Ne znate kamo za vikend? Bedekovčina se ne čini lošom idejom

Posjetite Bajere i uživajte u odličnim vinima, štruklima, purici z mlincima i ‘v zagorskoj mužiki’

Objavljeno: 28.06.2022. Marta Čaržavec

Ovog vikenda na Bajerima održat će se 54. po redu ˝Sajam i izložba vina˝, 13. izdanje ˝Štruklijade˝ i 54. po redu festival ˝Igrajte nam muzikaši˝ ujedno i najdugovječniji i najpopularniji koji okuplja narodno-zabavne i tamburaške sastave i soliste. Na Bedekovčanskim je jezerima održana konferencija za novinare na kojoj su detaljnije najavljena spomenuta događanja koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja.

Vina

Predsjednica udruge ˝Vino Zagorje˝ Jasminka Šaško najavila je ˝Sajam i izložbu vina˝, manifestaciju kojoj je prethodilo ocjenjivanje vina, nakon kojeg je odabrano stotinjak uzoraka.

– Vinari su i ove godine postigli izuzetno dobre rezultate. S time se hvalimo već godinama, ali ono što treba istaknuti je da unatoč elementarnim nepogodama koje nas u zadnje vrijeme prate, kvaliteta naših konstantno se diže. Na ocjenjivanju smo imali tri velika zlata, 28 zlatnih medalja, 54 srebrne, nekoliko brončanih i jedno priznanje – rekla je Šaško pa iskoristila priliku uputivši zahvalu i čestitke vinarima na izuzetnim rezultatima.

– Vinari će izlagati vina u kućicama, a isto tako, moći će se kušati vina koja su bila ocijenjena. Pozivam sve ljubitelje vina da dođu i probaju vina. Sedam vinara koji će izlagati većinskim su dijelom najjači u Zagorju i imaju svjetski priznate medalje – dodala je Šaško i podsjetila na nedavno održano svjetsko natjecanje u Londonu na kojem su zagorski vinari postigli sjajne rezultate i u KZŽ donijeli nekoliko srebrnih i brončanih medalja kao i priznanja.

– To nam je veliki pokazatelj kvalitete. Naše Zagorje je jako malo, ali jako bogato. To vidimo i u ponudi naših vina – zaključila je na kraju.

Štruklijada

Ispred Turističke zajednice KZŽ, voditeljica ureda Sanja Škrinjar najavila je kako će se tijekom ˝Štruklijade˝ na kojoj će izlagati 14 sudionika, održati i zanimljivo natjecanje ˝Mladost protiv iskustva˝.

– Ove godine uključene su i SŠ Zabok, SŠ Pregrada te OŠ Brestovec Orehovečki. Djeca su željna novih iskustava, pa će u 17.30 sati, kada počinje gastroshow, snage odmjeriti spomenute škole i Božica Lacković uz Zdenkicu Ljubić. One su naše dugogodišnje natjecateljice manifestacije ˝Babičini kolači˝. Bit će tu i zabavni program, nastupaju ˝Črleni lajbeki˝, od 19 sati nad zagorskim nebom letjet će balon na vrući zrak – najavila je Škrinjar.

Podsjetimo, od ožujka su zagorski štrukli dobili europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a na ovogodišnjoj manifestaciji izlagat će i certificirani proizvođači ZMH Horvat, Villa Zelenjak i OPG Kos.

Igrajte nam mužikaši

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar svoje je obraćanje započeo stihovima pjesme Črlenih lajbeka koji će podići atmosferu svojim pjesmama tijekom manifestacija:

– ˝I teden projde, nedelja dojde, dragi prijatel kam da se pojde. Poveć, poveć, Zagorje naše, em se zna˝. Dojde petak, imamo ˝Sajam vina˝, dođe subota ˝Štruklijada˝ pa u nedjelju ˝Igrajte nam mužikaši˝. To je jedan eno – gastro – muzički spektakl koji nas čeka ovog vikenda na Bajerima. Imamo ukupno nagrađenih vina više nego Varaždinska, Međimurska i Zagrebačka županija zajedno. To je dokaz kvalitete vina koja će posjetitelji imati prilike probati. Ovdje će se prezentirati i autohtone sorte, Trgocentar će imati svoju kućicu gdje će se moći probati i ‘Klanječki sokol’ i moći porazgovarati s enolozima. Pozivam vinare KZŽ i hobiste da dođu jer tu priču radimo za njih – rekao je Kolar i dodao kako će posjetitelji u gastro ponudi imati prilike probati i puricu s mlincima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba