Krapinsko - zagorska županija donirala 100.000 kuna za obnovu Svetišta Majke Božje Bistričke

“Svako zlo za neko dobro. Nakon potresa obnavljaju se Bazilika, župna crkva u Lazu i kapelica u Humu Bistričkom – bit će završene do kraja svibnja”

Objavljeno: 14.03.2022. Vanja Hozmec

Na području općine Marija Bistrica trenutno su u tijeku radovi na čak tri sakralna objekta. Obnavljaju se pročelje Bazilike Majke Božje Bistričke, župna crkva svetog Andrije u Lazu Bistričkom te kapelica svete Marije Magdalene u Humu Bistričkom, a opsežni se radovi izvode zbog toga što su navedene građevine bile oštećene u zagrebačkom potresu 22. ožujka 2020. godine. 

Završetak u svibnju 

Povodom radova, Mariju Bistricu je u ponedjeljak posjetio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar jer je Županija donirala 100.000 kuna i na taj će način pripomoći obnovi, a da su radovi u punom jeku i da teku prema planu, otkrio je tom prilikom rektor marijabistričkog svetišta, preč. Domagoj Matošević. 

– Sva tri projekta bit će gotova do kraja svibnja, čemu se veselimo jer smo uspjeli napraviti i projekte, dobiti sva potrebna odobrenja nadležnog konzervatorskog ureda u Krapini kojim se ovim putem zahvaljujem na čelu s gospođom Lanom Križaj, i nakon odobrene dokumentacije, uz potpis ugovora s Ministarstvom kulture, participirali smo na sredstvima Europskog fonda solidarnosti za obnovu i uspjet ćemo u roku obnoviti spomenute sakralne građevine. Uz navedene građevine, veliki projekt je i obnova našeg hodočasničkog i volonterskog centra. To su prostorije naših nekadašnjih gospodarskih zgrada gdje smo imali požar. Nakon požara smo napravili novi projekt u suradnji s konzervatorskim uredom, a koji je odobren i sada smo započeli s tom obnovom. Radovi idu dobro, projekt je skup, a financira se iz sredstava Župe i Svetišta, ali i prigodnih donacija kao što je i donacija Županije. Također, moram zahvaliti i našoj Općini koja nam je pomogla donacijom za župu svetog Andrije na Lazu, kako bi tamo završili projekt – rekao je Matošević. 

Također, ponosno je istaknuo da je obnova od potresa vrlo brzo krenula jer nije bilo vremena za čekanje. 

– Ubrzo nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. godine, Ministarstvo kulture je raspisalo natječaj za obnovu kulturnih i sakralnih dobara i mi smo se odmah prijavili na taj natječaj. Morali smo napraviti neke projektne kalkulacije o kojim se to sredstvima radi. Prijavili smo se za tri objekta; pročelje Bazilike, kapelu Marije Magdalene i župnu crkvu svetog Andrije na Lazu. Sredstva su nam odobrena i s Ministarstvom kulture smo potpisali ugovor. Nakon potpisivanja ugovora smo započeli s izradom projektne dokumentacije, a onoga trenutka kada je ona odobrena od konzervatorskog ureda, mogli smo započeti s radovima. Zašto je to kod nas išlo brže nego negdje drugdje? Prije svega jer mi ovdje puno radimo i imamo već otprije dobre suradnje s različitim projektantima koji su odmah započeli s izradom projektne dokumentacije. Drugo, što moram naglasiti, imamo izvrsnu suradnju s našim restauratorskim i konzervatorskim uredom u Krapini. Naši su se projektanti mogli obratiti uredu i tražiti mišljenja, i naši su projekti zapravo izrađivani u suglasnosti s njima, a onda kada su bili gotovi su odmah bili i ovjereni, pa smo odmah mogli krenuti s javnom nabavom i radovima – pojasnio je rektor. 

Sredstva pristigla iz Europskog fonda solidarnosti iznose oko 6,5 milijuna kuna, kazao je Matošević, a dobivena su za sve tri građevine koje su od velikog značaja za Općinu, ali i Županiju. 

Taj je značaj navedenih građevina, a posebno nacionalnog svetišta, naglasio i načelnik Marije Bistrice Josip Milički. 

– Svako zlo za neko dobro, kako god to zvučalo, ali evo, obnavlja se bazilika, obnavlja se župna crkva na Lazu, kapelica na Mariji Magdaleni i uz ta obnavljanja rade se i novi projekti kao što je rektor i najavio. Sve to diže standard našeg Svetišta, naše općine, ali i županije. Drago mi je da su svi dionici uključeni u te procese, od lokalne, regionalne pa i nacionalne razine i EU fondova. Na kraju se moram osvrnuti na redovnu koordinaciju vezanu za obnovu od potresa. Ovo je jedan svijetli primjer kako se mogu iskoristiti EU sredstva, kako se sve može izvesti u roku i jedna velika zahvala našem rektoru što brine o našem Svetištu, Županiji koja svake godine pomaže, a i naša obveza kao Općine je da se aktivno uključimo u sve projekte i sve ono što se događa na njenom području – poručio je tom prilikom načelnik Milički. 

Prema planu 

Župan Željko Kolar je, nakon obilaska gradilišta, izrazio zadovoljstvo time što radovi napreduju prema planu i što kontinuirano idu dalje.

–  S obzirom na to da se radi o kulturnoj baštini nemjerljive vrijednosti, svaka je vrsta radova puno skuplja nego što bi to bilo na običnim objektima. Meni je zbog toga zadovoljstvo da se svojim skromnim doprinosom i Županija uključila u sve to. Današnja donacija je 100.000 kuna i ako uzmemo u obzir i crkvu u Lazu, to je u posljednje četiri godine ukupno oko 890.000 kuna. U odnosu na ukupan iznos nije puno, ali je od srca – rekao je Kolar, a potom je, uz novčanu donaciju, priredio i posebno iznenađenje za rektora Matoševića predavši mu posebnu zahvalnicu za izniman doprinos očuvanje stoljetne marijanske pobožnosti i duhovnog i kulturnog nasljeđa hrvatskog naroda. 

Inače, prema riječima župana, radovi na obnovi pročelja bazilike procjenjuju se na 2.600.000 kuna dok se radovi na nekadašnjim gospodarskim objektima koji se sada pretvaraju u hodočasnički i volonterski centar, procjenjuju na 15 milijuna kuna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba