Danas svoje imendane slave Jerko, Mladen, Mladena, Mladenka, Mladenko i Jozefina

Otkrijte značenja ovih imena

Objavljeno: 08.02.2022. zagorjeinternational

Jerko je varijanta imena Jeronim. Ime potječe iz starogrčkog imena ˝Hieronymos˝, koje ima značenje čovjek sa svetim imenom. Izvedeno je od grčkih riječi “hieros” (svet, posvećen ) i “onoma” (ime). Ime je u raznim varijantama rasprostranjeno širom krišćanskog svijeta.

Mladen je domaće, slavensko ime izvedeno od riječi “mlad” koja je zastupljena u mnogim slavenskim imenima u značenju “zauvijek mlad, mladolik, čio i vitalan”. Ime je zastupljeno uglavnom u Srbiji i Hrvatskoj, ali i u Bugarskoj. Od ovog imena izvedena su imena Mladena, Mladenka i Mladenko.

Jozefina je varijanta muškog imena Josef. Ime je hebrejskog porijekla izvedeno od hebrejskog “yōsēf” što znači Bog dodaje. Odatle se ime tumači kao “Bog će dodati sina”. U Starom Zavjetu je Josef 11. Jakobov sin, savjetnik faraona u Egiptu i ime jednog od 12 plemena Izraela. Po biblijskoj legendi on je onaj koga su braća prodala u ropstvo, pa se on poštenjem i pameću uzdigao do najvišeg dostojanstva na dvoru faraonovom. Među balkanskim Slovenima ime se javlja se u 16. stoljeću. U Novom zavjetu Josip je muž Marije, Majke Isusove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba