Ucijenio A1 i dao im rok od 72 sata

Haker traži da mu se isplati 500.000 dolara u kriptovalutama ili će podatke objaviti na hakerskim portalima i darknetu

Objavljeno: 10.02.2022. zagorjeinternational

Nakon što je hrvatski teleoperater A1 u srijedu priopćio da se našao na meti hakera i da su time kompromitirani podaci oko 100.000 njihovih korisnika, javila se i osoba odgovorna za napad, rekavši da je to učinila zbog toga što A1 ne ulaže u sigurnost podataka te ne poštuje Opću uredbu o zaštiti podataka, prenosi Telegram.hr.

Radi se o ucjeni jer haker, naime, traži da mu se isplati 150 ethereuma, odnosno oko 500.000 dolara, u suprotnom će podatke do kojih je došao, objaviti na hakerskim portalima i darknetu.

Dao je i rok za plaćanje iznosa od 72 sata.

Iz tvrtke su za Večernji list potvrdili da znaju za ucjenjivački e-mail, ali nisu ništa komentirali jer je slučaj pod istragom.

– Odmah je podnesena kaznena prijava Policijskoj upravi zagrebačkoj te su informacijski stručnjaci uključeni u otkrivanje počinitelja kaznenog djela. Informirane su i nadležne institucije HAKOM i AZOP, s kojima intenzivno surađujemo – poručili su iz tvrtke. 

Iz policije su rekli da rade sve u njihovoj nadležnosti.

Iz HAKOM-a su za Telegram potvrdili da je prijava teleoperatera vezana uz slučaj zaprimljena, a iz AZOP-a su tvrtki A1 rekli da “utvrđuju jesu li u svojim poslovnim procesima primjenjivali odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi se osigurala odgovarajuća razina sigurnosti obrade osobnih podataka”. 

Također, iz AZOP-a su savjetovali svim korisnicima da od teleoperatera zatraže informaciju jesu li njihovi podaci kompromitirani. 

Stalni sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura komentirao je da podaci koji su kompromitirani u ovom slučaju, a to su imena i prezimena, OIB, adresa i brojevi telefona, spadaju pod javno dostupne podatke te da od konkretne povrede osobnih podataka, smatra, ne bi trebalo biti velike štete. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba