POTPISAN UGOVOR NA 60.000: Županija će i ove godine sufinancirati rad skloništa za životinje u Selnici sa stotinjak tisuća kuna, ostatak 'sjeda na račun' nakon rebalansa proračuna

“LUČ ZAGORJA”: Prošle godine udomljeno je 278 pasa, a ove do kraja veljače njih 45 – pet ih je otišlo za Veliku Britaniju

Objavljeno: 14.03.2022. Alen Brodar

Krapinsko – zagorska županije i ove će godine sufinancirati rad skloništa za životinje “Luč Zagorja” iz Selnice, i to s ukupno stotinjak tisuća kuna, rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju, ‘teškog’ 60.000 kuna, dok bi se ostatak, najavio je, trebao osigurati nakon rebalansa županijskog proračuna. 

– Tih stotinjak tisuća kuna godišnje u županijskom proračunu za azil će vrijediti najmanje do 2025. godine, dok god sam ja župan u ovom trećem mandatu – obećao je Kolar.

Prekrasan poklon

– Zahvalio bih Županiji na sufinanciranju i na prekrasnom poklonu za naše ‘čupavce’. Ono što očekujemo, jer ovo je zajednički projekt Županije i naše tvrtke ZagVet te Skloništa “Luč Zagorja”, je i dalje ovakva vrsta suradnje, jedna dobra priča, na sreću svih životinja ovdje. Prošla je godina, što se tiče udomljavanja, bila uspješna – udomljeno je 278 pasa, a ove godine do kraja veljače njih 45. Otvorili smo prekograničnu suradnju s Velikom Britanijom, ove godine je prvi puta otišlo pet pasa na ‘Otok’ – rekao je direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica Mladen Jemeršić, dodajući da ti psi, da bi mogli ići preko granice u EU ili Veliku Britaniju, moraju biti cijepljeni, mikročipirani, očišćeni od svih eventualnih parazita te imati certifikat.  

Inače, sklonište za životinje “Luč Zagorja” krenulo je s radom u Selnici 2014. godine i tada je, otkrila je županijska pročelnica za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, Krapinsko – zagorska županija prepoznala potrebu da se uključi u sufinanciranje same njegove izgradnje sa 70.000 kuna. 

– Kako bi ovo sklonište radilo i imalo sve adekvatne resurse, poglavito u okolnostima pandemije, kada je 2020. godine bio manji protok ljudi ovdje, Županija se još dodatno uključila u sufinanciranje rada. Tako smo prošle godine osigurali 100.000 kuna, dok se prethodnih godina izdvajalo po 15.000 kuna, kako za rad, tako i za promotivne aktivnosti. Ove godine je Krapinsko – zagorska županija u proračunu osigurala 60.000 kuna za sufinanciranje rada ovog skloništa, a htjela bih skrenuti pozornost i da u sklopu Županije radi i koordinacijska radna skupina za primjenu propisa iz područja zaštite životinja, kako bi s jedinicama lokalne samouprave koordinirale mikročipiranje i provedbu kontrole razmnožavanja pasa, promicanje udomljavanja pasa i skloništa te edukaciju u cilju javne svijesti u području zaštite životinja. Ovaj je novac previđen za cjepiva, lijekove, mikročipiranje, hranu te za samoodržavanje i marketinške aktivnosti skloništa – rekla je Mihovilić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i načelnik Marije Bistrice Josip Milički, koji je pohvalio, kako je rekao, “vizionarski pothvat” iz 2014. godine.  

Skupa skrb

– Da sklonište tada nije proradilo, danas bi sve općine i gradovi imali značajnih problema, jer je svaka jedinica lokalne samouprave dužna brinuti o napuštenim životinjama, do razine da su i sami dužni izgraditi svoja skloništa ako ih nema. Drago mi je da je ovo županijsko sklonište, a budući da ni jedna zagorska jedinica lokalne samouprave nije izgradila ni jedan prihvatni centar, ovo je jedini oslonac koji se tiče brige o napuštenim životinjama. Koristim stoga priliku zahvaliti Županiji što pomaže rad ovog objekta, jer skrb o životinjama je skupa, u pitanju su velike brojke. Svi zajedno možemo učiniti ovaj projekt održivim i tako brinuti o životinjama. S druge strane, drago nam je da se iz ovog azila jako puno udomljuje, ne samo u Zagorju, već i mnogo šire – kazao je Milički.

Zahvalu je uputio i župan Kolar, prvenstveno svima u Luči Zagorja na onome što rade prilikom zbrinjavanja pasa i mačaka. 

– Treba reći da je društvena obaveza svih nas da se odgovorno ponašamo prema kućnim ljubimcima. Vrlo je neodgovorno od onih koji uzmu kućnog ljubimca, što ih nakon toga ubrzo ostave negdje na cesti. Mi čitavo vrijeme moramo educirati ljude da je to neprihvatljivo ponašanje. Zato su, sukladno zakonu, u sufinanciranje skloništa i uključeni gradovi i općine. Županija nema tu zakonsku obavezu, ali ima ljudsku i moralnu, da se pomogne rad azila za životinje. S druge strane imamo i sreću što je jedna takva privatna inicijativa zaživjela na našem području, jer je sada obaveza imati azil i sigurno je nama bilo lakše nego nekim drugim sredinama koje to nisu imale. Zahvaljujem kolegicama i kolegama iz 27 jedinica lokalne samouprave koje su potpisale ugovor s ‘Luči Zagorja’, a pozivam onih pet koji to još nisu napravili, da to svakako učine. Mi ćemo u okvirima naših mogućnosti pomagati rad ovog skloništa. Posebno je pohvalno što je bilo puno udomljavanja i što se to proširilo i van granica Hrvatske, a na nama je da radimo na edukacijama ljudi, kako bi napuštenih životinja bilo što manje – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba