Ravnatelji škola dobili upute o provođenju samotestiranja učenika – evo kako će to izgledati

FUCHS: Nadam se da su roditelji odgovorni i da neće varati, ovo činimo da bi se ukinule samoizolacije – ne razumijem parole ‘Ne damo djecu’

Objavljeno: 09.02.2022. zagorjeinternational

Ministarstvo znanosti i obrazovanje poslalo je ravnateljima škola upute o samotestiranju učenika, koje bi trebalo krenuti uskoro, javlja Media Servis, a prenosi Index.

Prema uputama, Stožer civilne zaštite dostavit će brze antigenske testove školama, koje će ih distribuirati roditeljima odnosno skrbnicima ili učenicima. Testiranje provodi jednom tjedno roditelj odnosno skrbnik ili učenik. Bude li rezultat testa pozitivan, informacija o pozitivnom testu dojavljuje se izabranom liječniku obiteljske medicine ili pedijatru u odgojno-obrazovnoj ustanovi. Svi učenici s negativnim rezultatom brzog antigenskog testa nastavljaju redovno pohađati nastavu, a u slučaju pozitivnog testa ne dolaze u školu. Testiranje se ponavlja za cijeli razred u kojem su utvrđeni pozitivni rezultati testova prvi sljedeći dan nakon što neki učenik ima test pozitivan na covid. 

– Testiranje učenika je dobrovoljno i roditelji će na jednom papiru deklarirati hoće li ili neće provoditi testiranje svog djeteta. Svi oni koji to odbiju, njima se, niti djeci, naravno, neće dogoditi ništa, jedino što će onoga trenutka kad se pojavi neki pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete onda morati ići u izolaciju – pojasnio je ministar Radovan Fuchs.

Fuchs je priznao i da roditeljima koji neće testirati djecu, a reći će da su bila negativna, neće moći ući u trag jer ne kane primjenjivati nikakve represivne mjere. 

– Nadam se da su roditelji dovoljno odgovorni i da neće varati jer se ovo čini zato da bi obrazovni sustav praktički ukinuo samoizolaciju koristeći sustav samotestiranja. Ove nekakve parole, povici i peticije ‘Ne damo djecu’ su prilično neshvatljive, ja ih ne razumijem, nitko djecu ne dira. Dapače, nakon ove dvije godine pandemije činimo sve kako bismo djeci omogućili što normalniji život i što bolje pohađanje škole – poručio je ministar i dodao da ovo nije nikakav korak do obaveznog testiranja ili cijepljenja djece.

Najavio je da bi, ako broj pozitivnih bude značajno padao, u veljači prešli na varijantu testiranja samo u onim razredima kada se to naredi, a naredilo bi se kad bi se pojavio neki pozitivni slučaj, što bi, dodao je, dovelo do ušteda. 

– I nakon toga bismo išli na kompletno ukidanje i testiranja i samoizolacije ako to podaci s terena opravdaju – rekao je Fuchs, zaključivši da nisu razmatrali testiranje djece u vrtićima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba