Povodom Dana općina Desinić, načelnik Škreblin otkrio je što se u općini radilo proteklih godina, što se planira te kakav će biti program za Dan općine

“Iako se nalazimo u izazovnim vremenima, ustrajat ćemo pri realizaciji zacrtanih projekata i njima nastojati stvoriti bolje sutra budućim naraštajima”

Objavljeno: 21.04.2022. Vanja Hozmec

Veliki dan sve je bliže za mještane općine Desinić. Naime, 23. travnja Općina će proslaviti svoj dan, ali i Dan svoje Župe svetog Jurja Mučenika. Pripreme za to već su odavno u tijeku, ali u općini se ne miruje ni u ostatku godine što smo doznali od načelnika Zvonka Škreblina koji nam je otkrio što se sve na području Desinića provodilo prošle godine, a što je planirano za ovu godinu te koliko je sredstava Općina uspjela povući iz državnih i EU potpora.  

Općina je samo za održavanje komunalne infrastrukture prošle godine uložila 2.458.766 kuna, a u taj iznos, uz ostalo, ulazi tekuće održavanje javne rasvjete, zimsko održavanje cesta, radnje vezane uz održavanje nerazvrstanih cesta, nabava, prijevoz kamenog materijala, rad stroja, strojno čišćenje, malčiranje, nabava betonskih cijevi, horizontalna i vertikalna signalizacija i slično. 

Odrađeni projekti

– Ova su sredstva namijenjena i održavanju mjesnog groblja gdje smo započeli sanaciju i uređenje stepenica oko mrtvačnice, a sredstva pokrivaju i troškove sanacije klizišta. Isto tako, u sklopu programa gradnje komunalne infrastrukture, izvršena su ulaganja u iznosu od 2.131.726 kuna, a trošak toga se odnosi na uređenje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, nadzor nad radovima te izradu projekata. U 2021. godini završen je projekt održavanja nerazvrstane ceste Ivanić Desinićki – Vrdelja vrijedan 746.546 kuna koji je sufinanciran s 200.000 kuna od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Također, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je iznosom od 171.240 kuna sufinanciralo i završetak projekta pojačanog održavanja nerazvrstane ceste Jelenjak – Donji Jalšovec, ukupne vrijednosti 619.480 kuna – otkrio je načelnik. 

Posebno je istaknuo važnost izvršenih ulaganja u vidu tri sanirana klizišta i to u Desinić Gori, Jalšovcu Gornjem (Lazari) i Turnovom, a ukupna vrijednost tih radova iznosila je 1.184.635 kuna, od čega je 75 posto iznosa pristiglo od Hrvatskih voda. Također, naglasio je Škreblin, suradnjom s Hrvatskim vodama je u roku od dvije godine na području općine sanirano ukupno pet klizišta što je za općinu vrlo bitno jer su klizišta veliki problem.  

– Iznimno važan infrastrukturni projekt je i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ukupne vrijednosti 4.228.585 kuna, a vrši se i izgradnja kanalizacijske mreže duljine 3280 metara, vrijedne 4.879.561 kuna. Također, temeljem prijave i sklopljenog ugovora o financiranju za projekt rekonstrukcije sportskog igrališta Velika Horvatska s APPRRR-om, u prošloj je godini spomenuti projekt uspješno završen čime je rekonstruirano postojeće igralište s osnovnim ciljem stvaranja povoljnog i kvalitetnog okruženja za razvoj sporta i poticanje zdravog života i bavljenja sportom. Time je omogućena veća kvaliteta provođenja slobodnog vremena te je stvoren i prikladan prostor za održavanje različitih kulturnih, umjetničkih i sportskih događanja – rekao je načelnik Škreblin.  

Važan projekt na području općine je bila i punionica za električna vozila vrijedna oko 500.000 kuna koja je sada dostupna zahvaljujući sklopljenom sporazumu o suradnji na razvojnom projektu HEP-a. Sporazum je sklopljen s ciljem potpomaganja razvoja elektromobilnosti kao prijevoznog modela koji će doprinijeti održivom razvoju regije, a načelnik je za navedene, kao i ostale financijske potpore, pomoći i ulaganja, zahvalio Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatskim vodama, VGI Krapina – Sutla, Fondu za zaštitu okoliša, Krapinsko – zagorskoj županiji, Županijskoj upravi za ceste KZŽ, Zagorskom vodovodu, HEP-u, VIOP-u i ostalim subjektima s kojima je ostvarena suradnja. 

– Zahvalu upućujem i partnerima u provedbi projekata na našem području, “Žene za zagorje 2” i “Veselo, veselo seniori”, a ti partneri su GDCK Krapina, Pregrada i Klanjec, HZZ – područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Krapina i Zabok, brojne općine i gradovi, Mreža udruga Zagor, LAG Zagorje – Sutla i Zagorska razvojna agencija. Zahvala ide i našim udrugama koje su uspjele održati svoj rad i događanja prilagoditi trenutnim uvjetima i mjerama, a čestitke i našem Dječjem vrtiću “Tratinčica” koji je u ovim izazovnim vremenima proslavio 35 godina postojanja. Iskoristit ću priliku te uputiti zahvalu svima iz sustava civilne zaštite. Uvijek se naglašavala, a proteklo razdoblje to je samo dokazalo, važnost i značaj DVD-a Desinić, Crvenog križa Pregrada, uz ostale članove i suradnike lokalnog stožera. Osim pandemije pogodio nas je i potres gdje je izvršena brza i neophodna reakcija DVD-a, a provođene su i mnoge aktivnosti i obveze te se svima kao cjelini i svakom članu posebno želim zahvaliti na svoj pomoći koju čine za našu lokalnu sredinu – poručio je Škreblin. 

Planovi za dalje

Iako su brojni projekti dovršeni, mnogi tek predstoje, a prvi u planu je nastavak izgradnje kanalizacijske mreže u Turnišću i Ivaniću. 

– Sa Zagorskim vodovodom nastavit će se suradnja oko rješavanja pitanja vodoopskrbnog sustava za preostali dio, a ove godine planiramo realizaciju nama važnog pitanja, izgradnje pumpne stanice u Humu Košničkom te spojnog cjevovoda od pumpne stanice do rezervoara Marija Magdalena. Nadalje, od prometne infrastrukture, trenutno se radi na rješavanju proširenja nerazvrstane ceste prema Domu Bidružici čime bi se osigurala bolja protočnost na toj dionici, a u izradi je i projektna dokumentacija za nogostup u ulici Stjepana Radića i u Ratkajevoj ulici. Također, po pitanju klizišta, u izradi je projektna dokumentacija za klizište u Grohotu, a izvršili smo i prijave nekih projekata na raspisane javne pozive, pa smo u iščekivanju rezultata. Između ostalog, prijavili smo izgradnju vanjskog sportskog igrališta čijim bi sufinanciranjem željeli u potpunosti završiti projekt odbojkaškog igrališta koje je započeto prošle godine na inicijativu naših mladih u sklopu projekta “Uzmi pare i napravi nešto za mlade“ i to na raspisani javni poziv Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini. U sklopu poziva za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, prijavili smo projektni prijedlog pod nazivom “Razvoj biciklističke infrastrukture na području općine Desinić”, a u okviru  programa održivog razvoja lokalne zajednice prijavili smo projekt Pojačanog održavanja nerazvrstane ceste u Šimuncima – kazao je načelnik i dodao da su dva klizišta, ona u Trnovcu Desinićkom i Gori Podhraški, uz savjetodavnu podršku Zagorske razvojne agencije, prijavili na raspisani poziv Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a za klizište u Grohotu već se izrađuje projektna dokumentacija.  

Osim na unaprjeđenju infrastrukture, Općina brine i o svojem stanovništvu kojeg nastoji zadržati brojnim demografskim mjerama. Uspostavljen je sustav davanja financijske pomoći za kupnju ili gradnju nekretnine koji se provodi, a načelnik je otkrio da je upravo raspisan i poziv za ovu godinu.

– Pristupilo se i kupnji nekretnina za koje se planira provesti parcelacija i infrastrukturno uređenje građevinskog zemljišta sukladno zakonskim propisima. Takve, sukladno važećim propisima oblikovane građevinske parcele će se mladima s našeg područja, ali i van Desinića, putem javnog natječaja i prema unaprijed propisanim i utvrđenim uvjetima, kriterijima i mjerilima, dodjeljivati za izgradnju obiteljskih kuća s osnovnim ciljem poticanja mladih na izgradnju obiteljskih kuća u ruralnim područjima. Proveden je postupak kupnje jedne nekretnine, provedena je uknjižba te predstoji utvrđivanje kriterija i uvjeta programa i poziva. Iako se sada nalazimo u izazovnim vremenima s aspekta negativnog demografskog trenda na razini države, negativnog utjecaja pandemije i poremećaja u gospodarstvu i možemo reći svim sferama života i djelovanja, nadamo se i ustrajat ćemo pri realizaciji te ideje i time stvoriti, u nadamo se bližoj budućnosti i za naše buduće naraštaje, pozitivniji ishod i više dostupnih mogućnosti i u tom aspektu. Također, u ovom dijelu  bi spomenuo da se, unatoč skromnijem proračunu, kontinuirano trudimo izdvajati sredstva koja su posredno ili neposredno vezana uz pronatalitetne i demografske mjere. Konkretno u protekloj godini ukupan iznos davanja za rad dječjeg vrtića, novorođenu djecu, prijevoz srednjoškolaca, pomoći studentima i učenicima, sufinanciranje prehrane, školu u prirodi i plivanje te nabavu svog potrebnog školskog pribora za učenike OŠ Đure Prejca isplaćen je iznos od 918.739 kuna što predstavlja 27 posto ukupnih izvornih prihoda naše jedinice – istaknuo je Škreblin. 

Općina brine i o obrtnicima, poduzetnicima, privatnicima, gospodarstvenicima, nositeljima OPG-ova i ostalim subjektima koji su, kako kaže načelnik, osnovni i glavni nosioci razvoja i održivosti Desinića, pa je tako kao vid pomoći u uvjetima proglašene epidemije donesena odluka o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade za gospodarske djelatnosti koje su obustavljene. Uz to, predviđeno je i izuzeće od plaćanja poreza na potrošnju za cijelu 2022. godinu te je odlukama općine i na taj način olakšan početak i povratak u normalno poslovanje i u ovom sektoru.

– I dalje se u proteklom razdoblju nastavilo sa subvencioniranjem poduzetničkih kredita, a novina je da se naša općina uključila u provedbu programa “HBOR – subvencija kredita“ kojeg provodi Krapinsko – zagorska županija, a namijenjen je mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva. Djelatnost poljoprivrede poticala se i  potpomagala  kroz sustav dodjele potpora  te je za isto u protekle dvije godine isplaćen ukupan iznos od 163.960 kuna. S općinama Kumrovec i Zagorska Sela okupljeni smo u turističku zajednicu područja “Po plavem trnaci” te su sva tijela koja su dio te zajednice usmjerena prema napredovanju. Ujedno želim izraziti dobrodošlicu našoj novoj direktorici Ramoni Mečefat Muranić – poručuje Škreblin.

Ponos Općine 

Kada se pogleda kalendar događanja u Desiniću, naglašava načelnik, vidi se da je bogat i raznolik. 

– Općina podupire rad udruga i doprinosi manifestacijama u skladu sa svojim mogućnostima. Razvoj kulturne i sportske grane našeg kraja i s time povezanog dijela turizma ne bi bio moguć bez doprinosa udruga kojima je naš kraj bogat. DVD Desinić, Limena glazba “Karlo Lugarić”, Desinićke mažoretkinje, KUD “Horvatska”, Desinićka kubura, NK Desinić, Plesna družba, Desinićki barilček, Lovačko društvo Šljuka, Z brega na breg, Udruga hrvatskih branitelja Desinić, Pjevački zbor Đuro Prejac, novoosnovano Društvo Naša djeca Desinić i ostali. Njihov rad vidljiv je i poznat po inovativnim, dugogodišnjim, kulturno umjetničkim i športskim druženjima, okupljanjima, sadržajima, projektima, djelovanjima i programima. Od manifestacija, događanja i okupljanja koje provode, spomenut ćemo Dane kulture, zabave i športa u Velikoj Hrvatskoj, Uskrsni ponedjeljak u Dvoru Veliki Tabor, ocjenjivanje i izložbu vina, malonogometni turnir, memorijalni malonogometni turnir “Božidar Brumen”, paljenje adventske svijeće u Dvoru Veliki Tabor, Božićni koncert u Velikoj Horvatskoj, Božićni koncert Limene glazbe Karlo Lugarić, Zapjevajmo Prejcu, Z brega na breg trail, Tabor film festival  i ostale manifestacije. Spomenuti projekti i programi sve njihove pripreme, vježbe i nastupi, predstavljaju posebnu kariku identiteta naše sredine te osiguravaju izvrsnu promidžbu našeg kraja  uz otvaranje različitih mogućnosti svim svojim sumještanima. Vezano uz temu turizma, posebice bi želio ponovno istaknuti rad i doprinos svih nositelja turističke ponude našeg područja, svih restorana, kleti, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, muzeja te svih organizatora i dionika manifestacija. Ujedno zahvala ide i Osnovnoj školi, Dječjem vrtiću, Upravi za stručnu  podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, Muzejima Hrvatskog Zagorja, Župi svetog Jurja Mučenika,  Domu Bidružica, Srednjoj školi Bedekovčina, Kozjanskom parku iz Podsrede i ostalim sudionicima i suorganizatorima na njihovom odazivu i aktivnom sudjelovanju na događanjima u našem kraju, kao i  pokroviteljima naših događanja među kojima su u protekom razdoblju, između ostalih i Ministarstvo poljoprivrede, Turistička zajednica KZŽ, Vetropack straža i drugi. Zahvaljujem i svim ostalim pojedincima koji sudjeluju pri kreiranju, oblikovanju, pripremi i provedbi svakog događanja na našem području. Pozivam sve čitatelje da dođu u naš kraj, u naše kleti i ugostiteljske objekte. U narednom razdoblju pred nama je i trka Z brega na breg 30. travnja, također već traju pripreme za Tabor film festival, a novina su i početni razgovori oko ideje provedbe manifestacije Veronikafest gdje je Vesna Vrandečić ispred Udruge Hrvatska kulturno umjetnička baština, idejna začetnica ovog projekta za kojeg se nadamo  da će uspjeti zaživjeti i o kojemu će u daljnjem razdoblju biti više informacija – rekao je Škreblin, a uz spomenuta događanja koja se organiziraju, otkrio je i što se sprema za sam Dan općine i Župe. 

– Ove godine će se na blagdan svetog Jurja obilježiti 29 godina postojanja Općine Desinić. Unatoč popuštanju protuepidemijskih mjera i dalje moramo biti na oprezu, stoga će se tradicionalni Jurjevski dani, nadamo se još samo ove godine, održati s nešto skromnijim programom. Počinju u petak 22. travnja kada će se održati ocjenjivanje i izložba vina u organizaciji Udruge vinogradara i podrumara “Desinićki barilček“, a sama degustacija ove će se godine održati u novootvorenom Turističko-informativnom centru i rodnoj kući Đure Prejca u 16 sati. U subotu će se u 11.30 u župnoj crkvi svetog Jurja Mučenika održati sveta misa, a u 14 sati slijedi utakmica na nogometnom igralištu NK Desinić, gdje će veterani Nogometnog kluba Desinić će zaigrati prijateljsku utakmicu protiv Nogometnog kluba Holešov iz Češke. Naime, grad Holešov i općina Desinić su pobratimljeni od 2008. godine od kada traje međusobna suradnja, razmjena iskustava i prijateljstvo te će nam veterani nogometnog kluba i delegacija gradske uprave i ove godine doći u goste i s nama proslaviti ovu obljetnicu. Nakon dočeka gostiju, u 17.30 u hostelu Wine Hill održat će se svečana sjednica općinskog vijeća općine Desinić kojoj će uslijediti prigodno druženje, a u nedjelju će od 9 do 18 sati posjetitelji moći razgledati Turističko-informativni centar i rodnu kuća Đure Prejca. Također valja napomenuti da će se u nedjelju, u sklopu Svjetskog prvenstva “WRC Croatia Rally 2022.”, kod Dvora Veliki Tabor organizirati Refuel zona/Zona za opskrbu gorivom u vremenu od otprilike 7.30 do 13 sati – najavio je načelnik. 

Mir i zdravlje

Na samom je kraju poslao i lijepu poruku svojim sumještanima povodom Dana općine, a čestitke je uputio i drugim slavljenicima. 

– Uz Dan općine, svoju svečanost na Jurjevo obilježavaju i Krapinsko – zagorska županija, kao i Župa sv. Jurja i OŠ Đure Prejca. Upućujem iskrene čestitke svima, svim mještankama i mještanima naše općine, stanovnicima općine Đurmanec i Gornja Stubica koje svoj dan slave također na Jurjevo, svim Zagorkama i Zagorcima, stanovnicima naše županije, s iskrenom nadom da će nam predstojeće vrijeme biti mirnije i zdravije te da ostvarimo željene projekte i pravce razvitka – zaključio je načelnik Škreblin.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba