Svjetski je dan kastracije pasa i mačaka

˝Prekomjerno neželjeno razmnožavanje pasa i mačaka glavni je uzrok napuštanja životinja, njihove patnje i smrti˝

Objavljeno: 22.02.2022. zagorjeinternational

Danas se obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka, a udruga ˝Prijatelji životinja˝ poziva sve da odvedu na kastraciju životinje o kojima skrbe:
– Sjetimo se da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića, što stvara golem pritisak na skloništa, lokalne zajednice i udruge za zaštitu životinja – kažu iz Udruge.

U Hrvatskoj je na tisuće napuštenih životinja i skloništa su prepuna štenaca i mačića. Bez kastracije, ne može se zaustaviti njihov stalni priljev. Kastracija ujedno pomaže i fizičkom i psihičkom zdravlju životinja i olakšava im suživot s ljudima. Stoga veterinari taj, danas već rutinski, zahvat smatraju važnim dijelom odgovornog skrbništva te se preporučuje kastracija životinja prije prvog tjeranja.

Kastracija = ušteda

– Vrlo je okrutno trudne životinje izbaciti na cestu. One se ne mogu snaći, a udruge i volonteri su krcati životinjama i ne znaju gdje će s njima. Kastracija učinkovito utječe na rješavanje uzroka problema i sprječava patnju i smrt životinja. Lokalne zajednice koje (su)financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka imaju manji broj napuštenih životinja, a time i značajne uštede u proračunu – kaže doktorica veterine Svjetlana Prodanović, koordinatorica projekta Mreža za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Pojašnjava da je obilježavanje Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka započelo 1995. godine kao događanje koje je pokrenula holivudska glumica Doris Day sa svojom organizacijom Doris Day Animal League. Odonda se svake godine posljednjeg utorka u veljači u više od 70 zemalja svijeta ukazuje na važnost kastracije muških i ženskih pasa i mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih životinja, spriječilo prenošenje mnogih bolesti i općenito poboljšalo njihovo zdravlje.

Prijatelji životinja nedavno su tiskali i poslali gradovima, općinama i ostalim institucijama relevantnima za provedbu Zakona o zaštiti životinja novu edukativnu brošuru ˝Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka˝. U njoj navode nekontrolirano razmnožavanje skrbničkih pasa i mačaka kao najveći uzrok problema, što, uz nemikročipiranje pasa, najviše pridonosi populaciji napuštenih životinja. Rješenje vide u kastraciji skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka. Lokalne zajednice mogu propisati kastraciju kao obavezni način kontrole razmnožavanja skrbničkih pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke, financirati kastracije i poticati građane na kastraciju životinja.

˝Dupla kuna za dupli spas˝

Ovaj mjesec pokrenuli su akciju ˝Dupla kuna za dupli spas˝ kojom žele prikupiti sredstva za besplatnu kastraciju pasa i mačaka na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije. U tome su ih podržali Matea Frajsberger, Zdenka Kovačiček, Marija Omaljev, Miraj Grbić, Mario Valentić, Dunja Vejzović i druge poznate osobe.
 – Planiramo skupiti 300.000 kuna i time udvostručiti donaciju tvrtke Astra poslovni inženjering kako bi se kastriralo 1000 životinja. Svi zainteresirani za besplatnu kastraciju psa ili mačke u veterinarskim ambulantama u Sisku, Petrinji i Glini mogu nazvati broj 095 4 254 254 radnim danom od 9 do 16 sati ili poslati SMS – navodi Prodanović.

– Apeliramo na sve da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da kastriraju svoje kućne ljubimce, ali i slobodnoživuće mačke, te da odgovornim ponašanjem pridonose dobrobiti i životinja i ljudi – poručuju Prijatelji životinja.

Brošura ˝Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka˝ u digitalnom obliku, informativan video o kastraciji, prijavnica za kastraciju po povoljnijim cijenama i više o akciji ˝Dupla kuna za dupli spas˝ nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba