KATOLIČKI SVEĆENIK OSUĐEN NA 10 GODINA: Nadbiskupija mu plaćala odvjetnika

Seksualno zlostavljao djevojčice u 118 slučajeva, najmlađa imala samo devet godina

Objavljeno: 26.02.2022. zagorjeinternational

Svećenik od 70 godina proglašen je krivim, a potom osuđen na deset godina zatvora jer je tijekom obnašanja službe u Wuppertalu, Gummersbachu i Zülpichu seksualno zlostavljao maloljetne djevojčice i to u 118 slučajeva, s time da se u 23 slučaja radi o teškom obliku zlostavljanja, piše Index.

Osuđeni katolički svećenik žrtve je prisiljavao na seksualne radnje, između ostalog i na oralni seks, a najmlađa žrtva imala je samo devet godina. Proces je pokazao kako je osuđeni godinama iskorištavao povjerljivi odnos roditelja, stoji u obrazloženju presude. U jednom od slučajeva žrtva se tijekom crkvenog izleta žalila na nostalgiju za kućom i povjerila se osuđenom koji je to povjerenje iskoristio i seksualno je zlostavio.

U drugom je slučaju samovoljno preuzeo skrb jedne djevojčice koja je odrastala u obitelji alkoholičara, a on ju je nakon toga višestruko zlostavljao. Nadbiskupija Köln, u kojoj je osuđeni djelovao, usprkos dojavama i prijavama o ponašanju svećenika, dugi niz godina nije reagirala, a potom je plaćala odvjetnika, uključujući i period nakon pokretanja istrage.

Predstavnici nadbiskupije Köln, tijekom procesa su tvrdili da su djelovali odgovorno te da su pravovremeno reagirali na optužbe. Osuđeni svećenik je trima žrtvama koje su se pojavile i kao sutužiteljice dužan isplatiti odštetu u iznosu od pet, 10 i 35 tisuća eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba