Policija ga je sačekala kad je došao iz škole

Haker koji je upao u A1 ima nepunih 15 godina

Objavljeno: 15.02.2022. zagorjeinternational

Kao počinitelja hakerskog upada u sustav A1 i krađe osobnih podatka najmanje 100.000 korisnika tog telekoma, policija je razotkrila maloljetnika iz Slavonskog Broda.

Haker koji je upao u A1, ukrao osobne podatke i tražio oko pola milijuna dolara u kriptovalutama ima, kako doznaje Index, nepunih 15 godina.

Jučer ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su obiteljsku kuću u kojoj su, prema Indexovim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.

Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu. 

U 15 sati je održana presica policije u Slavonskom Brodu. 

“Već drugi dan provodimo intenzivno kriminalističko istraživanje nad jednom maloljetnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije zbog sumnje da je počinila kazneno djelo oštećenja računalnih podataka i zloupotrebe naprava na štetu A1 Hrvatska”, rekao je Renato Grgurić, šef odjela za kibernetičku sigurnost Ravnateljstva policije.

Policija je kazala da je maloljetni haker imao pomagača. Riječ je o osobi koja nije iz Hrvatske, no naglašeno je da pomagač nije sudjelovao i izvršenju samog čina hakerskog upada.

Što se tiče kazne, policija kaže da kod maloljetnih osoba naglasak nije na sankcijama, nego da se preveniraju buduća kaznena djela. “Za ova djela kazna je 3 do 5 godina zatvora, ali naglasak nije na tome. U ovom slučaju odgovornost je na maloljetnoj osobi, ne na roditeljima. Svaka osoba starija od 14 godina sama odgovara za svoje postupke”, rekao je Grgurić, istaknuvši da policija nije dobila nijednu dojavu korisnika A1 da su zloupotrebljeni podaci.

Agencija za zaštitu podataka pak provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperater napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Agencija za zaštitu osobnih podataka danas i sutra provodi nadzor kako bi ustanovili je li A1 dovoljno zaštitio podatke svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 milijuna eura ili 2% godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

Ako se nepravilnost utvrdi, potrošači bi mogli podnijeti pojedinačne zahtjeve teleoperateru za naknadu štete, rekla je za HRT Dijana Kladar, specijalizirana za prava potrošača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba