Danas svoje imendane slave: Julijana, Julija, Miljenko, Miljenka, Daniel, Daniela, Danijel i Danijela

Otkrijte značenja ovih imena

Objavljeno: 16.02.2022. zagorjeinternational

Ime Julijana je varijanta imena Julija koje je latinskog porijekla i izvedeno je od grčkog “ioulianos” što znači “blistav” ili latinskog “Iulius” što znači “Julijevac” tj. “iz porodice Julijevaca. Julijevci su bili stara ugledna rimska patricijska obitelj koja je poticala iz Alba Longe. Prezime su dobili po legendarnom praocu Julu, koji je prema legendi sin trojanskog junaka Eneje. Najpoznatiji pripadnik ove obitelji bio je rimski diktator Gaj Julije Cezar. Po njemu je nazvan stari kalendar (Julijanski) koji je 46. godine p.n.e. izveo reformu dotadašnjih kalendara. U raznim varijantama ovo ime je rasprostranjena širom kršćanskog svijeta. Ženska forma imena je postala posebno poznata po Shakespearovoj tragediji “Romeo i Julija”.

Miljenko je naše domaće, slavensko ime izvedeno od riječi “mil, mio, mili” koje je zastupljeno u mnogim slavenskim imenima u značenju “mio i drag”.

Daniel je varijanta imena Danijel. Značenje imena je “Bog je moj sudijа”. U narodnoj etimologiji, vremenom su se neka od imena izvedena od “Daniyyel” na našim prostorima vezala za riječ “dan”, pa su se prema narodnim običajima davala djeci koja su rođena danju. Ime je u raznim varijantama još od davnina rasprostranjeno širom kršćanskog svijeta. Na našim prostorima su od ovog imena izvedena su imena Danijel i Danijela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba