Nove odredbe Zakona o gospodarenju otpadom

Lagane plastične vrećice od 1.1. odlaze u povijest? Da, ali uz veliko ‘ali’…

Objavljeno: 26.12.2021. zagorjeinternational

Temeljem Zakona o gospodarenju otpadom, od 1. siječnja u RH se zabranjuje stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica, piše Net.hr.

– Predmetna zabrana odnosi se na vrećice s debljinom stijenke manjom od 50 mikrometara. Stavljanje na tržište i korištenje vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje, to jest onih s debljinom stijenke manjom od 15 mikrometara koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane, i dalje će biti dozvoljeno. To u praksi znači da će i nakon 1. siječnja 2022. godine biti dozvoljeno stavljanje na tržište vrlo laganih plastičnih vrećica za nošenje na tržnicama, u pekarnicama, ribarnicama, slastičarnicama, prodavaonicama mješovite robe, objektima brze prehrane, mesnicama te na ostalim mjestima na kojima se potrošačima prodaje hrana, ali isključivo iz razloga da se u njih stavlja rasuta, odnosno nezapakirana hrana ili hrana koja je prethodno samo umotana, na primjer, u plastičnu foliju ili samo stavljena u neki drugi odgovarajući materijal, a nije zapakirana higijenski i tako da se spriječi njeno rasipanje, gubljenje, bacanje i slično – kazali su za Net.hr iz Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša.

Neće se smjeti koristiti kako bi se u njih stavila hrana koja je već prethodno  zapakirana higijenski, na način koji sprječava kontaminaciju ili rasipanje hrane, primjerice konzerve, vakuumirani proizvodi, hrana u staklenkama, tetrapaku, zatvorenim plastičnim posudama i slično. Također, vrlo lagane plastične vrećice neće se smjeti koristiti u trgovinama ili na prodajnim mjestima na kojima se ne prodaje hrana, primjerice apoteke, trgovine odjeće, obuće, posuđa, tehnike, knjižare i drugo.

– Iako u 2022. godini nije planirano stupanje na snagu Direktiva iz ovog područja, zakonodavstvo na razini Europske unije, pa tako i Republike Hrvatske, vezano za plastične proizvode, kontinuirano se razvija kako bi provedba postojećih propisa bila što učinkovitija – poručili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, u svim zemljama članicama Europske unije 3. srpnja na snagu je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda poput plastičnih tanjura, pribora za jelo, slamki, štapića za balone, štapića za uši.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba