U te je svrhe izdvojeno 480 milijuna kuna, a isplate se mogu očekivati u svibnju

Više od 720.000 umirovljenika dobit će dodatak radi ublažavanja posljedica rasta cijena energenata – evo tko će dobiti koliko

Objavljeno: 31.03.2022. zagorjeinternational

Nešto više od 720.000 hrvatskih umirovljenika koji imaju mirovine do 4000 kuna dobit će energetski dodatak, točnije, financijsku pomoć za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, a isplatu mogu očekivati najkasnije u svibnju, piše Poslovni.hr.

Najveći iznos koji će se uplaćivati je 1200 kuna i dobit će ga oni umirovljenici čija mirovina ne prelazi 1500 kuna. Oni s mirovinom od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna pomoći, oni koji primaju između 2000 i 3000 kuna primit će 600 kuna, dok će oni s mirovinom između 3000 i 4000 kuna dobiti 400 kuna pomoći. 

U te je svrhe izdvojeno 480 milijuna kuna, a isplata će, kako se doznaje iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, krenuti najkasnije u svibnju, automatski i bez podnošenja zahtjeva. Ovo vrijedi samo za umirovljenike koji primaju mirovinu iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Također, iz Ministarstva su pojasnili da se ovaj dodatak isplaćuje po osobe, a ne po kućanstvu, pa ako je u kućanstvu dvoje umirovljenika, oba će primiti potporu. 

Umirovljenici koji uz hrvatsku, primaju i inozemnu mirovinu, moraju do 30. lipnja Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine (dostupno na mrežnim stranicama HZMO-a). Ista se predaje osobno ili poštom na adrese područnih službi HZMO-a prema mjestu prebivališta do kraja lipnja. Isplata dodatka tim umirovljenicima će krenuti najkasnije u srpnju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba