Projekt ADRIONET: U Međimurje dolaze festivali čipke, keramike i cekera

Posavec: Želimo Međimurje ucrtati na kartu transnacionalne mreže autentičnih sela

Objavljeno: 12.03.2022. zagorjeinternational

U Međimurskoj palači turizma održala se konferencija za medije gdje su predstavljeni Festivali baštine – keramike, čipke i cekera koji će se održati u sklopu projekta “ADRIONET” vrijednog oko 10 milijuna kuna. 

Riječ je o projektu sufinanciranom kroz “INTERREG VB Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014.- 2020.”, a cilj mu je uspostaviti “ADRION” transnacionalnu mrežu “autentičnih sela“ koja će se temeljiti na društvenoj, ekološkoj i ekonomskoj održivosti, s naglaskom na podizanje svijesti o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara. 

– U središtu je kvaliteta života i dobrobit lokalnog stanovništva, privlačenje i zadovoljstvo turista, oživljavanje lokalnih tradicija i identiteta, upoznavanje eno gastronomije, podizanje svijesti stanovništva o zaštiti okoliša, otpornost na klimatske promjene te produktivna valorizacija znanja, a sve će biti integrirano u koncept “gostoljubive zajednice“ koja preuzima ulogu pokretača lokalnog razvoja – rekla je voditeljica projekta Maja Golubić.

Tri festivala

U sklopu projekta održat će se Festivali baštine s ciljem očuvanja lokalnog tradicijskog identiteta i promocije baštine, a sve to u suradnji s TZ Međimurske županije, TZ općina Nedelišće, Štrigova i Sveta Marija, LAG-ovima “Međimurski doli i bregi” i “Mura – Drava”, te spomenutim općinama. To su Festival keramike u općini Štrigova 19. ožujka, Festival čipke u općini Sveta Marija 26. ožujka i Festival cekara u općini Nedelišće 2. travnja.

– Želimo Međimurje ucrtati na kartu transnacionalne mreže autentičnih sela svojom baštinom, kulturnom i prirodnim ljepotama kojima se ponosimo – kazao je međimurski župan Matija Posavec te naglasio da je Međimurje u ovom projektu zajedno s partnerima iz sedam europskih zemalja, a nositelj projekta je Italija. 

– Međimurski identitet promovirat ćemo po cijeloj Europi, a sam projekt pružit će dodatan zamah u turističkom potencijalu te dolascima domaćih i stranih gostiju što ćemo iskoristiti na najbolji način – dodao je župan. 

Stručna suradnica u Turističkoj zajednici općine Nedelišće Anita Novak pojasnila je značaj festivala za općinu.  

– Cekar kao tema festivala nije odabran slučajno. Pletenje cekara je vještina koja je više od stoljeća živa na području općine, a posljednjih godina doživljava pravu renesansu. Simbol je općine i vrijedna tradicija koja zaslužuje svoj festival i posebno nam je drago što se festival po prvi puta održava baš ove godine, kada smo na pragu upisa umijeća pletenja uporabnih predmeta od komušine na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, zahvaljujući inicijativi i predlagatelju LAG-u “Međimurski doli i bregi“ – rekla je Novak. 

‘Vrijedno kulturno dobro’

Općina Štrigova već je prepoznatljiva kao vinska regija, no uz nju je vezana i bogata povijest izrade keramike. Načelnik Stanislav Rebernik rekao je da će Festival keramike biti vjetar u leđa namjeri da se uključe u europsku asocijaciju gradova keramike.

Ponosna što će njihova čipka dobiti na prepoznatljivosti je načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek. Naglasila je da je svetomarska čipka vrijedno kulturno dobro koje se mora uzdići na još viši nivo na razini Europe kao važan segment međimurske turističke ponude, a jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće. 

Na kraju, direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula rekao je da će iz Terma Sveti Martin besplatno voziti ‘hop-on hop-off’ autobus koji će goste dovoditi na festivale. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba