SREĆA I PONOS: Nakon tri otvaranja, 375 zbrinutih pacijenata, uključenih 100-tinjak zaposlenika, u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice zatvoren je Covid-19 odjel

MINISTRE, NAGRADITE IH PROPISNO: Na tom su odjelu ostavili srce i dušu, s tim su se pacijentima i smijali i plakali – bili su tim

Objavljeno: 12.03.2022. Alen Brodar

– Nakon tri otvaranja, 375 zbrinutih pacijenata, 100-tinjak zaposlenika svih stručnosti koji su radili na odjelu, u ponedjeljak smo zatvorili naš Covid-19 odjel. Ponosni smo što smo našim profesionalizmom, stručnošću, zajedničkim radom i timskim duhom uspješno doprinijeli borbi protiv Covid-19 pandemije. Hvala cijelom Covid-19 timu – priopćili su s  ponosom iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u kojoj su povodom zatvaranja spomenutog odjela svim zaposlenicima u srijedu podijeljene zahvalnice za izniman trud i rad na Covid odjelu i doprinos u unaprjeđenju kvalitete liječenja pacijenata.

Na odjelu za zbrinjavanje Covid pacijenata, sudjelovali su zdravstveni radnici –  medicinske sestre, fizioterapeuti i liječnici te nezdravstveni radnici, razvozači pacijenata i spremačice. 

Spremni na izazove

– COVID odjel u našoj Bolnici imali smo u tri navrata kroz 2021. i 2022. godinu. Svaki put uspjeli smo se u rekordnom roku organizirati i posložiti Odjel, kako bi zadovoljavao smještajne kapacitete za takvu posebnu vrstu pacijenata te nabaviti potrebnu opremu za liječenje istih, pri čemu nam je najviše pomogla Krapinsko – zagorska županija, a da pritom održavamo i osnovnu djelatnost Bolnice. Izrazito sam ponosna na djelatnike Bolnice koji su sudjelovali u radu COVID odjela, a posebno na djelatnike koji su u teškim uvjetima radili s pacijentima oboljelima od COVID-a. Pokazali smo da i u najtežim i najnepredvidljivijim situacijama radimo kao tim te smo spremni na sve izazove kako bi našim pacijentima pružili najadekvatniju zdravstvenu skrb na čemu im svima i ovim putem zahvaljujem. Nadam se kako je pandemija iza nas, okrećemo se ka budućnosti, međutim ako ponovno zatreba, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju je spremna uključiti se te ponovno stati na prvu crtu obrane – rekla nam je ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić. 

Dodali i osteopatkinju

Glavna sestra COVID odjela u SBKT-u Blaženka Gorupić rekla nam je da je to bio izuzetno intenzivan period. 

– Rad na Covid odjelu zahtijevao je izniman trud i empatiju prema svima bolesnicima te velike organizacijske vještine, da se usvoje svi protokoli rada i smjernice o specifičnostima liječenja takvih bolesnika. Uvjeti rada, korištenje osobne zaštitne opreme su nam, dakako, otežavali rad, bilo je to dosta teško izdržati. Uz to, moram spomenuti da su naši djelatnici osim zdravstvene, pružali i veliku emocionalnu potporu pacijentima, da se ne osjećaju izolirano više nego što trebaju – kazala je sestra Gorupić, zaključivši da je rad na Covid odjelu dodatno zbližio sve djelatnike koji su tamo radili, što je svakako dobitak za bolnički kolektiv.

S njom se slaže i glavna sestra u SBKT-u Željka Kralj koja je rekla da je, s obzirom na te dvije godine koje su s prekidima odrađene na Covid odjelu, izuzetno ponosna na rad i požrtvovnost kolega. 

– Izuzetno smo ponosni na to što su radili timski, sudjelovali su u tome svi, od spremačica i razvozača pacijenata, do fizioterapeuta, medicinskih sestara i doktora. Zato imamo i jako dobre rezultate. Zahvalni smo im što su na tom Odjelu ostavili i svoje srce i svoju dušu te dali maksimum od sebe u teškim uvjetima rada, s jako puno prekovremenih. Sa svojim pacijentima su se i smijali i plakali, dali su svoj maksimum ti ljudi zaslužuju biti nekako nagrađeni – rekla je sestra Kralj, otkrivši da je na Covid odjelu, iako to inače nije praksa, dodali i osteopatkinju koja je radila s pacijentima.

Dopis ministru

A da bi se sav taj trud trebao više i bolje cijeniti, kazao je i predsjednik Radničkog vijeća SBKT-a i povjerenik Sindikata, Miljenko Cesarec, koji je na tu temu poslao i dopis ministru zdravstva Viliju Berošu. 

Miljenko Cesarec

– Apeliram da kao član Vlade i ugledni zdravstveni radnik, svojim ugledom i značajem potaknete raspravu kako bi nagrada za rad s COVID pacijentima, za razliku od ove dvojbene, koja je u primjeni, bude poticajna djelatnicama i djelatnicima, a Vama i zdravstvenom sustavu na ugled. Naime, po Vašoj preporuci, Vlada RH donijela je odluku da se djelatnicama i djelatnicima koji brinu, njeguju i liječe COVID bolesnike, dodatak na plaće poveća za 10 posto. Ovom prilikom Vam skrećem pažnju na činjenicu da su do sada sve naše djelatnice i djelatnici pokazali zavidnu razinu profesionalne i ljudske odgovornosti, a na njihovom savjesnom i predanom radu temelje se postignuti rezultati i mogu biti primjerom cijelom zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske. Apeliram na Vas, da u svojstvu čelnika zdravstvenog sustava RH, jasnim i energičnim istupom na prvoj sjednici Vlade, o navedenoj problematici skrenete pažnju onima koji imaju moć odlučivanja, kako bi paradoks motivacijske nagrade bio ispravljen pravednijim dodatkom, u interesu obrane dostojanstva radnica i radnika, koji stoje na prvoj crti obrane od COVID-a 19. Ovim putem predlažem, da toliko isticana nagrada za rad s COVID pacijentima bude u fiksnom iznosu, za sve radnice i radnike jednake vrijednosti, a ne u postotnom iznosu, jer zbog činjenice da je koeficijent, kao i dodatak za godine rada različit za pojedine članice i članove COVID tima, zato su i nagrade različite, a dijeliti različito vrijedne nagrade za iste uvjete rada, najmanju ruku je neprimjereno.

Nastavno na rečeno, predlažem da se zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicama i djelatnicima, koji svojim doprinosima daju nesebični obol u očuvanju zdravlja hrvatske nacije, dodijele plakete, te da ih se poimence, javno pohvali, njima na ugled, a svima nama za primjer – zaključio je u svom dopisu ministru Cesarec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba