DONJA STUBICA PROSLAVILA DAN GRADA: Gradonačelnik Gospočić rezimirao je proteklih godinu dana i otkrio planove

“Prošle smo godine uspjeli dovršiti brojne projekte, a na početku ove smo već započeli tri nova, vrijedna preko 17 milijuna kuna”

Objavljeno: 05.06.2022. Vanja Hozmec

Najjužniji grad Krapinsko – zagorske županije, Donja Stubica, 28. svibnja proslavila je svoj dan, a tim povodom smo porazgovarali s prvim čovjekom grada, Nikolom Gospočićem, koji nam je otkrio što se sve u proteklih godinu dana u gradu radilo, koliko je sredstava povučeno i iz kojih izvora, te što će se po gradu raditi u narednom periodu. 

Gradonačelnik je najprije istaknuo važne projekte koji su tijekom protekle godine dovršeni, poput rekonstrukcije i sanacije stare zgrade žandarmerije koja je sada i službeno Kulturno – turističko – informativni centar (KTIC) Donja Stubica. 

Investicije i fondovi 

– Radovi su dovršeni u srpnju, a izvela je ih tvrtka ‘Vodolim Brundula’. Ukupna vrijednost radova je 3.470.268 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 3.702.456 kuna. Od Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, navedeni projekt bi trebao biti sufinanciran u iznosu od 3.188.362,36 kuna, ta sredstva još čekamo, a ostatak financira Grad iz svoga proračuna. Najznačajnije i najbitnije za ovaj projekt je činjenica da od 18. listopada Turistička zajednica Gupčevog kraja konačno ima svoj stalni dom i da je ‘KTIC’ počeo funkcionirati kao što je i bilo predviđeno prvom idejom još iz 2017. godine – rekao je gradonačelnik Gospočić. 

U potpunosti je završena i energetska obnova Društvenog doma u Gornjem Hruševcu na kojem je zamijenjena vanjska stolarija, napravljena nova fasadna ovojnica, postavljena nova LED rasvjeta te ugrađen novi sustav grijanja na pelete. 

– Ukupna vrijednost projekta na kraju će iznositi 1.111.903 kuna, a samih radova 905.991 kuna. Radove je izvodila tvrtka ‘Pludux Art d.o.o.’ iz Konjščine. Nažalost stanje same zgrade te klizište koje se pojavilo prilikom izvođenja radova natjeralo nas je na dodatne radove izmjene krovišta, izvođenja radova statičke stabilnosti te radova odvodnje i izgradnje septičke jame. Kroz zimske mjesece urađeno je i unutarnje uređenje podrumskog dijela doma. Kompletna obnova popela se na 1.700.000 kuna. Za navedeni projekt Grad je preko natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobio 496.335 kuna bespovratnih sredstava, a isti je projekt prijavljen i na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, a dobiveno je dodatnih 180.178 kuna bespovratnih sredstava. Društveni dom u Gornjem Hruševcu tako je samo jedan od pet društvenih domova na području grada koji je energetski kompletno obnovljen. Sve su to zgrade u koje se nije ulagalo od osamdesetih, kada su izgrađene. Novim sustavom grijanja, s novom stolarijom i fasadnom ovojnicom smanjit će se troškovi na održavanju i grijanju i ovom energetskom obnovom bit će dana i nova namjena donjostubičkim društvenim domovima koji zbog ove sanacije i kvalitetne obnove ponovo mogu postati centrima događanja u mjestu, za mještane i udruge – dodao je Gospočić. 

Također, gradonačelnik je rekao da je kroz jesenske mjesece prošle godine realizirano asfaltiranje dionica nerazvrstanih cesta na području grada za 2021. godinu. Prema planu i u dogovoru s mjesnim odborima, a u skladu s akumuliranim sredstvima iz prethodnih godina, asfaltirano je 11 dionica nerazvrstanih cesta u dužini od 2600 metara, u vrijednosti 1.547.035 kuna, a radove je izvela tvrtka ‘Colas Hrvatska’ sa svojim kooperantima.

Radni početak godine

Ova je godina također započela radno. Gradonačelnik je rekao da su se početkom godine završavali neki projekti započeti prethodnih godina, ali i da su se pripremale komunalne investicije koje kreću sredinom godine. 

– Ova je godina specifična i po tome jer smo na samom početku godine započeli tri velika projekta ukupne vrijednosti preko 17 milijuna kuna. Sva tri projekta vezana su za protupotresnu obnovu zgrada i infrastrukture koje su nastradale u zagrebačkom potresu 2020. godine i financiraju se u 100-postotnom iznosu iz Fonda solidarnosti Europske unije. Najveći projekt vezan je za protupotresnu obnovu dvorca Stubički Golubovec koja obuhvaća zahvate na konstrukcijskoj sanaciji koja će se provoditi na vanjskim zidovima, temeljima i na nosivoj konstrukciji te krovištu. Sanacija se sastoji od povezivanja zidova izvedbom armirano-betonskih ploča, a radove izvodi tvrtka ‘HEDOM’ iz Zagreba. Investitor je Krapinsko – zagorska županija, a ukupna vrijednost radova kreće se oko 14 milijuna kuna. Istim projektom se uređuje i tavan zgrade Fellerove ljekarne kao trajni depo književne zbirke udruge Kajkavijana, a ukupna vrijednost tih radova je 2.120.000 kuna. Drugi projekt je vezan za konstrukcijsku obnovu zgrade Pučkog otvorenog učilišta Donja Stubica. Radovi su sličnih karakteristika kao i na dvorcu, izvodi ih tvrtka ‘Kanal sustav d.o.o.’, a vrijednost projekta je 2.118.000 kuna. I jedni i drugi radovi bi trebali biti gotovi do kraja kolovoza ove godine – najavio je gradonačelnik. 

Kod navedenih radova, dodao je Gospočić, najveći izazov je bio iseliti kompletan inventar dvorca i POU te ga konzervirati u donjostubički Dom kulture, a ujedno omogućiti i Pučkom otvorenom učilištu da nastavi s radom, ali je i taj problem riješen. 

Treći važan projekt, naglasio je gradonačelnik, je sanacija klizišta i asfalta na nerazvrstanoj cesti NC9-006 Hižakovec-Ruki-Kolari od posljedica potresa, a vrijedan je 760.000 kuna. Uz to, u planu je i asfaltiranje brojnih nerazvrstanih cesta u na području grada.

– Isto tako, u planu je rekonstrukcija postojećeg asfalta na nerazvrstanim cestama u naselju Donja Stubica, NC 1-050 Starogradska (crkva-Stepani) i u naselju Gornji Matenci, NC 7-003 Križanje dom-Hreneki. I nadalje se kreće u izgradnju nogostupa u Dubovačkoj ulici te će ove godine biti izgrađeno novih 157 metara nogostupa s odvodnjom. Nadamo se da ćemo cijeli zahvat realizirati do kraja 2025. godine. U postupku smo nabave izvođača za izgradnju nogostupa i odvodnje u Naselju Vukšinec od mosta do raspela u dužini od 280 metara te ćemo taj projekt ovo godine i završiti. U realizaciji je i projekt uređenja dječjeg igrališta u sportskom parku Donja Stubica – dodao je gradonačelnik pa nastavio:

– U svibnju je potpisan ugovor s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju projekta Rekonstrukcija i dogradnja zgrade mrtvačnice na Gradskom groblju (uređenje ulaznog platoa i izmjena vanjske stolarije) preko mjere 2.1.1. ulaganja u opće društvenu infrastrukturu i pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Tim ugovorom osigurali smo 249.212 kuna, a ostatak od 150.852 financirat će Grad. Realizacija projekta se očekuje u 2023. godini. U lipnju započinju radovi na adaptaciji Društvenog doma u Donjoj Podgori, a radovi će se protezati kroz ljeto i uključuju izradu nove temeljne ploče te uređenje iste. Isto tako u planu je izgradnja novog sustava grijanja te unutarnje uređenje doma – otkrio je Gospočić.

Kako kaže naš sugovornik, jedna od stalnih tema koja nikako da ugleda svoj završetak i stavljanje u funkciju je i zgrada Fellerove ljekarne, koja je ujedno i kulturni spomenik u centru grada. Tamo su potreban ogromna sredstva da bi zgrada dobila određenu funkciju, kaže Gospočić. 

Velikodušna donacija 

– U zgradu je već uloženo četiri milijuna kuna, prvenstveno putem Ministarstva kulture od 2016. do 2018. godine. Nakon toga smo malo zastali s uređenjem jer nismo više dobivali sredstva. Ove godine je osigurano dva milijuna kuna preko protupotresne obnove dvorca Stubički Golubovec s obzirom na to da bi jedan dio Fellerove zgrade trebao postati najprije kao privremeni, a onda stalni depo naše Udruge ‘Kajkaviana’ i njihove književne zbirke. Osigurano je 260.000 kuna preko projekta ‘ZEZ mobilni centar’, a tim novcem bi se trebao urediti podrum zgrade. Isto tako je preko Ministarstva kulture prijavljena sanacija dijela vanjske stolarije i fasadne ovojnice u vrijednosti od 1.100.000 kuna, a sam grad je osigurano je oko 300.000 kuna svojih sredstava. Ovogodišnja najljepša priča vezana za Fellerovu zgradu je donacija naše Stubičanke koja je prije 10 godina odlučila otići u Ameriku. Tamo je ostvarila svoj američki san i odlučila nam je pomoći, iako Grad Donja Stubica nije ni na koji način pomogao da bi morala nešto vraćati. Osjetila je potrebu da pomogne svom rodnom gradu. Odlučila je donirati određena sredstva, mi smo sjeli i razgovarali. Poslali smo joj sve projekte koje imamo i rukovodimo. S obzirom na to da je njezin suprug židovskog porijekla, odlučila je uložiti u završetak Fellerove zgrade. Došlo je do dogovora da se donacija u visini 200.000 dolara daruje za tu svrhu. Mi smo kao Grad izuzetno ponosni što takvi ljudi uopće postoje. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo gospođi Ivani Stolnik-Lourie – naglasio je sretni gradonačelnik. 

U Grad je stigla i još jedna dobra vijest. Naime, na otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava, Provedba mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko – moslavačke županije, prijavljen je projekt Izrade projektne dokumentacije i provedba mjere zaštite zgrade na adresi Trg Matije Gupca 26, Donja Stubica (stara zgrada Caritasa) te je Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija na III. sjednici prihvatilo projektni prijedlog temeljem čega je donesena Odluka o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava gradu u visini od 3.911.806 kuna. 

– Sada nam predstoji projektiranje i provedba protupotresne obnove jedne od najstarijih i najdevastiranijih zgrada u centru Donje Stubice – rekao je Gospočić.

Svoj će dan grad ove godine obilježiti brojnim događanjima koja su okupljena pod nazivom “Stubica fest”, a u sklopu manifestacije će se pronaći ponešto za svakoga. 

Na samom kraju, gradonačelnik je svim svojim sugrađanima uputio i čestitku povodom Dana grada Donja Stubica.  

– Svim Stubičankama i Stubičancima, građankama i građanima Grada Donja Stubice želim čestitati dan Grada Donja Stubica i dan župe Presvetog Trojstva – poručio je na kraju Gospočić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba