Podijeljene diplome svetokriškim vinarima

Od 63 uzorka vina, 10 je zlatnih, a šampion je Ivan Piljek Tauzek sa svojim ‘Zelenim silvancem’

Objavljeno: 25.08.2022. zagorjeinternational

Svetokriški festival ‘Prvi glas Zagorja’ odavno je jedan od zaštitnih znakova Hrvatskog zagorja i Krapinsko – zagorske županije, a ovogodišnje izdanje, 54. po redu, nudi ponešto za svakoga. 

Između ostalog, jučer je, na dan Svetog Bartola, jednog od vinskih svetaca, u prostorijama Udruge vinogradara i vinara Sveti Križ Začretje održano okupljanje vinogradara, vinara i ljubitelja dobre kapljice, a sve s ciljem dodjele priznanja za ocijenjena vina svetokriških vinara na Vinarijadi 2022. godine. 

Ocjenjivanje je provedeno u lipnju, a vina je ocjenjivala stručna komisija na čelu s enologinjom Jasminkom Šaško. Ocijenjena su 63 uzorka vina svetokriških vinara, a čak 10 uzoraka je dobilo zlatnu medalju. Srebrnu medalju dobilo je 35 uzoraka, 14 uzoraka dobilo je broncu, a četiri uzorka vina su odbačena. 

Diplome je vinarima dodijelilo novoizabrano vodstvo Udruge, odnosno, predsjednik Nikola Grozaj i tajnik Goran Roginić, a oni najbolji dobili su i posebno dizajnirane čaše. Među dobitnicima zlatnih medalja su Matija Sever i Nikola Grozaj, najmlađi vinari, zatim Mladen Merkaš, Robert Sirovec, Dragutin Piljek i Ivan Piljek Tauzek koji je ujedno i šampion Vinarijade s vinom sorte ‘Zeleni silvanac’.

Svečana dodjela diploma je bila i prigoda da se članovi Udruge zahvale dugogodišnjem predsjedniku Stjepanu Merkašu za njegov dvadesettrogodišnji rad na promociji svetokriških, zagorskih, ali i hrvatskih vina, provedbi edukacije vinara, revitalizaciji starih autohtonih zagorskih sorti vinove loze i stavljanju svetokriške Udruge u sam vrh zagorskih i hrvatskih strukovnih udruga.

Večer je završila druženjem uz večeru i domaću glazbu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba