Objavljen popis 14 banaka s kojima je sklopljen ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita

Ovo su kamate koje nude banke za APN-ove kredite

Objavljeno: 04.03.2022. zagorjeinternational

U petak je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila popis 14 banaka s kojima je sklopljen ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 1,99 posto do 3,50 posto, piše Poslovni.

APN je sredinom veljače objavio poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita, a zaprimale su se o 24. veljače te je dan poslije održano i javno otvaranje ponuda.Nakon evaluacije i obrade ponuda, APN je sa svih 14 kreditnih institucija koje su dostavile ponude naposljetku i sklopio ugovor o subvencioniranju stambenih kredita.

Najniža efektivna kamatna stopa, koja iznosi 1,99 posto za kunske i eurske kredite, građanima su ponudile Erste&Steiermarkische banka i Karlovačka banka.Hrvatska poštanska banka (HPB) je za kredite i u kunama i eurima istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,05 posto, OTP banka od 2,18 posto, a Zagrebačka banka (Zaba) od 2,19 posto.Istu efektivnu kamatnu stopu za kredite u kunama i eurima daju još i Agram banka od 2,34 posto, Privredna banka Zagreb (PBZ) od 2,37 posto, Podravska banka 2,49 posto, Kent banka 2,60 posto, Samoborska banka 2,82 posto i Croatia banka od 3,50 posto.

Banke kojeza subvencionirane stambene kredite nude različite kamatne stope u dvije valute su BKS banka koja nudi efektivnu kamatnu stopu od 2,46 posto za kredite u kunama, a 2,04 za kredite u eurima, Istarska kreditna banka Umag je za kunske kredite istaknula efektivnu kamatnu stopu od 2,26 posto, a za eurske od 2,18 posto, dok Raiffeisen banka za kune građanima nudi kamatnu stopu od 2,86 posto, a eure od 2,33 posto.

Prema planovima, 9. bi ožujka u javnim glasilima i Narodnim novinama trebao biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita, a građani će od tada bankama moći podnositi svoje zahtjeve za kredite, dok će 21. ožujka banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije APN-u.

Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku, a kako je već objavilo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine,.za ovu godinu za tu mjeru se planira utrošiti 50 milijuna kuna.

– Zahtjevi zaprimljeni od dana početka subvencioniranja kredita, razmatrat će se prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a nepotpuni zahtjevi, kao i zahtjevi zaprimljeni prije dana početka subvencioniranja kredita, neće se razmatrati – rekli su iz APN-a i dodali kako će se zahtjevi od strane kreditnih institucija zaprimati u uredovno radno vrijeme predviđeno za rad sa strankama, od 9 do 14 sati, uz najviše do 200 zahtjeva dnevno po kreditnoj instituciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba