U organizaciji Javne ustanove Zagorje zeleno i općine Radoboj

Doživite čaroliju uz manifestaciju ‘Noć noćnih leptira’ i upoznajte ova prekrasna šarena bića

Objavljeno: 05.06.2022. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Zagorje zeleno i Općina Radoboj pozivaju vas na manifestaciju Noć noćnih leptira koja će se održati u srijedu 15. lipnja kod crkve sv. Jakova u Radoboju, od 20.30 do 23 sata.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3000 različitih vrsta. U Krapinsko – zagorskoj županiji zabilježeno je 1018 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire!

Cilj ove manifestacije je približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa poput močvara ili izrazito termofilnih travnjaka.

Posebno pozivamo mlađe generacije da se pridruže ovoj manifestaciji. Imat će priliku promatrati i fotografirati noćne leptire na šest do dvadeset svjetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki! 

– Ponesite sa sobom svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću – poručili su organizatori. 

Voditelji radionice su Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec, a za dodatna pitanja obratite se na mail: [email protected] ili na broj telefona 049/315 060.

U slučaju kiše, promatranje leptira se odgađa.

Veselimo se zajedničkom druženju!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba