Unatoč upozorenjima policije, gorjelo je po cijelom Zagorju

Građanima poslane i detaljne upute prilikom paljenja vatre

Objavljeno: 12.03.2022. zagorjeinternational

U utorak je u Gubaševom došlo do požara suhe trave i niskog raslinja, a istog je dana gorjelo i u Štuparju gdje je 58-godišnji hrvatski državljanin spaljivao suhu travu na svojem zemljištu.  a vatra se nekontrolirano počela širiti prema obližnjoj šumi. Napušteno je zemljište gorjelo i u ponedjeljak u Donjem Keblu, a u srijedu je gorjelo u Završju Loborskom, Maloj Erpenji te Podgorju Bistričkom. Požari su zabilježeni i u četvrtak i to u mjestu Bočaki i u Zlataru. 

S ciljem prevencije ovakvih događaja, PU krapinsko – zagorska je građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, upozorila da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar. 

– Prilikom spaljivanja često dolazi do požara koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote. U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima – poručili su iz PU KZŽ. 

Ukupno 147 požara

Prošle je godine evidentirano 88 požara na otvorenom, što je gotovo 60 posto od ukupnog broja požara kojih je prošle godine zabilježeno 147. Iz policije stoga apeliraju na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da je ne ostavljaju bez nadzora jer i mala nepažnja može imati velike posljedice. U navedenim požarima pet osoba zadobilo je lakše tjelesne ozljede, dok je ukupna materijalna šteta procijenjena na nekoliko milijuna kuna. 

Također, ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi kao posljedicu imaju veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, to je podložno visokim novčanim kaznama, kaže policija, pa i kaznenoj odgovornosti. Sukladno Zakonu o zaštiti od požara, u 2021. godini su protiv 21 osobe podnijete obavijesti o počinjenom prekršaju Službi civilne zaštite Krapina, Odjelu inspekcije.

Među mjere opreza kojih se valja pridržavati prilikom paljenja su i da spaljivanje valja obavljati samo danju i za mirna vremena, prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu, oko mjesta na kojem će se ložiti vatra potrebno je očistiti travu i dugi zapaljivi materijal. Također, treba osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje, ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila, a u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

Zakonom o zaštiti od požara iz 2010. godine propisano je da je svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar. Prema istom Zakonu, svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara, ali i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog zakona i odlukama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Kazne

Za ne pridržavanje propisa određene su i novčane kazna za fizičku osobu  u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana ako se radi o namjernom izazivanju požara, odnosno novčana kazna od 2000 do 15.000 kuna ako se radi o nehajnom izazivanju požara. Za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna od 15.000 do 150.000 kuna te novčana kazna u iznosu od 2000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Isto tako, odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu biti propisane novčane kazne za pravne osobe u iznosu do 10.000 kuna, za obrtnike do 5000, a za fizičke osobe do 2000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba