijskim službama koje su radile nabavu i preduvjete za provedbu  projekta veoma stručno i efikasno. Ugovor je potpisan u lipnju, a radovi su u veoma visokoj razini. Zahvalila bih Županiji što je projekt stavila pod prioritet jer to je važno za naselje, mališane, roditelje, ali i sve ostale mještane – kazala je Herceg.

Ravnatelj Osnovne škole Marija Bistrica Dominik Karaić otkrio je da će škola imati četiri učionice te da će  imati multifunkcionalnu učionicu jer se nastoji ostvariti suradnja sa zajednicom i roditeljima.

– Pokrenuli bismo razne udruge i sportske aktivnosti koje su nam važne. Organizirali razne sletove područnih škola gdje bi djeca mogla prebivati u toj dvorani, razvijati motoričke sposobnosti. Imamo vanjsko igralište za urediti, sve to nam je sve preduvjet kako bismo mogli imati razne događaje – pojasnio je Karaić koji je kazao da trenutno školu pohađa 27 učenika, no da je vidljivo da će ih u razdoblju od sljedećih pet godina biti i preko 40, pa istaknuo da izgradnja nove moderne škole pomaže da mladi roditelji ostanu živjeti ovdje.

– Prioritet su djeca da oni imaju kvalitetno obrazovanje. Zagreb nam je blizu, slušamo o prednostima koje ima Zagrebačka županija i Zagreb, a kada roditeljima u ovom kraju ponudite isto, njih to vraća, veže i čini zadovoljnima – rekao je ravnatelj, koji je istaknuo:

– Mislim da smo svi svjedoci jednog lijepog trenutka kada se obećanja ostvaruju. Svi smo bili jako željni, a ponekad i malo skeptični hoće li biti išta od škole. Škola ne samo da je jednim dobrim dijelom napravljena, vidljiva je i kvaliteta izrade. Velika zahvala izvođaču radova. Ono što nas posebno veseli jest to da ćemo već sljedeće godine moći organizirati nastavu za učenike, s obzirom na to da su ti učenici u improviziranoj učionici u DVD-u Laz. Mislim da su i oni željni jer po ljetu dolaze me ispitivati kad će škola biti gotova, a meni kao ravnatelju lijepo je sa smiješkom reći da će taj trenutak biti uskoro – kazao je.

Kvalitetan rad

Župan Željko Kolar koji je otkrio da vrijednost radova iznosi 9.200.000 kuna, također je izrazio zadovoljstvo sa stanjem na gradilištu, pohvalivši izvođača radova i nadzor jer, kako kaže, drže se dinamike posla, a s druge strane vidi se da ono što je do sada izvedeno, izvedeno je kvalitetno, istaknuvši da je apsolutno uvjeren da će tako biti i do samog kraja izgradnje.

– Držat ćemo se rokova kojih se moramo držati. S obzirom da smo potpisali ugovor 29. lipnja, da imamo deset mjeseci rok za završetak radova. 29. travnja škola mora biti gotova. Ravnatelj će imati jedan lijep i veseli zadatak, da kroz ljetne praznike pripremi kompletno školu za početak nastave. Slušajući komentare ljudi koji žive u Lazu Bistričkom i roditelja, svi su izuzetno zadovoljni dinamikom radova, ponašanjem radnika na gradilištu i ozbiljnošću rada. Veliko je veselje da će djeca ići u novu školu, da će biti jednosmjenska nastava koje prije nije bilo. Tu se otvaraju neke druge mogućnosti za izvanškolske aktivnosti – rekao je Kolar, koji je uputio i kritiku prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondu za obnovu Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije jer, kako ističe, nažalost, od posljednjeg sastanka kojeg su imali s ministrom Paladinom, od velikog obećanja da će se krenuti sa stvarnom obnovom, nije se ništa dogodilo.

– Trebaju nam pozitivne vijesti što se tiče obnove nakon potresa. Moram priznati da ne znam više kaj bi rekao ljudima kojima su kuće stradale u potresu. Pripremam jedan sastanak s ministrom za rujan. Pratimo informacije da su bili raspisani natječaji za rušenje. Nadam se da ćemo do tog sastanka imati barem izvođača radova, pa da možemo barem s malo manje neugode pogledati ljude u oči – kazao je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba