'ISKAZAO' SE VEĆ PRVOG RADNOG DANA: Zaštitar muzeja kemijskom nacrtao oči na milijun dolara vrijednom umjetničkom djelu

“Mislio sam da je to dječji rad”

Objavljeno: 15.02.2022. zagorjeinternational

Malo je reći da su posjetitelji muzeja u ruskom Ekaterinburgu ostali zapanjeni primijetivši kemijskom iscrtane oči na milijun dolara vrijednom umjetničkom djelu autorice Anne Leporskaje, pod nazivom ˝Tri figure˝. Budući da je priča obišla cijeli svijet, javnosti se obratio 63-godišnji ruski zaštitar Aleksander Vasiliev, koji je navedeni vandalizam i počinio.

– U grupi su bile učenice koje su mi rekle: “Nacrtaj im oči, ti radiš ovdje.” Vjerovao sam da je ta slika zapravo djelo tih mladih ljudi. Pitao sam ih: “Jesu li ovo vaši radovi?”, na što su mi odgovorile potvrdno. Dale su mi kemijsku, nacrtao sam oči. Mislio sam da je to bio dječji rad – pokušao je objasniti, piše Daily Mail, prenosi 24 sata.

Vasiliev kaže kako nije znao kolika je vrijednost slike niti odakle dolazi.

– Da sam barem znao da su te slike donesene iz Moskve i da su toliko vrijedne. Ah, što sam to učinio? – kazao je i dodao kako je netom nakon incidenta zatražio odlazak kući jer su ga “počele boljeti rane iz rata”.

Naime, Vasiliev je u čečenskom ratu, kao viši poručnik, bio ranjen sa slabim šansama da preživi. Kasnije je odlikovan za hrabrost. Njegova supruga Julia, koja je medicinska sestra, tvrdi da je njezin muž “normalan čovjek, ali da može biti naivan poput djeteta”.

I dok, prema jednom izvoru, tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je zaštitar bio agresivan na ispitivanju, on poručuje:

– Želim da me svi ostave na miru. Želim živjeti u miru sa svojom ženom.

Inače, Vasiliev je skupocjenu sliku uništio svog prvog radnog dana.

Slika je povučena s izložbe i vraćena u državnu galeriju u Moskvi, a procjena štete iznosi oko 3300 dolara. Vasiliev je dobio otkaz, novčanu kaznu od 395 funti i jednogodišnju kaznu u obliku popravnog rada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba