Najveće i najstarije toplice u RH postale dio međunarodne mreže termalnih povijesnih gradova

Varaždinske Toplice ušle u termalnu obitelj EHTTA-e

Objavljeno: 07.02.2022. zagorjeinternational

Međunarodna neprofitna udruga pod nazivom Europska udruga povijesnih termalnih gradova (EHTTA.), osnovana radi stvaranja trajne europske organizacije s ciljem formiranja mreže gradova koji se mogu pohvaliti prepoznatljivom tradicijom termalnih voda i bogatom baštinom, u svoju je termalnu obitelj, donijevši odluku o novim članicama, uvrstila i grad Varaždinske Toplice.
Varaždinske Toplice time dobivaju jaču prepoznatljivost i vidljivost, ali i brojne promotivne prednosti u segmentu kulturnog i zdravstvenog turizma, kako bi se očuvala njihova povijest i kulturna baština kao termalnog grada, a uz sve to, kako bi se definirale i kreativne i inovativne politike promocije i poboljšanja.
Varaždinske Toplice sa svojim biserom, arheološkim lokalitetom “Aquae Iasae”, koje su izgradili stari Rimljani kao lječilište, svetište i proročište s javnim, kultnim i kupališnim namjenama, nastavlja tradiciju staropanonskog plemena Jasi u korištenju ljekovitih izvora termalne vode. Od 1820. godine Varaždinske Toplice imaju stalni liječnički nadzor, a od 1838. godine i stalnu liječničku službu te time počinje djelovati termalno lječilište u modernoj povijesti. Tijekom 19. stoljeća Varaždinske Toplice su mondeno srednjoeuropsko lječilište, izdaju se brošure na stranim jezicima, flašira se ljekovita voda, a kulturni život grada je bogat i raznovrstan.
Kroz djelovanje spomenute udruge, cilj je ojačati suradnju termalnih gradova i lječilišta na trans-europskoj razini. Isto tako, EHTTA je formirala i Europsku rutu povijesnih termalnih gradova – kulturnu rutu certificiranu od strane Vijeća Europe, kao međunarodnu mrežu održivih turističkih destinacija, koje su bogate povijesnim i kulturnim nasljeđem, destinacije koje koriste mineralnu vodu za zdravlje i blagostanje.
Termalizam, odnosno terapeutsko korištenje izvora termalne vode, predstavlja europsku tradiciju koja je prisutna od antike sve do danas. Brojne europske gradove u kojima se nalaze toplice poznavali su još stari Rimljani, a neki od njih imaju impresivne ruševine kupališta i povezanih zgrada. Najpoznatiji gradovi vrhunac slave postigli su tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su razvijeni brojni medicinski i zdravstveni tretmani i kada je pojava željeznice olakšala putovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba