Dizajn hrvatskih kovanica eura razljutio Srbe

”HRVATI NESPOSOBNI I SVOJE NOVČANICE DA NAPRAVE, PA ISKOPIRALI SRPSKE”

Objavljeno: 05.02.2022.

Jučer je na sjednici Nacionalnog vijeća predstavljen dizajn eura i centa s čime se premijer Vlade Andrej Plenković pohvalio na svom Tweeteru. Nakon što su svi hrvatski mediji prenijeli informaciju, srpski su mediji dosta burno reagirali na dizajn i motiv na centima.

Podsjetimo, na kovanicu od dva eura, osim hrvatske šahovnice, kao elementa hrvatskog grba, i karte RH, na obodu će biti ugravirani Gundulićev stih ˝O LIJEPA O DRAGA O SLATKA SLOBODO˝, a na kovanici od jednog eura bit će lik kune zlatice koja stoji na grani predstavljajući orijentalnost budućnosti, a simbol je hrvatske novčarske povijesti i sadašnjosti.

Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će motiv Nikole Tesle, a to je izazvalo burne reakcije pojedinih medija u Srbiji.

– JADNO! HRVATI UPRAVO STAVILI TESLU NA EVRO I TO SA SVE ŠAHOVNICOM, istom onom pod kojom su mu minirali spomenik u Gospiću!– naslov je koji stoji na portalu Informer.rs.

– Ovo je još jedan sramni pokušaj Hrvata da ukradu Nikolu Teslu, kome su za vreme rata minirali spomenik u Gospiću, a sada ga stavljaju na svoju kovanicu – piše na kraju teksta, a netom nakon osvanuo je, na istom portalu, članak o nesposobnosti hrvatske nacije.

– HRVATI NESPOSOBNI I SVOJE NOVČANICE DA NAPRAVE, PA ISKOPIRALI SRPSKE! Dizajn kovanica sa likom Nikole Tesle samo bleda kopija srpskih novčanica i kovanica iz 1994, 2006 – napisano je u naslovu portala – informer.rs.

– Zanimljivo je da “genijalno” hrvatsko dizajnersko rešenje podseća i na ono koje je “Er Srbija” postavila na svoj avion koji je nazvan po Tesli – piše na kraju vijesti, a portal Novosti.rs prenio je to je ovako:

 – TESLA NA KOVANICI SA ŠAHOVNICOM: Sramota sa novim novčićem nema granicu – stoji u naslovu.

 – Odluka Hrvata da stave Teslu na svoju kovanicu ovim postaje još diskutabilnija. Pored toga što je Tesli 1992. godine srušen spomenik u Gospiću, zato što je Tesla bio Srbin, pored ubijanja i satiranja familije Tesla od strane ustaša u Drugom svetskom ratu, lik Nikole Tesle danas je stavljen čak i uz šahovnicu – napisali su na portalu Novosti.rs. (mč)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba