U Zagrebu krenula 21. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, koja se održava pod ironičnim geslom “Dajte nam naša četiri zida!”

“U RH ima 4000 djece u domovima, trebat će nam 35 godina da ih sve udomimo. S druge strane, postoji cijela jedna populacija koja im želi dati dom”

Objavljeno: 04.06.2022. zagorjeinternational

Sa zagrebačkog Rooseveltovog trga prema parku Ribnjak krenula je 21. Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji, koja se ove godine održava pod ironičnim geslom “Dajte nam naša četiri zida!”.

Ispred Muzeja Mimare, okupljanje brojnih građana počelo je oko 15.30 sati. Skupom dominiraju simbolične dugine boje, koje se ističu na odjevnim predmetima – sudionici ih nose na torbicama, ukrasima oko vrata, ali ima i onih koji su ogrnuti duginim zastavama. Okupljanje je krenulo u veselom tonu, a povorka je od Rooseveltovog trga krenula prema centru grada. 

Interventni policajci raspoređeni su uzduž cijele povorke koja je dugačka više stotina metara. Policajci povorku osiguravaju s obje strane, a u svojoj zadaći pokušavaju biti neprimjetni koliko je to moguće, piše Jutarnji.

Na Pride je stigao i šef SDP-a Peđa Grbin. 

– To je potpora različitosti, ali isto poruka da u našem društvu svi moraju imati ista prava i da se za to moramo svakoga dana boriti, jer, budimo realni jer ako zaboravimo stvari se vrlo lako mogu vratiti. Ima puno pomaka ali ne dovoljno. U Hrvatskoj još uvijek ne razumiju svi da bez obzira koga voliš, ti si čovjek i imaš prava voljeti koga hoćeš. Trebamo osvijestiti građane, da moraju svi imati ista prava bez obzira koga volimo – kazao je Grbin, dok je gradonačelnik Tomašević istaknuo:

– Ovaj grad je tolerantan za sve, otvoren za sve, drago mi je da sam ovdje drugu godinu za redom kao gradonačelnik – rekao je Tomašević.

Franko Dota iz udruge Zagreb Pride kazao je kako su na povorku dobrodošli svi koji žele podržati LGBTQI+ zajednicu, bili oni dio nje ili ne. Dodatno je pojasnio i geslo ovogodišnjeg Pridea.

– Uvijek su nam u fokusu nenasilje i ne diskriminaciji, poruke su prihvaćanja jednakosti, ali i isticanja naše vidljivosti. Željeli smo ove godine artikulirati konkretnu želju, potrebu zajednice u Zagrebu ali i u Hrvatskoj, da imamo, ironično – naša četiri zida – kazao je.

– Što više bude gej političara, to će i scena biti drugačija” rekao je Domagoj Hajduković i dodao:

– Volio bih poslati poruku različitosti i prihvaćenosti. U Hrvatskoj ima 4000 djece koja u domovima čekaju svoj dom i trebat će nam 35 godina da ih sve udomimo. S druge strane postoji cijela jedna populacija koja želi toj djeci dati dom i mislim da moramo sve učiniti da i toj djeci to omogućimo – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba