NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA: Iako je Auro Domus najpoznatija hrvatska institucija za trgovinu zlatom, uz svoju primarnu djelatnost nude i širok spektar ostalih usluga

Evo što sve možete obaviti u poslovnici Auro Domusa u Zaboku

Objavljeno: 22.02.2022. zagorjeinternational

Auro Domus najpoznatija je hrvatska novčarska institucija specijalizirana za trgovinu zlatom, a djeluje u više od 100 poslovnica diljem Hrvatske. Jedna od njih je i poslovnica za otkup zlata u Zaboku koja se nalazi u zgradi preko puta zabočke poslovnice FINA-e. 

Brojne usluge

Osim otkupa zlata i srebra, poslovnica u Zaboku nudi i niz drugih usluga. Primjerice, zabočka je poslovnica ujedno i zalagaonica, mjenjačnica u kojoj možete otkupiti i prodati strani novac bez provizije, ali i mjenjačnica kriptovaluta koja u ponudi ima ‘bitcoin’, ‘ethereum’, ‘litecoin’ i još 20 drugih valuta. 

Dodatna pogodnost je što se u neposrednoj blizini poslovnice nalazi besplatni parking, a vrlo blizu je autobusnog i željezničkog kolodvora, tako da je lako dostupna svima, neovisno o prijevoznom sredstvu. 

Zabočka poslovnica Auro Domusa otkupljuje od svojih klijenata sve vrste predmeta od zlata i srebra. Najčešće se tu radi o nakitu, nekim naslijeđenim ili slomljenim komadima koje klijenti žele prodati jer im ne trebaju, a gotovina im uvijek dobro dođe. Posebno vrijedno je investicijsko zlato i srebro, odnosno proizvodi visoke čistoće (udjela zlata) koje se otkupljuju po višim cijenama, osobito ako su kupljeni u Auro Domusu. Ti proizvodi imaju svoje certifikate zbog kojih se mogu prodavati bilo gdje u svijetu, u skladu s cijenama na burzi zlata. 

Zadovoljstvo uslugom klijenti ne kriju. Reakcije su uglavnom pozitivne i vrlo često se dogodi da je klijent očekivao puno manji iznos od onog koji se isplaćuje. Prosječna isplata u zabočkoj poslovnici je veća od 2000 kuna, ali nisu rijetke situacije isplata koje se mjere u desecima tisuća kuna kada je količina zlata veća. Naravno, dogodi se i suprotna reakcija, odnosno, kada procjena pokaže da se ne radi o predmetima od “pravog“ zlata, već o pozlati ili imitaciji, te da nemaju vrijednosti. 

Širok spektar pogodnosti

Uz otkup zlata, koji uključuje besplatnu procjenu i isplatu u gotovini, u zabočkoj poslovnici klijenti mogu koristiti usluge mjenjačnice, kupiti investicijsko zlato, koristiti mogućnost zaloga na zlato, kupiti i prodati kriptovalute, a uskoro će moći dobiti i kredite. Za sve navedene usluge nudi se i savjetovanje, pa se pozivaju svi koji nisu sigurni žele li sada prodati ili kupiti zlato, da iskoriste priliku saznati nešto više o ovoj djelatnosti ili samo da provjere koliko vrijedi njihovo zlato i srebro. Ista situacija je i s kriptovalutama, pa ako netko želi saznati više informacija prije ulaska na tržište, može se bez obaveze posavjetovati sa stručnim djelatnicima u zabočkoj, ali i svim ostalim poslovnicama Auro Domusa. 

Iz Auro Domusa posebno ističu i sve veću popularnost investicijskog zlata koje je sve traženije u Hrvatskoj. Do 2013. godine ga zbog visokih poreza gotovo pa i nije bilo moguće legalno kupiti. Danas je tržišna situacija bitno drugačija. Godišnje je tržište vrijedno oko milijardu kuna, a Auro Domus tu ima značajni tržišni udio. 

Poslovnica u Zaboku gotovo svakodnevno zaprima upite i realizacije za kupnju investicijskog zlata. Ne radi se uvijek o iznosima u stotinama tisuća ili milijunima kuna, jer se investicijsko zlato može kupiti i za nešto više od tisuću kuna, koliko stoji mali dukat Franjo Josip.

Kako funkcioniraju zalog zlata i trgovanje kriptovalutama? 

Zalog zlata je opcija razvijena upravo zbog upita klijenata koji nisu htjeli prodati svoje zlato i trajno ga se odreći, ali su ipak htjeli iskoristiti njegovu vrijednost za privremeno financiranje. Proces je sličan otkupu zlata, radi se procjena vrijednosti temeljem koje se klijentu isplaćuje gotovina, koja se umanjuje za rezervaciju, odnosno čuvanje zlata. Trajanje zaloga je 30 dana, a o isteku se klijente obavještava SMS-om, tako da imaju vremena doći po svoju imovinu. Tijekom tog razdoblja ona je na osiguranom čuvanju u sefu, a po uplati vrijednosti s procjene, zlato se vraća klijentu. 

Kriptovalutama se trguje nešto manje nego investicijskim zlatom, ali ipak u zabočkoj poslovnici ima nekoliko klijenata tjedno zainteresiranih za ovu uslugu, koju Auro Domus omogućuje u suradnji s platformom “Way2Coin”. Radi se o brzom, jednostavnom i sigurnom načinu kupnje ili prodaje vodećih svjetskih kriptovaluta, a sve u skladu sa sloganom “Do kriptovaluta u par minuta“. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba