"Seljačka buna" i ove godine bez posjetitelja - kratke predstave "Puntanje kmetov" i "Napad na Tahijev grad" na rasporedu idućeg vikenda

“Na ovaj simboličan način održat ćemo našu tradiciju, do nekih boljih vremena, kada ćemo svi opet junački stajati uz bojno polje”

Objavljeno: 05.02.2022.

Jedna od najpopularnijih manifestacija u Hrvatskoj, “Seljačka buna”, nakon rekordnih posjeta zadnjih par godina, kada je Gupčev kraj posjetilo više od 20.000 posjetitelja, i ove godine održat će se u simboličnom izdanju i to uz prikaz “Puntanja kmetov” i “Napada na Tahijev grad”.

“Puntanje kmetov” održat će se u subotu, 12. veljače, s početkom u 14 sati kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, a “Napad na Tahijev grad” u nedjelju, 13. veljače u 14 sati kod Dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici i trajat će otprilike 15 do 20 minuta. Prigodnim obilježavanjem nastoji se očuvati tradicija održavanja jedne od najposjećenijih povijesnih manifestacija u Hrvatskoj, ali zbog epidemioloških mjera ni ove godine događaju neće moći prisustvovati posjetitelji.

Podsjetimo, “Seljačka buna” je izbila na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu zbog povećanja rente i terora Franje Tahija, godine 1573. Buna je izbila na imanju Franje Tahija, zahvativši Hrvatsko zagorje i jedan dio Slovenije, a utjecala je na niz seljačkih buna na našim prostorima tijekom nekoliko idućih stoljeća.
Predstava “Napad na Tahijev grad” prikazuje događaje koji su se dogodili na početku “Seljačke bune”, kada je kmetska vojska pobjeđivala i osvajala okolna područja Susedgrada, Brdovca i Cesargrada, pa tako i područje Donje Stubice.

– “Napad na Tahijev grad” bio je početak velike pobune seljaka protiv ugnjetavanja vlastele i uz samu veliku bitku kod Stubice, predstavlja važan događaj u hrvatskoj povijesti. Kao i uvijek, Družba vitezova Zlatnog kaleža potrudit će se da se na simboličan način održi tradicija obilježavanja “Seljačke bune”. To je ujedno i zahvala publici koja ih je svih ovih godina vjerno pratila, a do nekih boljih vremena, kada ćemo svi junački stajati uz bojno polje, ne zaboravite da buna uvijek traje! – poručuju organizatori. (mč)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba